Žvalgyba: Lietuvoje su antivalstybiniais ekstremistais „suverenais“ save tapatina daugiau nei 500 žmonių

Erikas Ovčarenko/BNS


Lietuvoje su antivalstybinį ekstremizmą propaguojančių „suverenų“ grupėmis save tapatina daugiau nei 500 žmonių, skelbiama 2024 m. grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.


„Lietuvoje veikia 4–5 grupės (kai kurie asmenys dalyvauja kelių grupių veikloje), kurių atstovai vadovaujasi antivalstybinį ekstremizmą propaguojančio „suverenų“ judėjimo idėjomis. Tikėtina, kad su „suverenais“ save tapatina daugiau nei 500 Lietuvos gyventojų“, – teigiama Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) parengtame dokumente.  


Žvalgyba primena, kad Lietuvoje „suverenų“ judėjimas pradėjo populiarėti per COVID-19 pandemiją. Per pandemiją šio judėjimo propaguojamos idėjos tapo populiaresnės, nes sukėlė iliuziją, kad tampant „suverenais“ ir atsisakant piliečio pareigų galima išvengti pandemijos ribojimų.


„Suverenų“ grupių Lietuvoje lyderiai aktyviai įgyvendina „suverenų“ idėjas, populiarina jas socialiniuose tinkluose ir kelia konfliktus su valstybės institucijomis. Socialiniuose tinkluose „suverenai“ demonstruoja, kaip nutraukia ryšius su Lietuvos institucijomis, bando naudoti savo pagamintus „dokumentus“ ir lenteles vietoje valstybinių automobilių numerių, vykdo prieš institucijas nukreiptą „popierinį terorizmą“. Kai kurie „suverenai“ Lietuvoje pasižymi agresyvia retorika ir linkę nevykdyti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų“, – rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

REKLAMA


Žvalgybos duomenimis, dalis „suverenų“ Lietuvoje teigiamai vertina Sovietų Sąjungą ir yra ideologiškai palankūs Rusijos ir Baltarusijos režimams. Kaip nurodoma VSD ir AOTD dokumente, „suverenai“ prisistato LTSR piliečiais, Sovietų Sąjungą įvardija „tikra“ valstybe, o po jos žlugimo nepriklausomybę atkūrusias valstybes, taip pat ir Lietuvą, laiko „neteisėtomis Vašingtono korporacijomis“.


„Dėl šių įsitikinimų „suverenai“, neatmestina, taps Lietuvai priešiškų valstybių manipuliavimo objektu“, – teigia žvalgyba.


VSD ir AOTD prognozuoja, kad mažai tikėtina, jog artimoje perspektyvoje „suverenų“ skaičius didės ir jie įgis įtakos Lietuvos visuomeniniams procesams. Tačiau kartu žvalgyba tvirtin, kad minėtų asmenų grupių konfliktų su valstybės institucijomis artimiausiu metu galima tikėtis.


„Labai tikėtina, kad artimoje ir vidutinėje perspektyvose Lietuvoje kils agresyviai nusiteikusių „suverenų“ konfliktų su valstybės institucijomis ir policijos pareigūnais“, – dėstoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

REKLAMA


Šiuo metu Kauno apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje Mindaugas ir Inga Vilčinskai kaltinami savo vaikų pagrobimu ir pasikėsinimu neteisėtai pereiti valstybės sieną.


Bylos duomenimis, praėjusių metų liepą M. ir I. Vilčinskai Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, pagrobė savo nepilnamečius vaikus. Vėliau pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė Vilčinskus su jų vaikais. Teisėsaugos duomenimis, tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją.


Kaip anksčiau skelbė VSD, Kaune savo vaikus pagrobę M. ir I. Vilčinskai priskiria save „suverenų“ judėjimui. 


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)