Seimo komitetas pritarė siūlymui numatyti naują Lietuvos pilietybės netekimo pagrindą

Seimo komitetas pritarė siūlymui numatyti naują Lietuvos pilietybės netekimo pagrindą


Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) bendru sutarimu pritarė Pilietybės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma įtvirtinti naują Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindą. Projekte numatoma, kad pilietybės asmuo galėtų netekti už veiksmus, sukeliančius grėsmę Lietuvos, regiono ir valstybių sąjungininkių saugumui, už grėsmę keliančios valstybės palaikymą.


Seimo Komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pripažįsta, kad pakeitimų iniciatyva susijusi su konkrečiu incidentu, kai Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko pasirodė Kremliaus ruporo Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos renginyje Sočyje.


„Tam tikra prasme, nebijau to žodžio, tai susiję su konkrečiu atveju. Tačiau visiškai nereiškia, kad tokių konkrečių atvejų gali nebūti ir daugiau. Šitas klausimas kilo šiuo atveju, bet prieš keletą metų, gal keliolika, kažkas panašaus buvo ir Borisovo pilietybės klausimu. Tai negali sakyti, kad čia yra proginis, vienkartinis, tačiau iškėlęs labai rimtai šitoje geopolitinėje situacijoje dalykas“, – TTK posėdžio metu kalbėjo S. Šedbaras.


Politikas pabrėžė, kad asmuo galėtų netekti pilietybės tik tuo atveju, jei jis turi ir kitos šalies pilietybę.

REKLAMA


„Piliečio, kuris gimimu įgyja apskritai negalima imti. Nebėra išvarymo iš miesto, iš Romos ar iš Atėnų tokios bausmės, tai politinių teisių atėmimas. Antras dalykas, siūlymai atimti pilietybę neatsižvelgiant į tai, kad asmuo kitos neturi, irgi, matyt, nepriimtini. Mes turime tarptautinius įsipareigojimus. Tai mūsų projektas toks ir yra – jei asmuo turi kitos šalies pilietybę, šitą dovaną mes galime atsiimti. Jei neturi – tai, žinoma, to padaryti mes negalime“, – pažymėjo S. Šedbaras.


Tuo tarpu projekto iniciatorė Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė pakeitimus ragina įvardyti ne kaip pilietybės atėmimą, tačiau kaip sąmoningų žmogaus veiksmų įvertinimą.


„Tai numato labai žmogaus sąmoningus veiksmus, kurie sukelia grėsmę Lietuvai, ar regiono, ar valstybių sąjungininkių saugumui, taip pat palaiko mums grėsmę keliančią valstybę. Tai nėra pilietybės atėmimas, bet žmogaus sąmoningų veiksmų įvertinimas, kuris turi Lietuvos ir kitos valstybės pilietybę“, – nurodė D. Asanavičiūtė.

REKLAMA


Siūlomos įstatymo pataisos numato, kad Lietuvos Respublikos pilietybės netenkama „jeigu Lietuvos Respublikos pilietybę įgijus išimties tvarka, asmeniui esant ir kitos valstybės piliečiu, atliekami veiksmai, keliantys grėsmę Lietuvos valstybės saugumui ir interesams, palaikoma valstybė, kelianti grėsmę Lietuvos ir kitų regiono valstybių ir valstybių sąjungininkių saugumui, pažeminus Lietuvos valstybės vardą“.


Galiojančiame Pilietybės įstatyme numatyti šeši atvejai, kada yra netenkama Lietuvos Respublikos pilietybės, tačiau nenumatomas atvejis, kuris sukurtų mechanizmą pilietybės netekimui, ją įgijus išimties tvarka, esant ir kitos valstybės piliečiu, jeigu asmuo palaiko valstybes agresores ir tokiu būdu kelia grėsmę Lietuvos, regiono ir sąjungininkių saugumui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)