Lietuvoje gyvenantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams siūloma uždrausti įsigyti ir turėti ginklus

Lietuvoje gyvenantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams siūloma uždrausti įsigyti ir turėti ginklus


Siūloma uždrausti  nuolatiniams Lietuvos gyventojams, kurie nėra Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių piliečiai, įsigyti ir turėti ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis ir jų dalis.


Tai numatantį Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimo projektą įregistravo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.


Jeigu Seimas pritartų, jie negalėtų įsigyti ir turėti ginklų medžioklei; sportui; savigynai; profesinei veiklai; kolekcijoms sudaryti; mokymui; moksliniam tyrimui; šaulio tarnybai ar profesinės karo tarnybos kario, kario savanorio ir kito savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kario individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti; kitiems tikslams.


Taip pat siūloma, kad nuolatiniai šalies gyventojai, kurie nėra Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių piliečiai, iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos įsigytus ir turimus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis privalės ne ilgiau kaip per vienerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo parduoti per subjektą, turintį teisę prekiauti ginklais, ginklų priedėliais, šaudmenimis, jų dalimis, arba perdaryti į visiškai netinkamus naudoti, arba perduoti teritorinei policijos įstaigai, o jiems išduoti leidimai laikyti ginklus ar leidimai nešiotis ginklus bus panaikinami.

REKLAMA


To nepadarius per numarytą terminą, jų įsigyti ir turimi ginklai, ginklų priedėliai, šaudmenys bus paimami Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nustatyta tvarka.


Tikimasi, kad siūlomas teisinis reguliavimas padės labiau užtikrinti nacionalinio saugumo interesus ir užkardys galimas diversinės veiklos rizikas, kurios kritiniais atvejais gali kilti dėl galimai nelojalių šalies gyventojų.


Siūloma, kad teikiamas įstatymo projektas įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d., kad valstybės institucijos ir įstaigos spėtų pasirengti jo įgyvendinimui ir parengtų reikiamas tvarkas.


Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad Lietuvoje šiuo metu 294 Rusijos ir 46 Baltarusijos piliečiai turi leidimus laikyti ar leidimus nešiotis ginklus. Tarp jų gali būti ir turinčiųjų dvigubą pilietybę – Lietuvos ir Rusijos  ar Lietuvos ir Baltarusijos.


„Siekiant užkardyti bet kokias galimybes formuotis šių valstybių agresyvius veiksmus palaikančioms diversinėms grupėms, tikslinga uždrausti Lietuvoje nuolat gyvenantiems Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos piliečiams čia įsigyti ir turėti ginklus. Toks ribojimas neapimtų asmenų turinčiųjų dvigubą pilietybę",- dokumento aiškinamajame rašte sako Seimo NSGK pirmininkas  L. Kasčiūnas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)