V. Šapoka: diskusijoje dėl valstybinio banko labai daug painiavos

V. Šapoka: diskusijoje dėl valstybinio banko labai daug painiavos


Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad diskusijose apie valstybinio banko steigimą įsivėlę nemažai painiavos, kadangi nesutariama, ko būtų norima iš tokio banko. Anot ministro, išmintingiausia būtų konsoliduoti tris Lietuvoje veikiančias nacionalinės plėtros įstaigas į vieną stiprią struktūrą ir tai vadinti nacionaliniu plėtros banku.


„Kalbant apie valstybinį banką, tikrai toje diskusijoje labai daug painiavos (...) Vieni nori daugiau fizinio aptarnavimo vietų nutolusiuose regionuose, kiti – mažesnių įkainių, treti didesnio prieinamumo verslui, ketvirti, kad finansuotų valstybinę infrastruktūrą“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė ministras.


Finansų ministro manymu, išmintingiausia būtų konsoliduoti tris šalies nacionalinės plėtros įstaigas: „Investicijų ir verslo garantijas“ (Invega), Viešųjų investicijų plėtros agentūrą (VIPA) ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondą į vieną struktūrą.


„Manau, kad išmintingiausias sprendimas būtų konsoliduoti šias tris institucijas ir padaryti iš esmės vieną stiprią struktūrą, kuri padengtų finansavimo trūkumus visose srityse, (...) ten būtų galima pritraukti privačių institucinių investuotojų lėšas. Tam tikrai nereikalinga banko licencija, bet, jei yra smagiau, galime tai vadinti nacionaliniu plėtros banku“, – teigė V. Šapoka.

REKLAMA


Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį pritarė parlamentarų grupės siūlymui svarstyti Valstybinio plėtros banko steigimo idėją.


Seime svarstomu nutarimo projektu siūloma įgalioti Vyriausybę pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos struktūrinių reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.


Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas Valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)