Valstybinė ligonių kasa: pirmoji gripo vakcinų dalis jau pasiekė Lietuvą

Valstybinė ligonių kasa: pirmoji gripo vakcinų dalis jau pasiekė Lietuvą


Pirmosios 50 tūkstančių keturvalentės gripo vakcinos dozių, kuriomis nemokamai bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, jau pasiekė Lietuvą, praneša Valstybinė ligonių kasa (VLK). Jos artimiausiu metu bus pradėtos pristatinėti šalies gydymo įstaigoms.


„Šiuo metu gauta pirmoji gripo vakcinų dalis jau yra skirstoma po Lietuvos gydymo įstaigas. Taigi netrukus bus pradėti nemokamai skiepyti rizikos grupėms priklausantys žmonės“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.


Jos teigimu, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis 2019/2020 metų gripo sezonui iš viso ligonių kasos nupirko daugiau nei 144 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių už beveik 900 tūkst. eurų.


Tai yra, pasak VLK pranešimo, buvo įsigyta beveik 13 tūkstančių vakcinos dozių daugiau nei pernai. Tokį vakcinų poreikį, skirtą rizikos grupių asmenų skiepijimui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui nurodė pačios Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

REKLAMA


Kaip ir kasmet, VLK nupirkta vakcina bus skiepijami rizikos grupių asmenys, kuriems susirgti gripu yra didžiausia tikimybė: 65 metų ir vyresni žmonės, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais.


Be to, ligonių kasų kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.


VLK primena, kad norintys pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Planuojama, kad likusi gripo vakcinos dalis į Lietuvą atkeliaus netrukus – spalio pabaigoje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)