V. Vasiliauskas: per krizę palūkanų normos padidėjimo nematome

V. Vasiliauskas: per krizę palūkanų normos padidėjimo nematome


Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad per krizę palūkanų normos didėjimas nebuvo matomas.


„Kalbant apie kredito kainą, palūkanų didėjimą, tai jis buvo prasidėjęs prieš porą metų ir praėjusių metų viduryje, antroje pusėje, sustojo. Per krizę palūkanų normos padidėjimo mes tikrai nematome. Kur  mes matome tam tikrą atsargesnį elgesį, tai susiję su nuosavų lėšų poreikiu, vadinamasis įkeičiamo turto ir paskolos santykis – čia matome tam tikrus pokyčius, bankai reikalauja didesnio pradinio įnašo“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė V. Vasiliauskas.


„Mano galva, kredito apimčių mažėjimas pirmiausia susijęs su paklausos sumažėjimu ir pirmiausia susijęs su balandžio ir gegužės vidurio stabtelėjimu, bandant susigaudyti, kas bus ir kaip dabar elgtis“, – pridūrė jis.


V. Vasiliauskas sakė nematąs priežasčių, kodėl ateityje palūkanos turėtų didėti.


„Jeigu ekonominė situacija drastiškai nesikeičia, tada nematau priežasčių, kodėl kainos turėtų didėti, nes papildomų neprognozuojamų rizikų neatsiranda, centrinių bankų pinigų kaina yra žemumose, todėl tikrai nematau priežasčių, dėl ko palūkanos turėtų didėti“, – sakė centrinio banko valdybos pirmininkas.

REKLAMA


V. Vasiliauskas apie valstybinio banko steigimą: būtina aiškiai apsispręsti dėl tokio banko modelio


Vitas Vasiliauskas sako, kad, prieš pradedant rimtai svarstyti Valstybinio plėtros banko steigimo galimybę, būtina aiškiai apsispręsti dėl tokio banko modelio.


„Mes visąlaik sakėme, kad pirmiausia reikia atlikti kaštų naudos analizę ir, remiantis faktais, o ne prielaidomis daryti sprendimus. Biudžeto ir finansų komitetas klausė mūsų nuomonės, mes jiems ją išdėstėme, kiek pamenu, gegužės pradžioje, sudėliojome maždaug, kokie žingsniai galėtų būti atlikti, kas ką reiškia. Mūsų pozicija – mes prižiūrėtume šiuo atveju, esame neutralūs“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė V. Vasiliauskas.


Anot LB valdybos pirmininko, prieš svarstant Valstybinio plėtros banko steigimo galimybę būtina apsispręsti dėl tikslaus jo modelio ir ko būtų norima iš tokio banko.


„Pirmiausia reiktų apsispręsti, apie ką mes kalbame, nes dabar, matydamas Seimo nutarimo projektą, kuris šiuo metu diskutuojamas Seime, jis toks mišrūnas labiau. Iš vienos pusės tai – nacionalinė plėtros įstaiga (...), iš kitos pusės ten matau užuomazgas universalaus komercinio banko, nes eina kalba apie smulkaus, vidutinio verslo kreditavimą rajonuose (...), apie tam tikrų finansinių paslaugų teikimą gyventojams. Tad pirmiausia reikia apsispręsti dėl modelio, priklausomai nuo to, apie ką kalbame, dėliosis ir kiti žingsniai“, – sakė jis.

REKLAMA


Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį pritarė parlamentarų grupės siūlymui svarstyti Valstybinio plėtros banko steigimo idėją.


Seime svarstomu nutarimo projektu siūloma įgalioti Vyriausybę pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos Struktūrinių reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.


Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas Valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)