Prasideda paramos Ukrainai akcija „Radarom!“: siekiama surinkti mažiausiai 5 mln. eurų oro erdvės stebėjimo radarams

Prasideda paramos Ukrainai akcija „Radarom!“: siekiama surinkti mažiausiai 5 mln. eurų oro erdvės stebėjimo radarams


Pirmadienį startuoja nauja paramos Ukrainai akcija, kurios metu bus siekiama surinkti lėšų, skirtų įsigyti ir ukrainiečiams perduoti oro erdvės stebėjimo radarų. Į simboliškai pavadintą iniciatyvą „Radarom!“ vienijasi keturios paramą Ukrainai teikiančios organizacijos – „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ bei „Stiprūs kartu“.


Nuo sausio 30 d. iki vasario 24 d. aktyvistai sieks surinkti bent 5 mln. eurų, už kuriuos bus nupirkti oro erdvės stebėjimo radarai, padėsiantys stebėti Ukrainos dangų ir efektyviau apsisaugoti nuo okupantų raketų smūgių.


Prisidėti prie akcijos galite čia: https://www.radarom.lrt.lt/


„Esmė yra šitų radarų, kad jie yra labai geri. Aišku, Ukraina ir turi tuos radarus, be jokios abejonės. Bet šie yra patys naujausi, moderniausi, kurie padės stebėti iš kur šaudo, į ką šaudo (...) – galima žymiai geriau apsaugoti, pavyzdžiui, infrastruktūros objektus“, – pirmadienį LRT radijui teigė organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohmanas.


„Jie yra nedidelio fizinio dydžio įrenginiai, kurie yra transportabilūs, jie yra mobilūs, juos galima dislokuoti vienoje vietoje, kitoje vietoje. Jie mato iki nano dronų – pačių mažiausių skraidančių objektų. Jau nekalbu apie sraigtasparnius ar kažkokius kitokius skraidančius įrenginius. Tai jie esmingai prisidėtų prie oro apsaugojimo Ukrainoje, prie oro erdvės kontrolės ir, žinoma, maksimalaus gebėjimo valstybei ir visuomenei sugrįžti į normalų gyvenimą“, – radarų privalumus vardijo iniciatyvos „Stiprūs kartu“ įkūrėjas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

REKLAMA


Už surinktas lėšas aktyvistai rengiasi pirkti radarus iš Izraelio gamintojų – vieno įrenginio komplekto kaina siekia 1 mln. eurų. Pasak akcijos organizatorių, visos derybinės detalės yra sutartos, šiuo metu tereikia atitinkamo kiekio finansų.


„Trūksta tik pinigėlių, o visa kita jau padaryta“, – nurodė E. Jakilaitis.


„Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas neabejojo, kad iniciatyva turės savo atgarsius ir kitose Europos valstybėse.


„Ši žinia tikrai nukeliaus už Lietuvos ribų, ji pasieks diplomatus. Mūsų diplomatai, aš neabejoju, pasistengs, kad pasiektų Vakarų pasaulio diplomatus. Ir tai yra tarsi dar šiokia tokia spaudimo priemonė Vakarų valstybėms – pasižiūrėkite, štai žmonės renka pinigus, perka radarus, reikia dar ir dar daugiau paramos valstybiniu lygmeniu“, – LRT radijui teigė žurnalistas.


„Mes parodysime, kad tos kalbos, kad čia Lietuva galbūt pavargo padėti Ukrainai, yra visiškai nesąmonė“, – pabrėžė A. Tapinas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)