„Savaitė“: šiandienos aktualijos

„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Daugiabučių namų gyventojų ir komercinių patalpų savininkų santykiai, šviežių daržovių ir žalumynų šaldymas, išsamus interviu su televizijos apžvalgininke Indre Makaraityte - naujajame žurnalo „Savaitė“ numeryje apžvelgėme aktualias temas, su kuriomis kviečiame susipažinti čia.


Viešasis interesas ar viešasis kaprizas?


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Daugiabučių namų gyventojų ir komercinių patalpų savininkų santykiai – sudėtingi. Dažniausiai visuomenės simpatijos krypsta į gyventojų pusę, o verslininkai vaizduojami kaip piktadariai, savo pinigų kapšais nubloškiantys viešąjį interesą, tačiau situacija toli gražu nėra vienareikšmė.


Kiaurą naktį po langais šūkaujantys girtuokliai, anksčiausią rytą atliekų konteinerius tuštinančios tarnybos, ūžiantys prekes į prekybos centrus išvežiojantys krovininiai automobiliai mažai kam patiktų. Tačiau didžiulio visuomenės pasipriešinimo sulaukia ir kaimynystėje besikuriantys nuo priklausomybių kenčiančių žmonių reabilitacijos centrai, gyvūnų prieglaudos, benamius globojančios įstaigos, senelių slaugos namai ir beveik viskas, kas tik pakeičia nusistovėjusią tvarką ir iki tol vyravusią dažniausiai sąlygišką ramybę.


Daugiabučiai gyvenamieji namai – atskira istorija, nes, pagal galiojančius įstatymus, keičiant patalpos paskirtį iš gyvenamosios į komercinę, reikalingas daugiau kaip pusės gyventojų sutikimas. Tai – teisinės procedūros dalis, o ne šiaip visuomenės nuomonė. Ir čia prasideda tikros batalijos – papirkinėjimai (pavienių piliečių ir viso namo, kai sutikimas verslui duodamas mainais į remonto paslaugas), įtikinėjimai, peštynės, verslininkų ir gyventojų tarpusavio rietenos, „išdavikų“ paieškos ir smerkimas, skundai įvairioms instancijoms ir t. t. Tiesa, davus sutikimą, pavyzdžiui, įrengti kavinę daugiabutyje niekas gyventojams netruko vėliau ją užpilti skundais, jeigu tokia kaimynystė iš tiesų trukdo. Būta nemažai atvejų, kai kavines teko uždaryti – dirbti tapo neįmanoma.

REKLAMA


Daugiau apie tai kviečiame paskaityti Bertos Janušauskienės straipsnyje, kurį galite rasti naujausiame „Savaitės“ numeryje.


Pasiruošimas šaltajam sezonui: ką reikia žinoti apie daržovių ir žalumynų šaldymą?


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Vasarą galime iki soties mėgautis šviežiomis daržovėmis ir žalumynais. Tačiau šiltasis sezonas ilgai netruks, tad verta pasiruošti atsargų žiemai. Ką reikėtų žinoti apie daržovių ir žalumynų šaldymą?


Nuo seno lietuviai maisto atsargas sūdė, raugino ir džiovino. Tačiau kai atsirado galimybė šaldyti, daugelis šeimininkių įsitikino, kad šaldymas yra kur kas pranašesnis (ir paprastesnis!) už kitus konservavimo būdus. Ir mitybos žinovė R. Šilenskienė sako, kad baigė konservuoti prieš penkerius metus ir įsigijo tris šaldiklius – į juos sudeda vasaros ir rudens gėrybes. „Viename – uogos, kitame – vaisiai, trečiame – visko po truputį: prieskoninių žolelių, daržovių, ežerų žuvų, naminio sviesto, varškės ir kt. Technologijos leidžia išsaugoti nuo 75 iki 90 proc. naudingųjų medžiagų.“


Atlikti tyrimai atskleidė, kad šaldytos ir šviežios daržovės ne itin skiriasi, nes naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės. Pavyzdžiui, žalieji žirneliai per 48 val. praranda net 50 proc. vitamino C.


Daržovių šaldymo pranašumai, būdai ir gausūs mitybos žinovės Ritos Šilenskienės patarimai – Dalios Aleknienės straipsnyje „Šviežias daržoves ir žalumynus – į šaldiklį!“


Indrė Makaraitytė teigia: „Nuoširdūs ir bebaimiai pašnekovai man – visada atradimas“


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Iš televizijos aktualijų laidų gerai žinoma politikos apžvalgininkė Indrė MAKARAITYTĖ vėl ant profesinių permainų slenksčio – nuo rugpjūčio ji pradės vadovauti LRT žurnalistinių tyrimų komandai.


„Naujos pareigos – man pirmiausia didžiulė atsakomybė. Nacionalinis transliuotojas turėtų būti toji vieta, kur vyksta rimtas tiriamasis darbas. Čia nesikerta verslo interesai, čia nereikia aiškinti akcininkams, kodėl verta investuoti į tyrimus. Vienintelė mano baimė – politikų nesupratimas, kas yra nacionalinis transliuotojas. Daugelis politikų vaizduoja esantys viešojo intereso gelbėtojai ir taip pridengia savo norą jį pasisavinti“, - teigia I. Makaraitytė.


Laimiaus Stražnicko interviu „Indrė Makaraitytė: Nuoširdūs ir bebaimiai pašnekovai man – visada atradimas“ moteris taip pat pasakoja apie geriausias atostogas, senų baldų restauravimą, kapstymąsi gėlynuose ir pomėgį juvelyrikai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)