10 būtinų dalykų įsigijus naują augintinį

10 būtinų dalykų įsigijus naują augintinį


Mažieji mūsų draugai ir namų jaukumo kūrėjai suteikia mums daug džiaugsmo ir smagių akimirkų. Dažnai naminių gyvūnėlių užsinori vaikai, o tėvai išpildo šiuos norus, nesuvokdami prisiimamos atsakomybės. Augintiniai nėra tik „žaislai“, tad jų įsigijimas ar priglaudimas taip pat reikalauja nemažos atsakomybės, todėl priimdami sprendimą auginti gyvūną – turime būti pasiruošę.


Augintiniai yra gyvos būtybės, kurioms reikia vandens, maisto, tinkamos erdvės ir sąlygų gyventi. Įsigydami naują augintinį ir prieš parsiveždami jį namo, turime būti įsitikinę, jog mūsų namų sąlygos yra tinkamos augintinio laikymui ir visi namuose gyvenantys asmenys yra pasiruošę globoti ir rūpintis gyvūnu. Taip pat labai svarbu prieš įsigijimą kuo daugiau sužinoti apie gyvūną iš patikimo šaltinio – jį auginusio šeimininko, prieglaudos, veislyno ar gyvūnų parduotuvės pardavėjo.


Svarbiausi aspektai yra sužinoti augintinio charakterį, galbūt, specialius poreikius, įpročius, energijos lygį. Jeigu artimiausiu metu planuojate įsigyti arba jau įsigijote naują augintinį, pateiksime 10 naudingų dalykų, kurie yra būtini įsigijus gyvūną.

REKLAMA


Pasiruošti būtinus daiktus augintiniui


Prieš parsivežant įsigytą ar priglaustą gyvūną, turime būti paruošę visus reikalingus daiktus jo bendrai priežiūrai ir poreikiams patenkinti. Katėms tai – kraiko dėžutė, maistas ir jam skirti dubenėliai, antkaklis, gultas. Šunims – pavadėlis, antkaklis, antsnukis, gultas, maistas bei jo dubenėliai.


Mažiems gyvūnams, pavyzdžiui, triušiams, žiurkėnams, jūrų kiaulytėms ir ropliams svarbiausia parūpinti narvą ar specialų aptvarą, maistą ir paruošti aplinką, kurioje tam tikras gyvūnas turės gyventi. Taip pat pravartu turėti įvairių žaislų, skirtų treniruoti gyvūnus ar produktų, kurie padėtų gyvūnui tinkamai vystytis (pavyzdžiui, šunims pirkti kramtalus – jų dantų priežiūrai).


Augintiniui reikia savo saugios erdvės


Kaip ir žmonės, taip ir gyvūnai mėgsta turėti savo „saugią vietą“, kurioje galėtų ramiai atsipalaiduoti. Naujam augintiniui reikia sukurti malonią ir jaukią erdvę, kurioje jis galėtų vienas leisti laiką ir taip lengviau prisitaikyti prie naujos namų aplinkos. Katėms reikalingą kraiko dėžutę turime pastatyti tokioje namų vietoje, kurią katė galėtų lengvai rasti ir netrukdomai į ją vaikščioti. Taip pat pirmosiomis naktimis dažnai mažiems gyvūnams leidžiame miegoti savo lovose, tačiau turime nepamiršti, kad vėliau tai gali tapti blogu įpročiu, kurio gyvūnui suaugus bus sunku atsikratyti.

REKLAMA


Pirmosiomis dienomis leiskite augintiniui tyrinėti aplinką


Parvežę gyvūną į naują aplinką, galime sulaukti skirtingos jo reakcijos. Dažnai tai priklauso nuo gyvūno charakterio. Katės yra linkusios pirma apsigyventi viename kambaryje ir tik paskui susipažinti su kita namų erdve, tokiu būdu jos patiria mažiau streso. Atgabentam gyvūnui iškarto parodykite jo maisto indelius ir gultą, kad gyvūnas suprastų jau turintis savo vietą šioje namų erdvėje. Šunys gali pradėti „žymėti teritoriją“ savo naujuose namuose, todėl jų atgabenimui reikia pasiruošti plotą, skirtą gamtiniams reikalams, kol šuo pripras ir nebejaus streso.


Būtinos žinios apie gyvūno mitybos ypatumus


Apie savo naujo gyvūno mitybą turime būti sužinoję iš jo praeitos vietos – kuo jis buvo maitinamas, ką galima duoti, ko ne. Jeigu norime padaryti kažkokius pakeitimus, tą turime daryti lėtai, leisdami gyvūnui prisitaikyti nepatiriant šoko. Tai pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip jūsų augintinis per pirmuosius keletą mėnesių reaguoja į tam tikrus maisto produktus.
Kai kuriems gyvūnams, pavyzdžiui, katėms ir šunims, yra tiesioginis maisto prekių ženklų ir dietų pasirinkimas, tačiau kitiems augintiniams reikia ir kitokio maisto. Pavyzdžiui, triušiams ir jūrų kiaulytėms rekomenduojama kasdien duoti įvairių daržovių. Tai priklauso nuo to, kokį gyvūną norime įsigyti – turime tiksliai žinoti, kokį maistą jis gali ir turi valgyti.

Treniruokite savo naująjį augintinį



Naujiems gyvūnams labai svarbu suprasti savo vietą naujuose namuose bei priprasti prie dalykų, kurie skirti jų poreikiams. Katėms reikia aiškiai parodyti kraiko dėžutės vietą ir jos nekeisti – išrinkti ją iš karto, dar prieš gyvūnui atvykstant. Šunis reikia pradėti reguliariai vesti į lauką. Gyvūnai pripranta prie rėžimo, todėl geriausia yra juos šerti ir vesti į lauką panašiu laiku. Tai gali pareikalauti šiek tiek laiko ir kantrybės, tačiau jeigu padarėme sprendimą auginti gyvūną – turėtume būti tam pasirengę.


Sugalvokite paklusnumo planą


Auginant gyvūną labai svarbus ne tik mūsų, bet ir aplinkinių saugumas. Šunį turėtume išmokinti ne tik pačių paprasčiausių komandų: „sėsk“, „gulk“, bet ir leisti jam suvokti teigiamas bei neigiamas elgesio pasekmes. Kitaip tariant, leisti gyvūnui suprasti, kad jūsų reikia klausyti.


Skirtingi gyvūnai turi skirtingus temperamentus, todėl kai kurie gyvūnai mokymams gali pasiduoti lengviau, kiti sunkiau. Galima kreiptis profesionalios pagalbos siekiant išmokyti gyvūną paklusnumo. Katėms tokios treniruotės yra retesnės, tačiau jos taip pat reaguoja į teigiamas ir neigiamas emocijas, kurias vėliau įsimena. Tokių treniruočių metu pats svarbiausias aspektas – maisto davimas, t. y. „apdovanojimas“ už atliktą teisingą komandą.


Neskubėkite gyvūno supažindinti su visais šeimos nariais


Patekęs į naują erdvę, kurioje dar nėra buvęs, naujas augintinis patiria stresą, todėl pažindinimas su daugybe kitų naujų žmonių jam gali sukelti dar daugiau streso. Kiekvieną žmogų gyvūnui leiskite pažinti palaipsniui, nesukeldami jam išgąsčio. Reikia leisti gyvūnui pačiam priartėti ir pažinti naują žmogų, sukurti pasitikėjimą ir draugišką ryšį.

REKLAMA


Rekomenduojama nepalikti vienų mažų vaikų su augintiniu. Maži vaikai gali išprovokuoti agresyvų gyvūnų elgesį to net nesuprasdami (stipriai suimdami už uodegos ar pan.). Geriausias variantas yra laikyti mažus vaikus per atstumą ir leisti gyvūnui juos stebėti ir pažinti iš toli. Ar gyvūnas prisileis mažus vaikus ar tiesiog pasišalins – priklauso nuo jo charakterio.


Kelias savaites stebėkite savo gyvūno prisitaikymą


Kaip naujo šeimininko, įsigijusio naują augintinį, mūsų darbas yra užtikrinti jiems patogų ir saugų gyvenimą mūsų namuose. Pirmąsias savaites svarbu stebėti augintinio teigiamas ir neigiamas emocijas. Teigiamos tai – trynimasis į kojas, maisto prašymas, švelni kūno kalba, sekimas iš paskos. Tai parodo, jog augintinis laiko jus savo šeimininku ir reikalauja jūsų dėmesio. Neigiamos gyvūno emocijos: šnypštimas, drebėjimas, išėjimas iš kambario ir slėpimasis. Jeigu taip atsitinka, reikia pasistengti gyvūnui padėti ir pabandyti sukurti aplinką, kurioje jis pasijustų patogiau.


Turėkite atsarginių pinigų savo gyvūnui


Veterinarinės išlaidos kritinėse situacijose dažnai pareikalauja priimti greitus sprendimus. Tokiais atvejais turime turėti atsarginių pinigų, kurie būtų skirti tik augintiniui. Jeigu jau nusprendėme auginti gyvūną, turime suprasti, jog jis yra gyvas organizmas, kuris gali susirgti, pasigauti įvairias ligas, susidurti su kitomis problemomis, kurios gali pareikalauti papildomų išlaidų.


Suplanuokite pirmą vizitą pas veterinarą

Rekomenduojama pirmą kartą augintinį parodyti veterinarui per pirmąsias įsigijimo savaites. Tai leis skirti reikiamus skiepus ir sudaryti nuolatinės priežiūros planą. Siūloma pasitarti su darbuotojais ir gauti jūsų augintinio sveikatos aprašymo santrauką, kad galėtumėte sužinoti apie visas medicinos problemas, su kuriomis gali susidurti jūsų augintinis, pavyzdžiui – diabetą, hipertenziją ar alergijas. Bet kokiu atveju, gera idėja yra sukurti jūsų augintinio medicinos įrašą ir sekti jo bendrą gerovę. Kuo anksčiau apsilankysite pas veterinarą, tuo greičiau galėsite nuodugniai įvertinti savo augintinio sveikatą ir užtikrinti, kad jie išliktų sveiki visą gyvenimą.


Įsigydami naują augintinį pirmomis savaitėmis susidursime su iššūkiais. Nesvarbu, tai bus katė, kuri subraižys jūsų sofą ar sudraskys užuolaidas, ar tai bus papūga, kuri nenustos čiulbėti visą naktį. Gyvūnams kaip ir žmonėms reikia laiko prisitaikyti prie naujos vietos ir naujų gyvenimo sąlygų. Padėti savo augintiniui galite išlikdami kantrūs ir supratingi, juk gyvūną nusipirkti, priglausti ar pasiimti iš prieglaudos nusprendėte ne be reikalo – jūs norite juo kuo geriau pasirūpinti. Kai gyvūnas pripras prie naujos aplinkos ir pamils jus, tai atpirks ilgai trukusį pradinį procesą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)