Šiandienos aktualijos: motinystės rekordai, darbuotojų trūkumas ir smulkusis bei vidutinis verslas

Šiandienos aktualijos: motinystės rekordai, darbuotojų trūkumas ir smulkusis bei vidutinis verslas


Motinystės rekordai: vaikų skaičius stulbina pasaulį. Darbuotojų jau trūksta, o išeičių nematyti. Smulkusis ir vidutinis verslas – ekonomikos druska. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 18-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Motinystės rekordai: vaikų skaičius stulbina pasaulį


Artėjant Motinos dienai, kai dauguma skubėsime apkabinti savo mamų ar aplankyti jau mirusių mamų kapų, pasidomėkime motinystės rekordais šalyje ir pasaulyje.


Daiva ČERVOKIENĖ


Lietuvos rekordus registruojančios agentūros „Factum“ direktorius Vytautas Navaitis teigė, kad daugiausia vaikų Lietuvoje pagimdė vilnietė Ema Judicka, gimusi 1883 m. Jai gimė 34 vaikai, iš jų gyveno 15. Ši moteris susilaukė ir trynukų (visi buvo berniukai).


Daugiausia vienu metu šalyje gimė 4 vaikai. Pirmą kartą ketvertuko gimimas užfiksuotas 1932 m. liepos 6 d., kai Marija Jūraitienė Kaune susilaukė 2 berniukų ir 2 mergaičių. Antrą kartą 4 vaikai gimė 1950-aisiais, deja, visi mirė. Trečias ketvertukas gimė 1969 m. rugsėjo 14 d. – Šilutės ligoninėje Albina Čeponienė pagimdė 2 berniukus ir 2 mergaites. 1998 m. balandžio 30 d. Vilniaus universitetinės ligoninės Moterų klinikoje vilnietei Valerijai Latukienei gimė 2 sūnūs ir 2 dukros. Pastarąjį šimtmetį Lietuvoje ketvertukų gimė ir daugiau – 2001, 2011, 2013, 2015 ir 2018 m.

REKLAMA


Daugiau apie tai – rubrikoje „Įdomu“.


Šiandienos aktualijos: motinystės rekordai, darbuotojų trūkumas ir smulkusis bei vidutinis verslas


Darbuotojų jau trūksta, o išeičių nematyti


Demografinei padėčiai šalyje vis labiau prastėjant, pasigirsta pačių įvairiausių siūlymų, kaip papildyti samdomųjų darbuotojų gretas. Tačiau realių sprendimų kol kas nėra, matyt, problemas išspręs pats gyvenimas.


Arūnas MARCINKEVIČIUS


Neseniai Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis vėl bandė atkreipti valdžios dėmesį į darbo rinką kamuojančias problemas: vyresnio amžiaus žmonių daugėja, mirusiųjų skaičius yra didesnis už gimusiųjų ir kasmet dėl natūralios kaitos prarandame apie 11 tūkst. žmonių. Todėl didžiausią darbingo amžiaus žmonių grupę šiuo metu sudaro... 57 metų asmenys. Po 5–7 metų jie išeis į pensiją, o jaunesnio amžiaus darbuotojai, galintys iš dalies kompensuoti praradimus ateityje, aktyviausiai emigruoja. Išgelbės robotai?..


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Lietuvoje“.


Šiandienos aktualijos: motinystės rekordai, darbuotojų trūkumas ir smulkusis bei vidutinis verslas


Smulkusis ir vidutinis verslas – ekonomikos druska


Didumą darbo vietų Lietuvoje sukuria smulkusis ir vidutinis verslas, skelbiama naujausioje Europos Komisijos ataskaitoje. Nors dažniausiai verslą įsivaizduojame būtent stambų, jis nėra labai teigiamas ekonomikos veiksnys – jos stuburą sudaro būtent smulkiosios ir vidutinės įmonės.


Teodora RAŠIMAITĖ


Net 3 iš 4 darbo vietų Lietuvoje sukūrė smulkiojo ir vidutinio verslo bendrovės, tai net 10 proc. daugiau nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis. Tokios bendrovės yra Lietuvos ekonomikos augimo variklis, tai konstatuojama neseniai Europos Komisijos paskelbtoje Europos smulkiojo verslo akto ataskaitoje. Tai naujausias ES tyrimas, kurio tikslas – įvertinti smulkio ir vidutinio verslo aplinkai gerinti naudojamas priemones.


Smulkusis ir vidutinis verslas 2017 metais sukūrė 68,5 proc. Lietuvoje sukuriamos pridėtinės vertės, tai daugiau kaip 10 proc. geresni rezultatai nei ES vidurkis.


Ataskaitoje teigiama, kad smulkusis ir vidutinis verslas išliks pagrindiniu ekonomikos augimo varikliu, per metus sukurs apie 17 700 naujų darbo vietų. Stambiajame versle Lietuvoje dirba mažiau nei 25 proc. lietuvių, didieji verslai sugeneruoja tik 31,5 proc. Lietuvoje sukuriamos pridėtinės vertės.


Plačiau šia tema – rubrikoje „Ūkis“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)