Vidutinė paskola būstui artėja prie 100 tūkst. eurų

Vidutinė paskola būstui artėja prie 100 tūkst. eurų


Per tris 2022 m. ketvirčius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, „Swedbank“ gyventojams suteiktų būsto paskolų skaičiaus augimas buvo nuosaikus ir siekė 3 proc. Palyginamuoju laikotarpiu kone penktadaliu padidėjo vidutinė būsto paskolos suma, kuri rugsėjo pabaigoje sudarė daugiau kaip 95 tūkst. eurų. Per tris šių metų ketvirčius bendra suteiktų būsto paskolų suma sudarė 630 mln. eurų.


„Nuo metų pradžios vyraujantis neapibrėžtumas, infliacijos šuoliai ir kylančios palūkanos būsto finansavimo rinkoje didelių pokyčių neįnešė. Remiantis mūsų banko finansavimo duomenimis, dėl išaugusių nekilnojamojo turto kainų gyventojai vidutiniškai skolinasi didesnes sumas, taip pat neblėsta individualių namų populiarumas bei didėja paskolų dalis, suteikiama būstui įsigyti kituose šalies regionuose už Vilniaus ribų“, – sako Pavel Ladziato, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas.


Pasak P. Ladziato, nepaisant išaugusių būsto kainų, šalies gyventojų galimybės skolinantis būstui prisidėti svaria nuosavų lėšų dalimi dar labiau išaugo. Gyventojų pradinio įnašo dydis, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo nuo 23 iki 28 proc. visos įsigyjamo būsto kainos, ir šįmet vidutiniškai sudaro apie 34 tūkst. eurų.

REKLAMA


„Didesnė pradinio įnašo dalis rodo dar labiau išaugusias gyventojų finansines galimybes ir atsakingą požiūrį į finansinę drausmę. Tai iliustruoja, kad gyventojai nesiskolina arti savo maksimalių galimybių ribos ir pasilieka erdvės finansiniam lankstumui išlaikyti“, – pastebi P. Ladziato.


Toliau auga namų populiarumas


Šiemet trečdalis (33 proc.) išduotų paskolų buvo skirta individualiam namui įsigyti ar statyti. Palyginti tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, per pirmuosius tris šių metų ketvirčius bendra išduota paskolų suma namui padidėjo 26 proc. ir siekė apie 220 mln. eurų. Pernai ši suma buvo 174 mln. eurų.


„Individualių namų įsigijimui suteikiamas būsto paskolų skaičius nuosekliai auga pastaruosius kelerius metus. Tam didžiausios įtakos turi skaičiuojama preliminariai mažesnė vieno kvadratinio metro kaina, lyginant su naujos statybos butais, o taip pat dėl po pandemijos išliekantis gyventojų noras gyventi erdviau“, − komentuoja P. Ladziato.

REKLAMA


Suteiktų būsto paskolų dalis, skirta butams įsigyti, augo apie 15 proc. ir siekė 373 mln. eurų, kai pernai ji sudarė 325 mln. eurų.


Beveik kas antra paskola – vienišiems būsto pirkėjams


Pasak P. Ladziato, dar viena kelerius metus iš eilės stebima tendencija − mažėja sutuoktinių ar porų, kartu imančių būsto paskolas, dalis.


„Mūsų duomenys rodo, kad per praėjusius metus poroms buvo išduodama apie 56 proc. būsto paskolų, o šiemet ši dalis mažėjo ir sudarė 53 proc. Tai gali atspindėti tendencijas darbo rinkoje, kai pirmąjį būstą vis dažniau nusprendžia įsigyti jauni perspektyvias karjeros galimybes turintys profesionalai“, − pastebi P. Ladziato.


Vidutinis būsto paskolos sutartį pasirašančių sutuoktinių ar poros atlyginimas sudarė apie 2 tūkst. eurų atskaičius mokesčius. Vidutinis atlyginimas, kurį nurodė paskolą imti norintys klientai be bendraskolio, tarp moterų buvo 1,5 tūkst., tarp vyrų – 1,8 tūkst. atskaičius mokesčius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)