Sostinėje studijuojantiems studentams – kompensacijos už nuomojamą būstą

Sostinėje studijuojantiems studentams – kompensacijos už nuomojamą būstą


Prasidedant trečiajam mokslo metų mėnesiui, dalis studentų, atsikandę triukšmingo studentiško gyvenimo universitetų bendrabučiuose, ieško, kur Vilniuje išsinuomoti butą ar kambarį. Visgi galiausiai daugumą nuo šios minties atbaido itin pakilusios nuomos kainos, mat retas žino, kad už būsto nuomai išleistą sumą galima gauti kompensaciją.


Pasak savivaldybės įmonės specialistų, į būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją gali pretenduoti gyventojai ir jų šeimos, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste, bet neturi nuosavo būsto arba jų būstas yra nusidėvėjęs daugiau nei 60 proc., arba vienam gyventojui ar šeimos nariui tenkantis nuosavo būsto plotas yra mažesnis nei 10 kvadratinių metrų (arba 14 kvadratinių metrų, jei šeimoje yra neįgalusis).


Taip pat norinčiųjų gauti būsto nuomos kompensaciją deklaruotos pajamos ir turtas turėtų neviršyti nustatytų dydžių.


„Šiuo metu norinčio gauti kompensaciją studento grynosios metinės pajamos už praėjusius metus neturėtų viršyti 9144 eurų, o jo turimas turtas neturėtų būti didesnis nei 13 671 euras. Tačiau tikėtina, kad kitais metais Vyriausybės remiamas pajamų dydis gali padidėti, tad kompensacijas galės gauti ir didesnes pajamas gaunantys studentai.

REKLAMA


Nuomos kompensacijas skiriame iki metų pabaigos, o kitais metais, kai jau būna pateikiamos naujos pajamų ir turto deklaracijos, šias deklaracijas tikriname ir iš naujo nustatinėjame teisę į kompensacijas. Jei žmogus vis dar turi teisę į jas, pratęsiame kompensacijų mokėjimą“, – aiškino „Vilniaus miesto būstas“ Teisės ir skolų administravimo skyriaus vyr. specialistas Edvin Bogdiun.


Dėl šios priežasties kompensacijas norintys gauti studentai privalo kasmet deklaruoti savo turtą ir pajamas. Jei studento pajamos per metus padidėjo iki neberemiamo dydžio arba jis įsigijo nuosavo nekilnojamojo turto, kompensacija jam nebeskiriama.


Tačiau specialistai ramina, kad tėvų studentams teikiama parama, pavyzdžiui, pervedami 100 eurų, nėra laikoma studentų pajamomis, dėl kurių jie negalėtų gauti nuomos kompensacijos.


Kompensacijų dydžiai


Kompensacijos dydis priklauso nuo išsinuomoto būsto ploto (vienam gyventojui tenkantis būsto plotas turi būti ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų) – vienam studentui gali būti mokama nuo 150 iki 210 eurų (kompensacijos dydis negali viršyti nuomos mokesčio dydžio), pažymima pranešime.

REKLAMA


Taip pat Vilniaus miesto savivaldybės Taryba prie mokamos Vyriausybės nuomos kompensacijos nusprendė skirti kompensaciją ir iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto. 200 eurų skiriami vienišiems gyventojams, likusiems be tėvų globos, kurie yra įrašyti į turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti Asmenų ar šeimų sąrašą. 300 eurų skiriami neįgaliesiems, kurie turi teisę būstą išsinuomoti ne eilės tvarka. Mokamų Savivaldybės ir valstybės kompensacijų suma neturi viršyti nuomos sutarties ir rinkos nuomos kainų.


Norint gauti kompensaciją, itin svarbu, kad tarp nuomotojo ir nuomininko būtų sudaryta būsto nuomos sutartis. „Siūlėme studentams išsinuomoti bendrabučių kambarius universitetuose ir gauti kompensaciją, tačiau sužinojome, kad universitetai su studentais sudarinėja ne nuomos, o kitokias – apgyvendinimo – sutartis. Tokiu atveju siūlome studentams bandyti kalbėti su universitetų atstovais, kad sutarties forma būtų pakeista į nuomos ir jie galėtų gauti nuomos kompensacijas“, – pastebėjo „Vilniaus miesto būstas“ specialistė A. Liaukonytė.


Be kita ko, išeitį turi ir studentai, besinuomojantys ne butus, o kambarius. „Pavyzdžiui, bute yra 3 kambariai, kuriuose apsigyvena po vieną studentą. Jei kiekvienas studentas atskirai su nuomotoju sudaro savo kambario nuomos sutartį, jie taip pat kompensacijomis gali atgauti kone visą nuomos kainą“, – aiškino A. Liaukonytė.



Norintiems gauti kompensaciją svarbu, kad nuomos sutartis būtų sudaryta ilgiau nei 1 metams, užregistruota Registrų centre bei kad išsinuomotos patalpos būtų gyvenamosios paskirties. „Buvo atvejų, kai studentai kreipėsi išsinuomoję administracinės ar poilsio paskirties patalpas, todėl teisės į kompensacijas neturėjo“, – atkreipė dėmesį E. Bogdiun.


2020 m. šia nuomos mokesčio dalies kompensacija pasinaudojo 40 studentų, o 2021 metais – 188 studentai. Iš viso šia kompensacija šiuo metu naudojasi apie 1,5 tūkst. gyventojų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)