Įstatymo pataisa padėtų jaunoms šeimoms įsigyti būstą ne tik regionuose

Įstatymo pataisa padėtų jaunoms šeimoms įsigyti būstą ne tik regionuose


Siūloma sudaryti sąlygas jaunoms šeimoms su valstybės parama  įsigyti būstą visoje Lietuvoje, o ne tik regionuose, kaip yra dabar.


Socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas įregistravo tai numatančią Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisą.


Pasak L. Jonausko, šiandien suteikiamos valstybės subsidijos jaunoms šeimoms įsigyti būstą tik regionuose yra diskriminacinės ir visai neskatina jaunų žmonių persikelti į Lietuvos periferiją.


„Augant nekilnojamojo turto kainoms jaunos šeimos nebeišgali įsigyti būsto. Vienintelė galimybė joms yra pasinaudoti finansine valstybės paskata įsigyti pirmąjį būstą regionuose. Tai reiškia, kad didžiųjų miestų gyventojai, čia gimę, augę, studijavę, dirbę, turi palikti sau gerai žinomą aplinką ir keltis į svetimus miestus. Priverstinai apgyvendinę žmones kaimuose neišgelbėsime merdinčių regionų.


Pirmiausia regionuose reikia kurti kokybiškam gyvenimui ir vaikų ugdymui reikalingas sąlygas, o ne tikėtis, kad finansinės paskatos būstui įsigyti išspręs regionų tuštėjimo problemą. Vien per 2019 – 2022 metus šalies periferijoje  uždarytos 132 mokyklos. Nuolat uždaromi darželiai, ligoninės. Tuo tarpu miestuose, kuriuose gyventi, dirbti  ir ugdyti vaikus yra puikios sąlygos, jaunos šeimos negali išsinuomoti būsto dėl turimų vaikų, o įsigyti savo – nebeišgali dėl sparčiai kylančių kainų. Manau, kad dabartinė finansinė paskata pirmajam būstui įsigyti prasilenkia su lygiateisiškumo principu ir yra diskriminacinė“, – sako L. Jonauskas.

REKLAMA


Seimo narys pastebi, kad dėl kylančių kainų būstas jaunoms šeimoms tampa ne tik vis mažiau įperkamas, bet ir vis mažėja finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyti geografija.


„Šalia tokių miestų, kuriuose šiuo metu su finansine paskata jaunos šeimos negali įsigyti būsto, kaip Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Palanga, Neringa, Birštonas, Druskininkai, taip pat rikiuojasi Nemenčinė, Grigiškės, Panevėžys. Nesuprantu, kodėl jaunus žmones norime nugrūsti ten, kur sąlygos gyventi jiems gali būti dar blogesnės“, – sakė L. Jonauskas.


Jo duomenimis, 2022 metais valstybė pirmąjį būstą įsigyjančioms 1228 jaunoms šeimoms skyrė beveik 25 milijonus eurų.


Seimo narys skaičiuoja, kad panaikinus diskriminacinę geografinę dedamąją, kasmet valstybė galėtų skirti subsidijas pirmojo būsto įsigijimui apie 3000 jaunų šeimų, o tam iš valstybės biudžeto papildomai reikėtų apie 26 milijonų eurų.


Siūloma, kad įstatymo pataisa įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>