Opozicija privertė nusileisti valdančiuosius: susirūpino, ar atsitraukusi R. Baškienė nesusilauks pasekmių

Opozicija privertė nusileisti valdančiuosius: susirūpino, ar atsitraukusi R. Baškienė nesusilauks pasekmių


Ketvirtadienį Seimo opozicija, susivienijusi su mišria Seimo narių grupe, sukėlusi įtampą parlamente, privertė valdančiąją daugumą atsitraukti. Savotiškos užvirusios dramos Seime priežastimi tapo Seimo Antikorupcijos komisija, nusprendusi dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovo konkurso kreiptis į Generalinę prokuratūrą.


Dar iki komisijai priimant sprendimą – kreiptis į Generalinę prokuratūrą, esą dėl susisiekimo ministro vengimo pateikti atsakymus į komisijos klausimus dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus konkurso aplinkybių – valdantieji užsimojo pakeisti patiems nepalankią Antikorupcijos komisijos sudėtį.


Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė dar ryte pasiūlė vietoje opozicijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovų į Antikorupcijos komisijos sudėtį deleguoti kelis „socialdarbiečius“. Pastarųjų šiuo metu komisijos sudėtyje nėra.


Tokia į Seimo ketvirtadienio darbotvarkę įtraukta R. Baškienės iniciatyva opoziciją atstovaujančių partijų atstovų bematant buvo susieta su esą „valdančiųjų“ siekiu išvengti komisijos planuoto kreipimosi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA


„Tai išskirtinai nekorektiškas Seimo vicepirmininkės pasiūlymas išbraukti vieną antikorupcijos komisijos narį be frakcijos teikimo, neinformavus Seniūnų sueigos apie tokį sumanymą. Matome, kiek yra baimės, kuomet antikorupcijos komisija šiandien turi balsuoti dėl kreipimosi į Generalinę prokuratūrą (...) Taip tik parodote, kad bijote šio pasiaiškinimo“, – situaciją interpretavo konservatorius Jurgis Razma.


Jam pritarė ir liberalas Eugenijus Gentvilas, pažymėdamas, jog R. Baškienės iniciatyva nėra toli gražu sistemiškas bandymas formaliai peržiūrėti Seimo frakcijoms tekusias kvotas parlamento komitetuose ir komisijose.


„Su šia komisija susijusį klausimą viena valdančioji frakcija pareikalauja svarstyti nelaukiant bendro susitarimo – kategoriškai negalima tokiam antisisteminam sprendimui pritarti, turi nueiti seniūnai, išsiaiškinti dėl kvotų įvairiose komisijose nuo įvairių frakcijų ir tik tada priimti sistemiškai sprendimus“, – teigė E. Gentvilas.

REKLAMA


Savo ruožtu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis Seimo vicepirmininkės iniciatyvą įvardino grubiu parlamento mažumos teisių pažeidimu.


„Tai yra labai grubus veiksmas, pažeidžiantis mažumos teises ir, jeigu jis vis dėlto bus įgyvendintas šiandien, aš manau, kad mažuma – tiek opozicija, tiek mišri grupė – nematytų galimybių toliau bendradarbiauti šiandien priimant įstatymus Seimo salėje“, – teigė G. Landsbergis.


Opozicija ir Mišri Seimo narių grupė mobilizavosi


Opozicijos lyderio užuomina virto realybe, kuomet mišriai Seimo narių grupei bei opozicijai nesiregistruojant balsavime, parlamentui nepavyko priimti Regioninės plėtros įstatymo projekto. Iš viso dėl šio projekto balsavo tik 63 Seimo nariai, taip priverčiant projekto klausimą atidėti.


Seime kilus valdančiųjų pasipiktinimo bangai, kad nesutarimų įkaitu tapo svarbus įstatymas, opozicijos atstovai ėmė reikalauti R. Baškienės atsiimti siūlymą dėl Antikorupcijos komisijos sudėties keitimo.


„Aš prašau supratimo. Ryte, labai džiaugdamiesi, įtraukėte klausimą dėl Antikorupcijos komisijos sudėties reformavimo. Galvojote, kad pasiekėte didelę pergalę. Štai tos pergalės rezultatas – nepriimami įstatymai, už kuriuos būtų galima balsuoti. Bet būkite geri, iniciatoriai, atsiimkite nutarimo projektą dėl Antikorupcijos komisijos ir dirbkime toliau taikiai“, – į valdančiuosius ir į R. Baškienę kreipdamasis teigė E. Gentvilas.



Savo ruožtu mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys konstatavo, kad, pasak jo, faktinės daugumos neturintys valdantieji turi skaitytis su realybe ir tik panorėję mažumai priklausančių teisių negali perlipti.


„Valdančiajai daugumai sunku pripažinti, kad jie neturi tos daugumos. Mes esame pasiruošę dirbti konstruktyviai, bet jūs nepažeidinėkite kitos pusės elementarių teisių. Jeigu jūs tokiu būdu norite suformuoti antikorupcinę komisiją, kur patys nustatytumėte, kokie nariai turėtų būti joje – tai kiek vertos jūsų kalbos apie skaidrumą. Tai yra veidmainystė... Bet jūs galite sustoti, nes šiandien jūs neturėsite tos daugumos, kai reikės priimti įstatymus. Tai daroma todėl, kad jūs grįžtumėte į parlamentinį darbą, o nebūtumėte Naisių kolūkio nariais“, – valdančiuosius moralizavo P. Urbšys.


Į opozicijos atstovų išsakytų raginimų seriją nusileisti įsiterpė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Politikė akcentavo, kad nepriimtas įstatymas dėl regioninės plėtros yra per svarbus, kad taptų nesutarimų tarp valdančiųjų ir opozicijos objektu.


„Painiojame malūnus su meduoliais ir pasirenkame Regioninės plėtros įstatymą, kuris yra depolitizuotas, kurio laukia savivaldybės, merai... Mes supolitizuojame tokius dalykus ir dar tokį nekaltą įstatymą pasirenkame kaip mūsų ginčo objektą“, – Seimo salėje piktinosi R. Tamašūnienė.


Konservatorius Sergėjus Jovaiša ministrei atsakė, kad kalba eina ne apie įstatymą, bet apskritai apie demokratiją ir, kad tik valdantieji, atsitraukę nuo turimų ketinimų Antikorupcijos komisijos atžvilgiu, situaciją gali ištaisyti.


„Kalba eina ne apie įstatymą, jį priimti ar nepriimti, bet apie demokratiją. Kodėl jūs, ministre, nesikreipiate į partnerius koalicijoje ir neatšaukiate šio šlykštaus priimto siūlymo. Tuomet darbas vyktų visai kitaip“, – replikavo S. Jovaiša.

REKLAMA


„Opozicija susivienijo su mišrios grupės nariais ir sako, kad rankų nesukinėkite. Mes esame sutarę nepalaikyti jokio priėmimo, kol jūs neatsitrauksite... Tada ir pasibaigs visa ši destrukcija“, – savo partijos kolegai antrino kitas konservatorius Kęstutis Masiulis.


R. Baškienei teko atsitraukti


Galiausiai neišlaikiusi įtampos R. Baškienė paskelbė atsiimsianti ginčus sukėlusį siūlymą, argumentuodama, kad tai daro Lietuvos labui.   


„Santarvė, bendradarbiavimas, sprendimai, kurie yra reikalingi Lietuvos žmonėms, yra svarbiau už bet kokius komisijos derinimus ar kažką kitą. Mieli kolegos, jei priežastimi tapo Seimo nutarimas dėl antikorupcijos komisijos (...) dėl to, kad būtų priimti įstatymai aš atsiimu ir nebeteiksiu šio nutarimo (...) Prašau jūsų bendro darbo, bendro veikimo ir santarvės“, – į Seimo narius kreipėsi R. Baškienė.


„Dirbkime toliau, aš prašau perbalsuoti dėl Regioninės plėtros ir kitų svarbių Lietuvai įstatymų, o sprendimus dėl komisijų surasime bendru sutarimu“, – teigė ji duodama garbės žodį, kad savo rytinę iniciatyvą atsiims.

Opozicija valdančiosios Seimo narės garbės žodžiu nepatikėjo


Visgi opozicija R. Baškienės duotu garbės žodžiu nepatikėjo ir paprašė pažadą bematant realizuoti raštu.


„Yra labai paprastas būdas Seimo vicepirmininkei realizuoti savo paskelbtus ketinimus – nueiti į sekretoriatą ir parašyti atsiimti projektą – tada viskas išsispręs. Jei vicepirmininkė tą padarys, tada balsuosime tvarkingai“, – teigė konservatorius Jurgis Razma.  


Po šio konservatoriaus paraginimo Seimo vadovas Viktoras Pranckietis paprašė sekretoriato atnešti reikalingus dokumentus.


Suradus kompromisą tarp valdančiųjų opozicinių konservatorių narys Vytautas Juozapaitis dėl R. Baškienės kreipėsi į „valstiečių“ lyderius prašydamas, kad šie nekerštautų sprendimą priėmusiai partijos kolegei.

REKLAMA


„Ponia Rima, jūs esate tas žmogus, kurio žodžiu kiekvienas mes pasitikime, bet aš prašau jūsų frakcijos ir partijos vadovų nekeršyti jums už tai, kad jūs nesusilauktumėte pasekmių. Mes turime pagrindo galvoti, kad gali sekti sankcijos jums“, – teigė V. Juozapaitis.


Po šio R. Baškienės sprendimo  Seimas dar kartą balsavo dėl Regioninės plėtros įstatymo pakeitimo ir kone vieningai jam pritarė (83 Seimo nariai buvo už, 17 parlamentarų susilaikė).


Po šių kilusių nesutarimų Seimo Antikorupcijos komisija trečią kartą iš susisiekimo ministro negavusi atliekamam VĮ „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto“ direkcijos generalinio direktoriaus pareigoms užimti konkurso skaidrumo tyrimui aktualios informacijos, nusprendė medžiagą perduoti ištirti Generalinei prokuratūrai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)