„Namie ir Sode“ aktualijos: aplinką saugantys biotualetai, dar augantys žirneliai ir daržovių priežiūra vasaros pabaigoje

„Namie ir Sode“ aktualijos: aplinką saugantys biotualetai, dar augantys žirneliai ir daržovių priežiūra vasaros pabaigoje


Aplinką tausojantys ir saugantys biotualetai. Dvejojate, ką pasėti besibaigiant vasarai? Žirnelius. Daržovių priežiūra baigiantis vasarai. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 17-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Žirneliai dar spės užaugti


Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje tuštėjant lysvėms ne vienam daržininkui kyla klausimas: ką galima pasodinti atsilaisvinusiose lysvėse ir ar kultūros spės išauginti derlių?


Marija Naudžiūnienė


Prieš porą dešimtmečių niekas nebūtų pasiūlęs rugpjūčio pabaigoje ar net rugsėjo pradžioje pasisėti žirnelių: tuo galėjo užsiimti tik gerokai piečiau nuo mūsų daržininkaujantys žmonės. Tačiau dabar, kai kelerius metus rugsėjis ir spalis būna gana šilti, ir mes jau galime pabandyti. Tiesa, garantijos nėra, tačiau, jei temperatūra iki spalio vidurio nenukris žemiau -5 °C, žirnelius iš savo daržo tikrai krimsime.


Juk saldžiuosius žirnelius galima pradėti skinti praėjus 30–40 dienų nuo sėjos, o dygsta jie esant vos 1 °C temperatūrai. Daigeliai puikiausiai ištveria ir -6 °C. Šalnos gali pakenkti nebent bręstančioms ankštims, tačiau prieš numatomas šalnas visada galima žirnius pridengti daržo plėvele. Taigi pabandyti verta. Net jei šiais metais šaltukas paspaustų anksčiau ir ankštys nespėtu susiformuoti, naudos iš žirnelių vis tiek bus: jie atliks sideratų funkciją ir papildys dirvožemį nemažu azoto kiekiu.

REKLAMA


Plačiau šia tema – rubrikoje „Mano daržas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: aplinką saugantys biotualetai, dar augantys žirneliai ir daržovių priežiūra vasaros pabaigoje


Sodų aplinką grynina biotualetai


Biotualetai soduose ar namų valdose, kuriose nėra viešosios arba vietinės kanalizacijos, gali efektyviai pakeisti taršius ir neretai smirdžius lauko tualetus. Biotualetus naudoti verta ir dėl to, kad ateityje nereikėtų švaistyti pinigų baudoms.


Vidmantas Užusienis


Pagal konstrukcijos ypatybes biotualetai skirstomi į nešiojamuosius ir didelius stacionarius biotualetus - kabinas. Visi jie gaminami iš įvairaus tvirtumo plastiko. Nešiojamieji yra iki 0,5 m aukščio ir labai primena paprastus unitazus. Didelių stacionarių biotualetų - kabinų aukštis siekia apie 2 m, tai naudoti lauke skirti įrenginiai. Abiejų konstrukcijų biotualetai praverčia sodu ir sodybų šeimininkams, nes pagerina gyvenimo kokybę, užtikrina ekologiją ir neretai apsaugo nuo baudų už gamtos teršimą.


Daugiau apie tai – rubrikoje „Mano sodyba“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: aplinką saugantys biotualetai, dar augantys žirneliai ir daržovių priežiūra vasaros pabaigoje


Daržovių priežiūra baigiantis vasarai


įsibėgėja derliaus nuėmimo maratonas. Tiesa, rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje išsikraustyti iš daržo ateina laikas toli gražu ne visoms daržovėms. Kai kurioms jų dar teks praleisti gerą mėnesį po atviru dangumi. Derlių auginančioms kultūroms reikia ypatingo dėmesio ir ne ką mažesnės priežiūros nei vegetacijos pradžioje.


Rima Marcinkevičienė


Kol kas tikrai neverta skubėti nuimti šakniavaisių, kuriuos ketinama laikyti žiemai, derliaus. Net geriausiuose rūsiuose dar ilgokai bus šilta, todėl ten ištremtos daržovės pradės vysti. Morkos, bulvės, salierai, šakninės petražolės, porai, burokėliai, pastarnokai dar ilgokai gali mėgautis grynu oru. Daugeliui jų vis dar reikalinga rūpestinga daržininko ranka. Praeitame numeryje rašėme apie morkų priežiūra vasaros pabaigoje. Panašios priežiūros reikalauja ir šakninės petražolės bei salierai.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mano daržas“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)