Viešojo maitinimo ir prekybos įmonės raginamos griežčiau laikytis reikalavimų dėl COVID-19

Viešojo maitinimo ir prekybos įmonės raginamos griežčiau laikytis reikalavimų dėl COVID-19


Lietuvoje pasibaigus karantinui, bet tęsiantis ekstremaliajai situacijai dėl COVID-19 infekcijos plitimo, prekybos ir viešojo maitinimo įmonės turi ir toliau griežtai laikytis higienos užtikrinimo priemonių visuose maisto gamybos, perdirbimo, sandėliavimo, paskirstymo, transportavimo ir tiekimo į rinką etapuose, pabrėžiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime.


Per pastaruosius pusantro mėnesio VMVT inspektoriai atliko 225 maisto tvarkymo subjektų patikrinimus, kaip įgyvendinami sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo nurodyti įpareigojimai. Patikrų metu paaiškėjo, kad apie 4 proc. prekybos ir viešojo maitinimo įmonių nesilaiko nustatytų koronaviruso infekcijos valdymo sąlygų ir teikiamų rekomendacijų. Pavyzdžiui, ne vienoje prekybos ar viešojo maitinimo įstaigoje inspektoriai pasigedo priemonių, skirtų lankytojams dezinfekuoti rankas, prie įėjimų nebeliko informacijos, atkreipiančios lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi būtinybę. Kai kuriose tikrintose viešojo maitinimo įstaigose trūko karšto vandens indams plauti ir priemonių indams dezinfekuoti. Keliose įmonėse, kaip nurodoma VMVT pranešime, rankų ir su maistu besiliečiančių paviršių valymui ir dezinfekcijai buvo naudojamos neefektyvios (pasibaigusio galiojimo termino) priemonės.

REKLAMA


VMVT inspektoriai tikrina, kaip higienos reikalavimų laikomasi ne tik pačiose maisto tvarkymo įmonėse, bet ir masinių susibūrimų bei šventinių renginių metu. Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vykusios Jūros šventės dienomis VMVT Klaipėdos departamento inspektoriai patikrino 121 subjektą: 58 viešojo maitinimo ir 63 maisto produktų prekybos vietas. Apibendrinus patikrinimų rezultatus, konstatuota, kad 23 proc., t. y. beveik kas penktas šventės dalyvis (tiek prekiaujantys maistu, tiek ir teikiantys viešojo maitinimo paslaugas) nesilaikė privalomų higienos reikalavimų.


Inspektoriai fiksavo atvejų, kai maisto produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis ar netinkamoje temperatūroje, nustatyta atvejų, kai naudota nešvari įranga ar higienos reikalavimų nesilaikė įmonių darbuotojai. Maisto tvarkymo subjektams buvo pateikti privalomi nurodymai pašalinti nustatytus trūkumus. Atlikus pakartotinius patikrinimus nustatyta, kad dauguma maisto tvarkymo subjektų į pastabas sureagavo nedelsiant ir trūkumus pašalino.


Šalyje vėl augant COVID-19 atvejų skaičiui, VMVT ragina šalies prekybos ir maitinimo paslaugų įmones elgtis ypač atsakingai ir imtis visų būtinų atsargumo priemonių. Akcentuojama, kad tiek prekybos maistu įmonėse, tiek ir viešojo maitinimo įstaigose dirbančių darbuotojų ir klientų apsaugai nuo plintančio viruso turi būti skiriamas maksimalus dėmesys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)