Ekspertė pataria: patogūs sodo sprendimai šiuolaikiškam žmogui

Ekspertė pataria: patogūs sodo sprendimai šiuolaikiškam žmogui


Prasidėjus vasarai, vis daugiau laiko praleidžiame sode ar namų terasoje. Norint susikurti šiuolaikišką poilsio oazę, tereikia pasirūpinti vos keliais išmaniais akcentais.


„Senukų“ sodo centro specialistė Vitalija Rylienė pataria, kokie išmanūs sprendimai gali garantuoti jaukius vakarus terasoje bei palengvinti sodo priežiūrą.


Išmanus sodo apšvietimas


Kuriant jaukią atmosferą sode, labai svarbu pasirūpinti tinkamu apšvietimu. Sodo prekių specialistė siūlo jį derinti su pagrindiniu namo fasado apšvietimu, kuriam dažniausiai naudojami tvirtinamieji ar įmontuojami LED šviestuvai.


„Pastaruoju metu vis populiaresnės tampa pakabinamos lauko girliandos, kai vienas laidas su daug lempučių išvedžiojamas per visą terasą ar sodą. Jam apšviesti puikiai tinka ir dailūs ant medžių kabinami žibintai“, – atskleidžia V. Rylienė.


Jos teigimu, norintiems sukurti modernaus kiemo apšvietimo įspūdį, patariama rinktis šiuolaikiško dizaino pastatomus ar į grindinį įmontuojamus šviestuvus. Jų formos įvairios, tad šviestuvus lengva priderinti tiek prie sodo aplinkos, tiek prie pastato fasado ar terasos.

REKLAMA


„Jei ieškote išskirtinumo, išbandykite išmanius lauko šviestuvus. Neretai jie gaminami taikant energiją taupyti padedančias technologijas ir, lyginant su tradiciniais šviesos šaltiniais, gali sutaupyti iki 80 proc. elektros energijos. Negana to, kai kurie iš jų gali šviesti skirtingais atspalviais ir padėti kurti vis skirtingą atmosferą sode“, – sprendimu dalijasi specialistė.


Svarbu, jog dauguma šiuolaikinių lauko šviestuvų atsparūs vandeniui. Šviestuvo atsparumą drėgmei nusako IP klasė ir skaičius šalia jos – kuo jis didesnis, tuo šviestuvas atsparesnis aplinkos pokyčiams. Išsirinkę šviestuvą su aukštu IP indeksu, būsite tikri, kad prietaisas nebijos nei lietaus, nei vejos laistymo sistemų purškiamo vandens.


Išsirinkite tinkamiausią kepsninę


Vienas svarbiausių šiuolaikinės terasos atributų – lauko kepsninė. Renkantis ją, V. Rylienė pataria atkreipti dėmesį į savo poreikius ir gyvenimo būdą. Jei ketinate kepsninę naudoti dažnai, vertėtų investuoti daugiau ir rinktis funkcionalesnę.

REKLAMA


„Šiuolaikinės kepsninės gerai sulaiko šilumą ir drėgmę, todėl jose iškepta mėsa būna sultinga bei minkšta. Įprastas anglines kepsnines lengva transportuoti, dujinės greitai įkaista, jose lengva reguliuoti kaitrą, o keraminės pasižymi itin plačiomis panaudojimo galimybėmis – nuo ilgo ir lėto kumpio kepimo, iki picos traškiu padu ar žuvies bei mėsos rūkymo“, – pristato V. Rylienė.


Jei mėgstate dideles draugų kompanijas, specialistė pataria rinktis didesnę kepsninę su virtuvėle. Erdvus stalviršis puikiai tiks ingredientams pjaustyti ar patogiai sudėti iškeptus maisto produktus, o didelis kepimo plotas vienu metu suteiks galimybę gaminti net 8–10 draugų kompanijai.


O jei turite didelę terasą ar sodą, jaukumo suteiks ugniakuras. „Gražus ugniakuras puošia kiemą ir gali tapti puikiu šilumos prieglobsčiu vėsų vasaros vakarą“, – įsitikinusi „Senukų“ specialistė.


Išmanus būdas sušilti


Norintiems lauke leisti ir vėsesnius vasaros vakarus, verta pasirūpinti infraraudonųjų spindulių šildytuvu. Tai energiją taupantis, nesausinantis oro ir ekologišką šilumą skleidžiantis prietaisas.


„Jei lyginsime su kitais šildymo tipais, infraraudonaisiais spinduliais veikianti sistema sunaudoja apie 30 % mažiau energijos. Taip yra todėl, kad šis šildytuvas šilumą skleidžia ne į orą, o į erdvėje esančius objektus ir žmones, kurie įšilę pradeda spinduliuoti šilumą į aplinką“, – atkreipia dėmesį sodo prekių ekspertė.



Jos teigimu, tokiam šildytuvui nebūtina uždara patalpa ar užuovėja: vėjas neturi įtakos infraraudonųjų spindulių bangoms, tad šildytuvą galima naudoti terasoje ar sode.


Prižiūrėta veja be pastangų


Kuriant tvarkingą sodo atmosferą, norisi kuo mažiau dėmesio ir laiko skirti vejai. Vejos priežiūrą palengvina akumuliatorinės vejapjovės bei vejapjovės-robotai.


Renkantis akumuliatorinę vejapjovę, specialistė pirmiausia siūlo atsižvelgti į vejos plotą, jos užsodinimą įvairiais augalais ir įrengtais alpinariumais. „Jei sklypas didelis, pravartu rinktis kuo platesnę vejapjovę su didesnės talpos akumuliatoriais. Tuomet ir veją nupjausite greičiau, ir akumuliatoriaus veikimo laiko pakaks norimam plotui pagražinti. Mažesniems sodams, kur augalai susodinti tankiai, geriau rinktis siauresnę, manevringesnę vejapjovę“, – atskleidžia V. Rylienė.


Jos teigimu, prieš įsigyjant akumuliatorinę vejapjovę, taip pat svarbu pasidomėti, kokios talpos akumuliatoriai komplektuojami su vejapjove ir kokį vejos plotą jie geba įveikti. Pavyzdžiui, vejapjovė su dviem 5 ampervalandžių (Ah) akumuliatoriais gali nupjauti iki 4,5 arų vejos.


Jei nusprendėte įsigyti vejapjovę-robotą, specialistė pirmiausia pataria pasidomėti, kokią įkalnę sode jis gali įveikti, kaip prietaisas valdomas ir kokių skirtingų žolės pjovimo funkcijų jis turi. Taip pat svarbu įvertinti ir tai, kokios apsaugos sistemos jame sumontuotos.


„Norėdami, kad prietaisas atitiktų kuo daugiau jūsų poreikių, įsitikinkite, jog vejapjovė-robotas gebės įveikti siauresnius tarpus tarp augalų, o prireikus – nepertraukiamai dirbs net lietui lyjant“, – pataria specialistė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)