Už diplominių darbų pardavimą ir pirkimą – aiški teisinė atsakomybė

Už diplominių darbų pardavimą ir pirkimą – aiški teisinė atsakomybė


Parduodantys ar perkantys diplominius darbus bus baudžiami. Tai numato nuo sausio 1-osios įsigaliosiantis Administracinių nusižengimų kodeksas.


Pagal jį už studijų baigiamųjų darbų bei disertacijų neteisėtą pirkimą, pardavimą ir jų pateikimą mokslo ir studijų institucijoms numatoma administracinė atsakomybė: bauda asmenims nuo 150 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1800 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtrauks baudą asmenims nuo 300 iki 850 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1700 iki 3000 eurų.


„Nuo šiol aiškiai įvardijama, kad diplominių darbų pirkimas ir pardavimas yra neteisėta veikla ir tie, kas ja užsiima, sulauks pasekmių, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. – Teisinis plagiato užkardymas prisidės keliant studijų kokybę. Už ją atsakingi visa aukštųjų mokyklų bendruomenės nariai. Kokybės negalima pasiekti, jei bendruomenėje pasireiškia akademinis nesąžiningumas".


Pasak ministrės, labai svarbu, kad ilgametės pastangos darbų pirkimą ir pardavimą įvertinti teisiškai pagaliau realizuotos.

REKLAMA


Už diplominių darbų pardavimą ir pirkimą – aiški teisinė atsakomybė


Švietimo ir mokslo ministerija ne vienus metus dėjo pastangas dėl teisinio darbų pardavimo ir pirkimo užkardymo – ne kartą kreipėsi į Prokuratūrą prašydama apginti viešąjį interesą. Kreipiantis buvo pabrėžiama, kad asmenys perkantys ir parduodantys diplominius darbus daro žalą visuomenei.


Ministerijos nuomone, tokie atvejai, kai diplomas įgyjamas pateikiant ne savo atliktą baigiamąjį darbą, turėtų būti prilyginti dokumentų klastojimui. Asmenys, kurie studijuoja pasinaudoję bendrovių paslaugomis, nesimoko savarankiškai, gauna diplomus, kurie neatitinka kokybės standartų, tokie žmonės studijuodami neįgyja reikiamų žinių, o baigę aukštąsias mokyklas negali tapti gerais specialistais ir teikti kokybiškas paslaugas visuomenei.


Didžiausia atsakomybė dėl plagijavimo netoleravimo tenka pačioms aukštosioms mokykloms, jos turi užtikrinti akademinį sąžiningumą. Gerbiančios savo reputaciją aukštosios mokyklos aktyviai kovoja su plagijavimu, jį laikydamos didžiausiu akademiniu nusikaltimu, už kurį baudžiama maksimalia bausme - šalinimu iš aukštosios mokyklos. Universitetai turi savo etikos kodeksus, dėstytojai dirbdami su studentais mato realią studentų veiklą ir potencialą.


Pagal kitų metų pradžioje įsigaliosiantį Administracinių nusižengimų kodeksą Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius turės teisę tirti baigiamųjų darbų pirkimo ir pardavimo atvejus ir imtis veiksmų dėl administracinės atsakomybės taikymo.


Pagal ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>