Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Bulvinių saulėgrąžų šakniagumbiai skoniu primena šviežius riešutų branduolius.


Topinambų galima turėti beveik ištisus metus. Derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir net žiemą bei ankstyvą pavasarį, pašalui išėjus. Uždengus lysves, daržoves galima kasti visą žiemą. Žemėje šie šakniagumbiai išsilaiko geriau nei rūsyje, todėl rekomenduojama rudenį per daug jų neprisikasti. Verčiau dalį derliaus palikti dirvoje iki pavasario.


Rima Marcinkevičienė


Bulvinės saulėgrąžos – daugiamečiai žoliniai augalai. Gražus, į saulėgrąžą panašus žiedas, tėra tik puošmena, nes pagrindinės šio augalo vertybės slypi po žeme arba stiebe ir lapuose. Žemėje išauga netaisyklingos formos, įvairaus dydžio šakniagumbiai. Būtent jie dažniausiai naudojami maistui.


Ne tik maitina, bet ir gydo…


Bulvinių saulėgrąžų šakniagumbiai skoniu primena šviežius riešutų branduolius. Šakniagumbiuose yra apie 13–20 proc. angliavandenių. Lyginant su bulvėmis, topinambuose daugiau karoteno, vitaminų B1 ir B2, tačiau mažiau vitamino C. Juose gausu kalio, kalcio, magnio, cinko, o šakniagumbių luobelėje labai daug geležies ir kitų mikroelementų, todėl topinambus rekomenduojama valgyti su luobele. Maistui gali būti naudojamos ir lapų bei jaunų šakučių sultys. Jos yra saldokos ir turi gydomųjų savybių.

REKLAMA


Topinambai:
gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą;
mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje;
stabdo kepenų, inkstų, šlapimo pūslės akmenų susidarymą;
šalina iš organizmo toksines ir radioaktyviąsias medžiagas, saugo nuo auglių atsiradimo.


Drąsiai topinambus gali valgyti sergantieji cukriniu diabetu, nes juose yra daug inulino, kurį sudaro vien fruktozė. Ją organizmas įsisavina be insulino, neleisdamas audiniams patirti „energinio" bado. Sutrikus tulžies išsiskyrimui gali padėti ir švieži šakniagumbiai, ir šakučių bei lapų sultys. Apsinuodijus cheminėmis medžiagomis topinambai gali sušvelninti nuodų poveikį. Dermatologai pastebėjo, jog topinambų sultys padeda sergant žvyneline. Na, o šakniagumbių tarkių kisielius arba su pienu išvirta košelė padeda užsitęsus sausam kosuliui.


Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Topinambų žiedai.

Valgome ištisus metus


Topinambai valgomi švieži, kepti ir troškinti. Nuskusti ir susmulkinti šakniagumbiai greitai tamsėja, todėl juos reikia skusti ir smulkinti plastikiniais įrankiais bei tuoj pat apšlakstyti parūgštintu vandeniu arba į jį pamerkti. Virti topinambai turi būti valgomi ką tik išvirti, nes vėsdami tamsėja ir keičia skonį. Virti šakniagumbiai skoniu primena žiedinius kopūstus, jų konsistencija švelni ir maloni.


Ir iš šviežių, ir iš virtų topinambų gaminamos salotos. Iš smulkiai sutarkuotų šakniagumbių, sumaišytų su tarkuotomis morkomis, aguročiais, obuoliais, kepami blyneliai, o iš stambių tarkių gaminami maltinukai. Labai skanu, kai, gaminant įdarytas daržoves, rupiai sutarkuotų topinambų dedama į mėsos įdarą.
Topinambus galima konservuoti. Labai skanūs topinambų konservai su pomidorų sultimis. Kartu su šiomis daržovėmis galima konservuoti morkas, svogūnus, česnakus.
Kai kuriose šalyse įsigudrinama iš topinambų pasigaminti net kavos!

REKLAMA


Vardų daug – daržovė ta pati


Lietuvoje ši daržovė gavo bulvinės saulėgrąžos vardą. Taip ją vadina botanikai bei mitybos specialistai. Tačiau ,,liaudyje“ bulvinės saulėgrąžos turi daugybę įvairiausių pavadinimų, kilusių iš žmonių požiūrio į šį įdomų augalą: ,,žieminės bulvės“, ,,žemės kriaušės“, ,,jeruzališkasis artišokas“, ,,topinambas“.


Kasdieniai patiekalai


Salotos su obuoliais ir moliūgų sėklomis


5 vidutinio dydžio topinambai, 2 obuoliai, kietai virtas kiaušinis, 3 šaukštai majonezo, 1 šaukštas moliūgų sėklų, truputis druskos, citrinų rūgšties.
Topinambus ir obuolius nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apšlakstykite citrinų rūgštimi parūgštintu vandeniu. Po 5 min. pasūdykite, įdėkite susmulkintą kiaušinį, suberkite moliūgų sėklas ir sumaišykite su majonezu.


Salotos su morkomis ir marinuotais agurkais


5 vidutinio dydžio topinambai, morka, marinuotas agurkas, svogūnas, arbatinis šaukštelis kmynų, 3 šaukštai grietinės, druskos, citrinų rūgšties.
Topinambus ir morką nuskuskite, stambiai sutarkuokite ir apšlakstykite parūgštintu vandeniu. Svogūną smulkiai supjaustykite ir sutrinkite su druska. Agurką supjaustykite kubeliais. Viską sumaišykite, pasūdykite, įberkite šiltame vandenyje išbrinkintus kmynus ir užpilkite grietine.


Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą


Virtų topinambų ir burokėlių salotos


5 vidutinio dydžio virti topinambai, virtas burokėlis, šaukštas krienų, 2 šaukštai aliejaus, kietai virtas kiaušinis, 3 šaukštai grietinės, druskos.
Virtus topinambus ir burokėlį nulupkite, supjaustykite kubeliais. Įdėkite susmulkintą kiaušinį, pasūdykite, sudėkite krienus, supilkite aliejų ir sumaišykite. Palaikykite 2 val. Prieš valgydami užpilkite grietine.


Topinambų ir varškės virtinukai


12 topinambų, 200 g varškės, 2 šaukštai sviesto, kiaušinis, 2 šaukštai manų kruopų, 1,5 stiklinės miltų, arbatinis šaukštelis kmynų, druskos.
Topinambus išvirkite, nulupkite, sugrūskite, sumaišykite su varške, pasūdykite, įberkite kmynų ir gerai išmaišykite. Manų kruopas išbrinkinkite šaltame vandenyje. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pasūdykite ir užminkykite tešlą. Tešlą iškočiokite ir formuokite virtinukus su bulvinių saulėgrąžų ir varškės įdaru. Virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 5 min. Išvirusius nuvarvinkite ir perliekite šaltu virintu vandeniu. Patiekite su ištirpintu sviestu ir grietine.



Topinambų ir morkų blyneliai


12 topinambų, didelė morka, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, 3 šaukštai grietinės, 4 šaukštai sviesto, druskos.
Topinambus išvirkite, nulupkite ir sugrūskite. Morką smulkiai sutarkuokite. Daržoves sumaišykite, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įdėkite šaukštą grietinės, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Blynelius kepkite įkaitintame svieste.


Topinambai: daržovė, kurią išsikasti galite ir žiemą

Drąsiai topinambus gali valgyti sergantieji cukriniu diabetu, nes juose yra daug inulino, kurį sudaro vien fruktozė.


Konservuoti gaminiai


Topinambų, morkų, baklažanų tyrė


0,5 kg topinambų, 250 g morkų, 0,5 kg baklažanų, 250 g svogūnų, 3–4 skiltelės česnakų, 1 stiklinė aliejaus, pagal skonį druskos, maltų paprikų, maltų aitriųjų paprikų, pomidorų pastos.


Baklažanus nulupkite, supjaustykite kubeliais, apkepkite su aliejumi ir sudėkite į troškintuvą. Svogūnus supjaustykite nedideliais gabaliukais, morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite su aliejumi. Šias daržoves sumaišykite su baklažanais, sudėkite stambiai sutarkuotus topinambus, paskaninkite maltomis paprikomis, pasūdykite ir troškinkite orkaitėje uždengtame inde, kol daržovės suminkštės. Tuomet sudėkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite 5 min. Karštą masę sukrėskite į paruoštus stiklainius ir kaitinkite verdančiame vandenyje. 1/2 l talpos stiklainius – 20 min., 1 l talpos – 25–30 min. Vietoj pomidorų pastos galima dėti nuluptų pomidorų.


Topinambai su pomidorų tyre


Tyrei: litras pomidorų sulčių, po šaukštą druskos, cukraus, kmynų, čiobrelių ir kvapiųjų pipirų mišinio, 50 ml 9 proc. acto.
Pomidorus sumalkite arba susmulkinkite plaktuvu ir perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklų. Perkoštas pomidorų sultis virkite ant nedidelės ugnies, kol išgaruos 1/3 skysčio. Sudėkite nurodytus prieskonius, supilkite actą. Topinambus plikykite verdančiame vandenyje 4–5 min. Tuomet nuvalykite, supjaustykite, užpilkite paruošta pomidorų tyre ir virkite 4–5 min. Karštą masę supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.


Topinambai su spanguolių sultimis


1 kg topinambų, 200 g cukraus, 250 g spanguolių sulčių, 350 g vandens.
Nuvalytus topinambus supjaustykite gabaliukais, užpilkite vandeniu, spanguolių sultimis, pasaldinkite ir užvirkite. Tuomet supilstykite į švarius stiklainius ir kaitinkite 85 °C temperatūroje. 1 l talpos stiklainius – 15 min., 0,5 l talpos – 12 min. Sandariai uždarykite.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>