Kaip karantino laikotarpiu tvarkyti asmeninius finansus?

Kaip karantino laikotarpiu tvarkyti asmeninius finansus?


Karantino dėl COVID-19 plitimo laikotarpiu gyventojai raginami ypač atidžiai tvarkyti asmeninius finansus. Siekiant užtikrinti gyventojams galimybę pasitikrinti savo finansinę būklę, kai kurie kredito biurai suteikia galimybę gyventojams pasitikrinti savo finansinę istoriją ir kredito reitingą.


„Dabartinė situacija verčia iš naujo permąstyti gyvenimo modelius. Tai galioja ne tik verslui, bet ir kiekvienam asmeniui. Šiomis dienomis svarbiausia – įsivertinti esamą finansinę situaciją, planuoti įplaukų ir išlaidų srautus, prisiminti taupymo pradžiamokslį. Norėdami palengvinti šiuos žingsnius, kviečiame jau dabar pasitikrinti savo kreditingumo būklę ir priimti atsakingus asmeninių finansų sprendimus“, – pažymi „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius Linas Čereška.


Balandžio 2-osios duomenimis, aukščiausią kredito reitingą „A“ šiuo metu turi 18,6 proc. šalies gyventojų, aktyvių kredito rinkoje. Didžiausia asmenų grupė – kredito reitingo „B“ teritorijoje, 45,1 proc. gyventojų. Penkių lygių kredito reitingų skalėje „A“ reiškia aukščiausią patikimumą, „E“ – žemiausią.

REKLAMA


Pažymima – kol kas anksti vertinti dabartinių ekonominių suvaržymų padarinius žmonių finansiniams įsipareigojimams, kadangi realus karantino poveikis gyventojams pradės aiškėti maždaug po 1–2 mėnesių.


Specialistų teigimu, jei šiuo laikotarpiu iškyla poreikis skolintis, svarbiausia šį žingsnį žengti atsakingai: pasverti finansines galimybes, stebėti savo kredito istoriją, siekiant objektyvumo naudotis keliomis kredito skaičiuoklėmis.


„Kredito reitingas nėra tik nuogas rodiklis, tai – apibendrintas vaizdas, kokios yra žmogaus finansinės galimybės, kaip vartotojas yra vertinamas skolintojų, pavyzdžiui, banko, lizingo ar telekomunikacijų bendrovių. Pirmiausia reikia išlikti atviriems su savimi pačiais, įsivertinti savo finansinę drausmę ir tik tuomet imtis kitų asmeninių finansų planavimo veiksmų“, – pabrėžia L. Čereška.


Gera kredito istorija gali padėti sutaupyti lėšų skolinantis mokslams, būstui ar automobiliui, o turintys prastus finansinius įgūdžius ir pradelstų mokėjimų gali apskritai prarasti galimybę skolintis palankiomis sąlygomis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>