A. Bilotaitė: nepasitikėjimas R. Pociumi nėra susijęs su pernykščiais neramumais prie parlamento

A. Bilotaitė: nepasitikėjimas R. Pociumi nėra susijęs su pernykščiais neramumais prie parlamento


Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtina, kad nepasitiki pareigų netekusiu Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadu Ričardu Pociumi. Ir, pasak politikės, jos nepasitikėjimas nėra susijęs su praėjusiais metais įvykusiomis riaušėmis prie Seimo. Ministrė atmetė jai mestus kaltinimus dėl mobingo. Priešingai, akcentavo ji, buvęs VST vadas negalėjo susitaikyti, kad jam vadovauja moteris.


„Dėl Pociaus atleidimo noriu pasakyti tik tiek, kad vadu nepasitikėjau ir tas nepasitikėjimas augo. Ir tai niekaip nėra susiję su pernykščiais neramumais prie parlamento. VST darbo organizavimo bėdos pasireiškė per krizines situacijas, nepaprastąją padėtį. VST yra statutinė tarnyba, kuri yra atsakinga už strateginių objektų apsaugą. Ji turi būti dieną ir naktį pasirengusi reaguoti į grėsmes viešajai tvarkai“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė.


„Man yra nepriimtina, kad tokios svarbios tarnybos vadas praleisdavo nepaprastosios padėties komisijos, generolų pasitarimus, kur buvo priimami sprendimai dėl grėsmių valdymo. Iš 21 pasitarimo vadas praleido 10“, – pridūrė ministrė.

REKLAMA


Pasak A. Bilotaitės, tuose susirinkimuose, kuriuose R. Pocius dalyvaudavo, pasiūlymų nebuvo sulaukta.


„Jis nėra pateikęs nė vieno pasiūlymo. Jis tiesiog ignoruodavo kolegas. VST vadas nebuvo pasiekiamas telefonu tiesioginiams vadovams nors nepaparptosios padėties metu galioja 24/7 parengtis“, – sakė A. Bilotaitė.


Atmeta jai mestus kaltinimus dėl mobingo


Konservatorių deleguota ministrė atmetė jai mestus kaltinimus dėl mobingo. Pasak jos, tai tik R. Pociaus kliedesiai.


„Kategoriškai paneigiu vado kliedesius apie persekiojimą, marškinių praseginėjimą, grasinimus sunaikinti ar abejones vyriškumu. Tai yra šmeižikiški išsigalvojimai“,– sakė A. Bilotaitė.


Priešingai, akcentavo ji, buvęs VST vadas negalėjo susitaikyti, kad jam vadovauja moteris.


„XXI a. gyvenančiam generolui dažnai kilo keblumų dėl vadovės moters. Tikrai neverčiau generolo nei lūpų dažytis, nei aukštakulnių dėvėti“, – sakė ji.


Pripažino padariusi klaidą: visuomenė turi žinoti su kokiu generolu mes turime reikalą


A. Bilotaitė pripažino padariusi klaidą, kai nepaviešino visų aplinkybių dėl R. Pociaus darbo.


„Kai apsimelavo dėl savo darbotvarkės ir į melų karuselę įtraukė ne tik savo pavaldinius, bet ir užsienio diplomatą... Kitą dieną jis pasiprašė atleidžiamas šalių sutarimu. Čia ir norėtųsi dėti tašką. Vado prašymą pasitraukti šalių susitarimu įvertinau kaip atsakingą žingsnį ir naujo tarnybinio incidento viešinti neplanavau. Dabar pripažįstu, kad tai buvo klaida. Visuomenė turi žinoti su kokiu generolu mes turime reikalą“, – sakė politikė.

REKLAMA


Pirmadienį buvęs VST vadas portalui delfi.lt teigė po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių iš ministrės A. Bilotaitės sulaukęs ne vieno reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.


Interviu metu R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – pareigūno teigimu, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė.


Vidaus reikalų ministrė atmeta R. Pociaus kaltinimus mobingu ir tariamu jo žeminimu. Pasak politikės, prieš ją ir prieš jos vadovaujamą ministeriją R. Pocius pradėjo šmeižto kampaniją. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis. Ministerija pranešė, kad R. Pocius gavo tarnybinę nuobaudą dėl melagingos informacijos apie savo darbotvarkę, susitikimus su diplomatais, nedalyvavimą VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir pan.


Kaltinimus dėl netinkamo pasiruošimo riaušėms atmetė ir R. Požėla – jis tvirtino, kad iki riaušių institucijos neturėjo jokios informacijos, kad mitingas gali išvirsti į didesnius neramumus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)