16-metė klimato aktyvistė iš Švedijos pasiūlyta kandidate Nobelio taikos premijai gauti

ELTA nuotr.


16-metė Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg pasiūlyta kandidate Nobelio taikos premijai gauti. Pasiūlymą dėl kandidatūros iki numatyto termino pabaigos sausio gale pateikė Norvegijos deputatas Freddy'is Andrė Ostvegardas ir du jo kolegos. Vadinasi, paauglė gali būti apdovanota dar šiais metais.


Savo inicijuotu streiku už klimato išsaugojimą G.Thunberg pradėjo „masinį judėjimą“, kurį jis laiko svarbiu indėliu į taiką, sakė F.A.Ostvergardas, Norvegijos parlamente atstovaujantis kairiesiems socialistams. „Jei nieko nedarysime, kad sustabdytume klimato kaitą, tai sukels karus, konfliktus ir naujus pabėgėlių srautus“, - kalbėjo parlamentaras.


Būti pasiūlytai „tokiam dideliam apdovanojimui“ yra „neįtikėtina ir šiek tiek keista“, - sakė 16-metė švedų laikraščiui „Aftonbladet“. Tai, žinoma, yra „garbė“ ir „labai malonu“.


G.Thunberg nuo vasaros kiekvieną penktadienį nelanko mokyklos ir prie parlamento Stokholme reikalauja kovoti prieš klimato kaitą. Jos pavyzdys inicijavo tarptautinį judėjimą: per iki šiol didžiausią akciją penktadienį tūkstančiai moksleivių daugiau kaip 100 šalių išeis į gatves, reikalaudami saugoti klimatą. „Fridays for Future“ tiksisi daugiau kaip tūkstančio demonstracijų.


Norvegijos Nobelio instituto duomenimis, šiais metais prestižiniam apdovanojimui gauti pasiūlyti 304 asmenys ir organizacijos. Kas yra kandidatai, laikoma griežtoje paslaptyje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>