Negailėkite: morkas vis tiek reikia retinti

Negailėkite: morkas vis tiek reikia retinti


Liepą ima bręsti morkų šakniavaisiai. Dabar pagrindiniai jų priežiūros darbai – retinimas, laistymas, ravėjimas ir purenimas.


Retinimas


Viena iš svarbiausių sąlygų šiems šakniavaisiams gerai augti – retinimas laiku. Paprastai tai atliekama birželį. Vasaros viduryje morkas galima praretinti pakartotinai – tuo metu išraunamos jau paaugusios, maistui tinkamos morkytės.


Laistymas


Reguliariai, bet saikingai laistyti labai svarbu, kai dygsta morkų sėklos ir formuojasi šaknų sistema, taip pat augant lapams. Tai padeda susiformuoti lygiems, gražiems šakniavaisiams. Po 65–70 dienų, kai išdygsta daigai, morkų šaknų sistema pasiekia gylį, kur jai prieinama žemutinių dirvos sluoksnių drėgmė. Tuo metu reikia laistyti mažiau. Dėl staigių drėgmės pokyčių, kai po sausros dirva gauna daug drėgmės, šakniavaisiai trūkinėja.


Kai lauke šilta ir saulėta, jauni augalai laistomi laistytuvu vieną du kartus per savaitę negausiai (1 m2 – 3–4 l vandens). Vėliau, kai ima formuotis nedideli šakniavaisiai (0,5–0,8 cm storio), laistoma kartą per savaitę gausiau. Paprastai ravima po laistymo. Jeigu rugsėjį nelyja (tuo metu šakniavaisiai greitai bręsta), laistoma kartą per 10–12 dienų (1 m2 – 8–10 l).

REKLAMA


Negailėkite: morkas vis tiek reikia retinti


Tręšimas


Kai atsiranda penktasis šeštasis lapelis, reikia morkas patręšti mineralinėmis trąšomis (1 m2 – 5–10 g). Organinės trąšos morkoms (1 m2 – 3–4 g) – perpuvęs mėšlas ar kompostuotos durpės – naudojamos tik toms dirvoms, kurių humusas mažesnis kaip 3%.


Atminkite

Augant morkoms svarbu stebėti, kad neapsinuogintų šakniavaisių viršūnėlės. Šviesoje jose susidarys alkaloido solanino, dėl kurio morkos apkarsta. Todėl tuo metu, kai šakniavaisiai formuojasi, būtina purenti ir apkaupti, kad viršūnėles dengtų žemės.


Patarimas


Retinant morkas pasklinda stiprus jų kvapas, pritraukiantis morkines muses, todėl daryti tai patariama vakare, o išrautus augalus derėtų sumesti į komposto krūvą ir užkasti žemėmis. Taip pat lysves rekomenduojama pabarstyti maltais pipirais – jie prislopins morkų kvapą.


Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)