L. Kasčiūnas apie A. Širinskienės kreipimąsi: pagrindo pradėti tyrimo dėl A. Anušausko sutuoktinės pasisakymo nėra

L. Kasčiūnas apie A. Širinskienės kreipimąsi: pagrindo pradėti tyrimo dėl A. Anušausko sutuoktinės pasisakymo nėra


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikina nematąs jokio pagrindo pradėti tyrimo dėl Seimo narės Agnės Širinskienės įtarimų, kad krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas galėjo savo sutuoktinei atskleisti įslaptintą informaciją, susijusią su karo Ukrainoje pradžia. Politikas akcentuoja, kad amerikiečiai, remdamiesi žvalgybos informacija, apie galimai Ukrainoje prasidėsiantį karą pradėjo kalbėti dar lapkričio pabaigoje.


„Aš nematau jokio pagrindo tyrimui, nes apie tai, kad rusai gali pradėti karą prieš Ukrainą viešai buvo pradėta kalbėti pačių amerikiečių dar lapkričio pabaigoje. Kitaip tariant, jie pasirinko strategiją surinktą žvalgybinę informaciją pateikti viešai. Taip jie bandė atgrasinti rusus“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.


„Manau, kad jie dalinai nutolino tą karo datą, tai leido, matyt, ukrainiečiams labiau pasiruošti. Tai tuo metu mes turėjome visur tą viešą informaciją apie tai, kad gali atsitikti“, – pridūrė jis.


NSGK pirmininkas primena, kad vasario 12 d. ir pats JAV prezidentas Joe Bidenas oficialiai kreipėsi į NATO šalių atstovus, kad vasario 16 d. gali prasidėti karas Ukrainoje.

REKLAMA


„Jis oficialiai paskelbė, kad tai yra viena iš tų datų. Tai šioje vietoje viskas aišku, kad jokio čia pagrindo tyrimui nėra, nes viską, ką amerikiečiai žinodavo, jie pateikdavo viešai. Ir jie buvo pasirinkę pirmą kartą istorijoje tokią praktiką“, – sakė jis.


Visgi L. Kasčiūnas neatmeta galimybės, kad esant komiteto narių pageidavimui kitą savaitę vyksiančiame NSGK posėdyje A. Širinskienės kreipimasis gali būti aptartas.


„Aišku, faktas, kad komiteto nariai visi gavo tą raštą, mes priimame sprendimus kolektyviai, tai, matyt, ir kitą trečiadienį tas raštas gali atsidurti darbotvarkėje, nes kažkas gali iškelti klausimą. Bet kažkokiam tyrimui pagrindo tikrai nematau“, – sakė jis.


Pasak A. Širinskienės, šią savaitę transliuotame interviu LNK televizijos laidai „Bus visko“, krašto apsaugos ministro A. Anušausko žmona nurodė, kad apie karo Ukrainoje pradžią sužinojusi keliomis savaitėmis anksčiau, nei dauguma Lietuvos žmonių ar net Seimo narių, turinčių leidimą dirbti su įslaptinta informacija.


Todėl Seimo narė kreipėsi į NSGK su prašymu išsiaiškinti, ar A. Anušauskas galėjo savo žmonai atskleisti įslaptintą informaciją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)