Klaipėdoje – kilni akcija paaukoti kraujo

Klaipėdoje – kilni akcija paaukoti kraujo


Klaipėdoje viena veiksmingiausių šalyje veikiančių verslo organizacijų BNI organizavo labdaringą akciją, kurios metu kelios dešimtys gerų žmonių aukojo savo kraują.


Skaičiuojama, kad viena donoras išgelbsti trijų žmonių gyvybes, mat iš vieno 450 mililitrų paimto kraujo maišelio padaromi trys komponentai: eritrocitų masė, šviežiai užšaldyta plazma ir trombocitų masė. Taigi, trisdešimt trys uostamiesčio verslininkai gyvybę išgelbėjo beveik šimtui žmonių.


„Viena pirmųjų Klaipėdos verslo klubo narių Angelė Baltunienė susirgo vėžiu, gydėsi pora metų, tačiau moteris pernai gruodį pralaimėjo kovą su klastinga liga. Skaudi istorija pastūmėjo Klaipėdos BNI klubo narius surengti tokią donorystės akciją“,- sakė šio klubo prezidentas Raimundas Janušauskas.


Aukoti buvo apsisprendęs didesnis skaičius žmonių


Uostamiestyje veikia du tarptautiniai verslo klubai: BNI Neringa ir BNI Memelis, o trečiasis – dar tik kuriasi. Bendruose verslo pusryčiuose praėjusią savaitę dalyvavo apie šimtas Klaipėdos verslininkų, kraujo duoti užsiregistravo 38 asmenys, tačiau tinkami buvo 33.

REKLAMA


„Kitų buvo žemas hemoglobinas, vartojo vaistus, sirgo peršalimo ligomis ir panašiai“, – paaiškino Nacionalinio kraujo centro (NKC) Klaipėdos filialo donorystės koordinatorė Indrė Bytautaitė–Stašinskienė.


„Tai nebus vienkartinė akcija, panašius renginius darysime du kartus per metus. Ir tai niekaip nesusiję su rinkimais, nes nė vienas bent jau BNI narys nekandidatuoja į savivaldybės tarybą, ne vienas atsisakė ir NKC Klaipėdos filialo dovanėlių: rašiklių, bilietų į kiną, kad gestas būtų visiškai neatlygintina donorystė“, – pabrėžė R.Janušauskas. Klaipėdos BNI klubo prezidentas tikisi, kad antrą kartą atsiras daugiau norinčių aukoti kraujo.


„Nors mobiliosios išvykos yra NKC Klaipėdos filialo kasdienybė, tokiame projekte dalyvavome pirmą kartą. Klaipėda įmonių atžvilgiu yra nedėkingas miestas. Uostamiestyje įmonės mažos, nėra taip, kad nuvykę į vieną bendrovę, parsivežtume 70 ar bent 50 donorų kraują. O štai išvykose į rajoną paprastai visuomet sulaukiame tokio skaičiaus donorų“, – pasakojo donorystės koordinatorė.

REKLAMA


NKC Klaipėdos filialas, kaip ir kiti, stengiasi, kad tokios akcijos išsirutuliotų į ilgalaikį bendradarbiavimą, nebūtų vienkartinės. „Ir šį kartą kalbėjomės su kiekvienu davusiu kraujo, išaiškinome, kaip yra svarbu, kad po pirmojo karto žmogus sugrįžtų, nes tik taip užtikrinamas kraujo komponento saugumas. Tarkime, šviežiai užšaldytos plazmos galiojimo laikas yra treji metai. Kol donoras negrįžta, kol nepadaromi pakartotiniai kraujo tyrimai, plazma negali iškeliauti į ligoninę“, – aiškino I.Bytautaitė–Stašinskienė.


Mėnesis mėnesiui nelygus


Kraujas – pagrindinis gyvybės šaltinis, kurį gamina tik žmogaus organizmas. Ligoninėse dažnai atliekami kraujo perpylimai, kurių metu gelbstima žmogaus sveikata ar net gyvybė. NKC Klaipėdos filialas aptarnauja Vakarų Lietuvą ir stengiasi, kad nė vienai sveikatos priežiūros įstaigai nepritrūktų saugių bet kurios kraujo grupės komponentų atsargų, organizuoja darbą tiek centre, tiek mobiliosiose išvykose.


Pasak I.Bytautaitės–Stašinskienės, mėnesis mėnesiui yra nelygus: kartais didesni kraujo atsargų kiekiai užsitikrinami mobiliose išvykose, o kartais – pačiame centre, tai priklauso nuo atėjusių žmonių skaičiaus.


Šiuo metu nė viena sudėtingesnė operacija neapsieina be kraujo komponentų perpylimo, kiekvienas atvejis – individualus, vienam pacientui užtenka vieno maišelio kraujo, o kitam reikia net penkių. Pasitaiko, kad vien kraujo nepakanka, būtina ir plazma.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>