Saudo Arabija toliau švelnina griežtas taisykles moterims

Saudo Arabija toliau švelnina griežtas taisykles moterims


Saudo Arabija paskelbė toliau švelninanti griežtas taisykles moterims. Moterys ateityje be vyro leidimo galės gauti kelionės pasą ir vykti į užsienį, ketvirtadienį pranešė laikraštis „Umm Al-Kura“, remdamasis vyriausybės sprendimu. Naujos taisyklės, pasak žiniasklaidos, galios visoms vyresnėms nei 21 metų amžiaus moterims.


Konservatyvioje karalystėje moterys, kad galėtų keliauti, studijuoti ar dirbti tam tikrą darbą, iki šiol turi gauti savo vyro, tėvo, brolio ar kito giminaičio sutikimą. Tokia globos sistema reiškia, kad moterys visoje šalyje turi nepilnamečio teisinį statusą. Užsienis tai griežtai kritikuoja, pasipriešinimas vis labiau kyla ir pačioje Saudo Arabijoje.


Vis dėlto pastaraisiais metais Saudo Arabija pradėjo švelninti moterims galiojančias griežtas taisykles. Moterys, pavyzdžiui, nuo 2018 metų birželio gali vairuoti automobilį – tai itin simbolinis žingsnis, nes iki tada Saudo Arabija buvo vienintelė pasaulio šalis, kurioje moterys pačios negalėjo sėsti už vairo. Moterims taip pat leista stebėti futbolo rungtynes ir mokytis profesijų, kurios iki tol buvo vyrų prerogatyva.


Toks liberalizavimas palengvino daugelio moterų gyvenimą. Tačiau apie lyčių lygybę musulmoniškoje šalyje dar neįmanoma kalbėti. Kritikai pabrėžia, kad tai tik kosmetinės reformos ir reikalauja visiškai panaikinti globos sistemą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>