Opozicija susitiko su A. Bilotaite: ministrė ir S. Skvernelis svaidėsi kaltinimais

Opozicija susitiko su A. Bilotaite: ministrė ir S. Skvernelis svaidėsi kaltinimais


Ketvirtadienio rytą, prieš prasidedant plenariniam Seimo posėdžiui, parlamento opozicija susitiko su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite. Opozicijos frakcijos nutarė pasikviesti ministrę pasiaiškinti dėl kilusio konflikto tarp jos vadovaujamos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus.


Posėdžio metu netruko aštrių diskusijų – politikai apsižodžiavo dėl R. Pociaus vertinimo, prieš metus prie parlamento rūmų vykusių riaušių valdymo, VST pajėgų pasitelkimo teisėtumo.


A. Bilotaitė ragino generolams kelti aukštus reikalavimus


Aiškindama R. Pociaus pasitraukimą iš VST vado pareigų, A. Bilotaitė dar kartą pakartojo, kad generolas paliko tarnybos vado postą bendru šalių sutarimu. Ji pabrėžė, kad nepasitikėjimas R. Pociumi augo, todėl ragino susitarti ir tarnybos dirbantiems generolams kelti aukštus reikalavimus.


„Aukšti reikalavimai yra keliami, tokias pareigas užimantiems asmenims. Tokios situacijos, kai tiesioginis vadovas negali susitiekti, kai asmuo yra nepasiekiamas, kai jis pateikia melagingą informaciją meluoja, kai jo nėra darbo vietoje – tai nėra normalu ir ne tik dėl to, kad jis gauna atlygį už mokesčių mokėtojų pinigus, kad jis eina atsakingas pareigas, institucija yra tokia ypatinga, kad ji turi būti parengtyje 24 valandas“, – ketvirtadienį susitikimo su opozicija metu nurodė ministrė.

REKLAMA


Spaudė atsakyti į klausimus dėl VST vado darbo vertinimo


Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ nario Sauliaus Skvenelio ministrės atsakymai neįtikino – jis spaudė politikę atsakyti, kaip A. Bilotaitė konkrečiai įvertino R. Pociaus veiklą.


„Jūs turėjote unikalią galimybę ir pareigą du metus vertinti generolo Pociaus tarnybinę veiklą. Gal galite pasakyti, kaip ji buvo įvertina paskutinį kartą – t. y., balandžio mėnesį. Kokį vertinimą siūlėte jūs ir koks galutinis vertinimas vyko? Du metai, jūs turėjote galimybę tą padaryti. Šiuo atveju, pareigūno vertinimas tiesioginiam vadovui atspindi ne tarnybos vertinimą, bet paties pareigūno vertinimą“, – klausė ekspremjeras.


Ministrė, atsakydama į klausimą, ministrė norėjo užduoti klausimą pačiam S. Skverneliui, tačiau tokia politikės pozicija sutikta itin neigiamai.


„Mano forma atsakymo priklauso nuo manęs. Kaip aš noriu, tokia forma atsakysiu. (...) Apie 2018 m. atliktą tyrimą VRM, kuris buvo perduotas Vyriausybei, dėl generolo Pociaus tarnybinio pažeidimo naudojant tarnybinį transportą savo vestuvėms. Kodėl šitas sprendimas nenukeliavo į Vyriausybę ir nebuvo priimtas? Jūs dangstėte savo kolegą?“, – klausė konservatorė.

REKLAMA


S. Skvernelis teigė, kad su ministre apie tai išsiaiškins atskirai ir spaudė A. Bilotaitę atsakyti į jo klausimą apie R. Pociaus vertinimą.


Be to, jis pastebėjo, kad į posėdį opozicija kvietė tik ministrę, todėl matyti ir generalinį policijos komisarą Renatą Požėlą, jam buvo keista. A. Bilotaitė tikino pasikvietusi R. Požėlą dėl to, nes viešojoje erdvėje kilo eilė klausimų apie taktinius pareigūnų veiksmus.


Birželį skyrusi tarnybinę nuobaudą, Vyriausybė iš pareigų atleido VST vadą R. Pocių. Pirmadienį generolas portalui delfi.lt teigė, kad po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių, jis iš ministrės ne kartą sulaukė reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.


Interviu metu R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė. R. Pocius patikino riaušių vakarą sulaukęs generalinio policijos komisaro Renato Požėlos skambučio su prašymu padėti malšinti neramumus, kilusius prie parlamento rūmų. Tačiau, pasak buvusio VST vado, net ir surinkus pajėgumus, riaušių malšinimui niekas nevadovavo, situacija, anot pareigūno, priminė chaosą.


Vidaus reikalų ministrė atmeta R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu – A. Bilotaitė buvusio VST vado pareiškimus pavadino „liguistais kliedesiais“. Politikė patvirtino, kad nepasitikėjo generolu, tačiau pasak ministrės, tai nebuvo susiję su praėjusiais metais įvykusiomis riaušėmis prie Seimo.



VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis. Iš pradžių, gerbiant pareigūno privatumą, buvo nutarta atsistatydinimo priežasčių neviešinti. Vėliau ministerija pranešė, kad vadas skelbė melagingą informaciją apie savo darbotvarkę, melavo apie susitikimus su diplomatais, ne kartą, be jokios priežasties, nedalyvavo VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir pan.


Kaltinimus dėl netinkamo pasiruošimo riaušėms atmetė ir R. Požėla. Pirmadienį jis tikino, kad institucijos neturėjo informacijos apie tai, kad mitingas, vykęs prie parlamento, galimai baigsis riaušėmis.


Po R. Pociaus pareiškimų, Seimo opozicija žada inicijuoti specialų parlamentinį tyrimą. Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą ir įvertinti, ar vidaus reikalų ministrė bei atsakingi Vilniaus AVPK vadovai tinkamai atliko savo pareigas dėl 2021 m. rugpjūčio 10 d. mitingo, virtusio riaušėmis. Be to, parlamentai kreipėsi ir į Valstybinę darbo inspekciją, kurios prašo ištirti galimą šios ministrės mobingą R. Pociui. Tuo metu parlamento „darbiečiai“ užsimena ir apie galimą ministrės interpeliaciją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>