Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė kanapinių medžiagų dekriminalizavimo projektui

Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė kanapinių medžiagų dekriminalizavimo projektui


Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį pritarė administracinio kodekso ir baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma dekriminalizuoti mažo kiekio kanapinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti.


Už balsavo 6 komiteto nariai, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai.


Įstatymo projekte numatoma, kad baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siekia nuo 30 iki 250 eurų, jei asmuo buvo sulaikytas su šiomis medžiagomis pirmą kartą. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 250 iki 400 eurų bauda.


Komiteto narys parlamentaras Lina Slušnys komiteto posėdžio metu paragino kolegas judėti pasitikėjimo, o ne draudimų keliu.


„Aš kaip žmogus, kuris dirbo su priklausomais žmonėmis, kuris matė tuos jaunus žmones, matė ne vieną tragediją, džiaugsmą sveikstant ir visus kitus dalykus, aš sakau, kad specialistai žino, ką daro. Leiskime jiems dirbti, netrukdykime teikti pagalbą, negriaukime jaunų žmonių gyvenimų, nes tai jaunų žmonių bėdos, jaunų žmonių gyvenimų su BK įrašu“, – sakė L. Slušnys.

REKLAMA


„Ir pradėkime judėti pasitikėjimo keliu. Tikrai valstybės didesnis interesas yra turėti ne lazdą, o parodyti pasitikėjimą, pagalbos ištiestą ranką ir man tai kaip gydytojui yra svarbiausia“, – pridūrė jis.


Savo ruoštu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė apgailestavo, kad reikiamo palaikymo jos frakcijos pasiūlymas dekriminalizuoti mažo kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti reikiamo palaikymo Seime nesulaukė. Visgi, pasak jos, reikia toliau judėti su dabartiniu TTK parengtu projektu, kuriame švelninamos bausmės dėl kanapinių medžiagų turėjimo.


„Aš sutinku, kad kanapių išskyrimas gal ir nėra sistemiškas, bet Seimo valia yra parodyta, sugrįžo į komitetą projektas, dirbame su tuo, ką turime“, – sakė A. Armonaitė


Visgi Seimo narė Agnė Širinskienė šioms pataisoms turėjo nemažai kritikos. Parlamentarė paragino neskubėti su sprendimais dėl mažo kiekio kanapinių medžiagų dekriminalizavimo.

REKLAMA


„Kartais aš šiame komitete sėdėdama to valstybinio mąstymo labai gaila, bet nematau. Matau jo kiekvieną kartą vis mažiau ir mažiau. Vis dėlto kviečiu pagalvoti apie atsakomybę, prisiminti, kas toje pačioje Estijoje nutiko, kuri irgi į tą patį dekriminalizavimo liūną pateko nepasirengusi tinkamai ir vis dėlto neskubėti su tais sprendimais“, – sakė A. Širinskienė.


„Aš suprantu, kad koalicija yra laikoma tam tikra įkaite ir yra kiti politiniai dalykai, bet gal valstybės interesas turėtų būti didesnis ir svarbesnis negu vienos labai radikalios grupės ir jų atstovų ir jų atstovaujamųjų netgi verslų interesas“, – pridūrė ji.


Už kanapių gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo parduoti ar platinti šiuo metu baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Laisvės atėmimas pagal BK netaikomas, jei medžiagos kiekis nedidelis, pagal Sveikatos ministerijos rekomendacijas – iki 5 gramų.


Kanapių laikymas su tikslu platinti baudžiamas nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimu. Esant dideliems (>500g) arba labai dideliems kiekiams (>2 500g), bausmė didėja atitinkamai iki 8–10 ir 10–15 metų. Pagal esamą teismų praktiką dalijimasis marihuanos suktine jau yra platinimas, o jei asmuo pasidalija suktine su nepilnamečiu, gali grėsti nuo 3 iki 12 metų laisvės atėmimas.


Laisvės frakcija Seimui teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)