Brangiausias pasaulyje paveikslas – „Salvator Mundi“

Brangiausias pasaulyje paveikslas – „Salvator Mundi“


Brangiausias pasaulyje paveikslas – Leonardui da Vinčiui priskiriamas "Salvator Mundi" („Pasaulio gelbėtojas“) – šiuo metu gali būti Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo bin Salmano prabangioje jachtoje. Apie tai portale „Artnet.com“ rašo meno prekeivis Kenis Schachteris.


Jo duomenimis, 2017 metų lapkritį už rekordinę 450 mln. dolerių sumą aukcione parduotas paveikslas buvo nugabentas į sosto įpėdinio lėktuvą ir tada į prabangią jo jachtą „Serene“. K. Schachteris remiasi keliais šaltiniais, du iš kurių dalyvavo parduodant meno kūrinį. Kartu jis pripažįsta, kad tokia informacija ne visad gali būti patikima. "Drumstuose Artimųjų Rytų vandenyse nieko nėra visiškai tyro", - teigė jis.


Paveikslo, kuris ilgai buvo laikomas dingusiu, pardavimas aukcione Niujorke sulaukė atgarsio visame pasaulyje. Oficialiai skelbta, jog jis nupirktas tam, kad būtų rodomas Abu Dabio Luvre. Tačiau prieš 500 metų tapyto kūrinio po aukciono niekas nematė, ir tai sukėlė daugybę spėlionių.

REKLAMA


„Wall Street Journal“ jau 2017-aisiais rašė, kad tikrasis pirkėjas yra Saudo Arabijos princas Baderas bin Abdallahas, nupirkęs paveikslą sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano pavedimu. Rijadas to nei patvirtino, nei paneigė.


Meno ekspertas K. Schachteris dabar rašė, kad "Salvator Mundi" kol kas liks jachtoje. Vėliau jis esą bus eksponuojamas Saudo Arabijos Al Ulos regione. Rijadas šį regioną nori paversti kultūros regionu ir taip pritraukti užsienio turistų.


Paveikslas „Salvator Mundi“ vaizduoja Jėzų Kristų su palaiminimui iškelta dešine ranka, kairėje jis laiko krištolinį rutulį. Meno ekspertai ginčijasi, ar 65x45 cm dydžio paveikslas iš tikrųjų tapytas L. da Vinčio, ar jo mokinių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)