Verta pasitikrinti: ar jūsų įsigyta mobiliojo ryšio įranga nėra vogta?

Verta pasitikrinti: ar jūsų įsigyta mobiliojo ryšio įranga nėra vogta?


Nuo trečiadienio verta pasitikrinti, ar mobiliojo ryšio įranga nepatenka į juodąjį sąrašą. Nuo šios dienos Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai pradėjo blokuoti neteisėtai įsigytų įrenginių IMEI kodus.


Kam gali grėsti nemalonumai ir kaip galima pasitikrinti


Kaip yra nurodžiusi Lietuvos policija, įranga gali blokuojama trimis atvejais: kai prieš tai buvo pavogta, pamesta arba jei naudojantis šiuo įrenginiu kitoje šalyje buvo įsiskolinta už mobiliojo ryšio paslaugas.


Savo įrenginio unikalų identifikacinį numerį - IMEI kodą - galima sužinoti šiais būdais: įrenginyje surinkus kombinaciją *#06# arba pasižiūrėjus į prietaiso pakuotę ar lipduką, esantį po telefono baterija. Taip pat jis randamas ant kameros ar maršrutizatoriaus korpuso.


Įvedus kodą savitarnos portale www.manoimei.lt galima sužinoti, ar įrenginys nėra įtrauktas į juodąjį sąrašą.


Lietuvos policija pataria, kad IMEI kodą pravartu patikrinti tais atvejais, jei telefonas yra rastas, pirktas iš antrų rankų ar užsienyje tais atvejais, kai nebuvo gauti oficialūs pirkimo dokumentai.

REKLAMA


Blokuojamų telefonų skaičius gali siekti 10 tūkst.


Verta pasitikrinti: ar jūsų įsigyta mobiliojo ryšio įranga nėra vogta?


Šių metų balandžio pabaigoje mobiliojo ryšio operatoriai „Tele2“, „Telia“ ir „Bitė“ pasirašė susitarimą blokuoti neteisėtai įgytos mobiliosios įrangos IMEI kodus. Preliminariai skaičiuojama, kad Lietuvoje galėtų būti užblokuota 10 tūkst. telefonų ir planšečių.


Anot www.manoimei.lt pateikiamų duomenų, vien liepą buvo patikrinta 55 379 IMEI kodų. Visgi, Lietuvos policija informuoja, kad kol kas nėra duomenų, kiek žmonių galėjo kreiptis į policiją po pasitikrinimo pamatę, kad jų turima mobilioji įranga gali būti vogta.


ManoIMEI sprendimą sukūrusios duomenų analizės ir dirbtinio intelekto kūrėjos „Scorify“ atstovė Asta Grabliauskienė Eltai teigė, kad blokuojamų įrenginių bendras skaičius neturėtų viršyti 10 tūkst., nors tikslesni duomenys bus aiškūs tik liepos 25 dieną, kai vogtų ar pamestų IMEI kodai bus užblokuoti. Vis dėlto, jos teigimu, pastarosiomis dienomis pastebimas aktyvumas tikrinimosi sistemoje.


Pasak jos, pastaruosius du mėnesius telekomunikacijų bendrovės tiesiogiai informavo savo klientus apie galimus užblokuoti įrenginius.


Mobiliojo ryšio operatorė „Tele2“ sakė, kad ne visi klientai galėjo suprasti perkantys vogtą įrangą, todėl jiems bus siūlomos „išskirtinės sąlygos naujam telefonui įsigyti.“ Tuo metu „Telia“ teigė, kad šiame tinkle esančių mobiliųjų įrenginių, kurie galėtų būti užblokuoti, dalis sieks vos 0,1-0,2 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>