Įvertino Galimybių pasą: pagrindinis uždavinys – kuo greitesnis įgyvendinimas

Įvertino Galimybių pasą: pagrindinis uždavinys – kuo greitesnis įgyvendinimas


Prezidentūra teigiamai vertina trečiadienį Vyriausybės patvirtintą Galimybių paso koncepciją, tačiau prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė akcentuoja, kad įgyvendinant ją itin svarbu užtikrinti sklandžiai veikiančią elektroninę sistemą, saugosiančią asmeninius duomenis.


„Tai yra sveikintinas sprendimas, gerai, kad Galimybių pasas pagaliau priimtas. Gerai, kad susitarta, kokias galimybes suteikia šis pasas. Labai svarbu būtų užtikrinti sklandų šios idėjos įgyvendinimą, nes, suprantama, kad tai bus elektroninė sistema. Tai vėlgi susiję su asmens duomenų apsauga, turi žmonės nebijoti tuos duomenis savo pase laikyti. Sistema turi veikti skaidriai, patikimai, turi būtų užtikrintos testavimo galimybės nepaskiepytiems ir nepersirgusiems asmenims“, – LRT Radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė.


„Įgyvendinimas dabar turbūt yra pagrindinis uždavinys, ir kuo greitesnis įgyvendinimas“, – pridūrė ji.


A. Skaisgirytė taip pat pažymėjo, kad nereikėtų painioti Galimybių paso su Europoje ketinamu taikyti Žaliuoju pasu, kadangi jų veikimo sritys yra skirtingos.

REKLAMA


„Kalbama apie šie tiek skirtingus pasus. (...) Nacionalinis pasas suteiktų daugiau galimybių atverti tas veiklas, kurių neįmanoma kol kas atverti dėl įtemptos epidemiologinės padėties ir dar vis nemažų užsikrėtimų skaičių. Vėlgi labai svarbu, kad šis pasas leistų atverti ekonomines veiklas, kad restoranai, sporto įstaigos galėtų pradėti veikti remdamiesi Galimybių pasu.


Europinis Imuniteto Žaliasis pasas leis greitai keliauti Europos Sąjungoje (ES). Tai susiję su verslo vystymu, su turizmu, su ekonomikos atgaivinimu. Su tuo pasu galima bus lengviau keliauti tarp Europos Bendrijos šalių, netaikant reikalavimo vėliau izoliuotis tam tikrą dienų skaičių“, – sakė ji.


Anot prezidento patarėjos, Žaliasis pasas galėtų pradėti galioti birželio pabaigoje.


„Politiškai ES šalių vadovai jau nebekvestionuoja tokio Imuniteto Žaliojo paso reikalingumo. Dabar Europos Komisija (EK) atlieka teisines procedūras, kurios po truputį juda į priekį. Manome, kad jau birželio pabaigoje tas pasas galėtų pradėti funkcionuoti“, – sakė A. Skaisgirytė.

REKLAMA


Vyriausybė apsisprendė atverti platesnės veiklos galimybes pasiskiepijusiems, persirgusiems ar 24 val. prieš planuojamą atlikti veiklą COVID-19 testą pasidariusiems asmenims, kurie nuo gegužės 24 d. galės naudotis Galimybių pasu.


Imunitetą įgijusiems ar COVID-19 testą atlikusiems asmenims bus netaikomi apgyvendinimo paslaugų teikimui nustatyti suvaržymai, leidžiama vykdyti ir naudotis viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų (išskyrus naktinius klubus ar kitas pasilinksminimo vietas), lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų paslaugomis uždarose patalpose.


Taip pat bus leidžiama organizuoti renginius tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse, dalyvaujant didesniam dalyvių ar žiūrovių skaičiui, jeigu šie asmenys yra turintys imunitetą ar atlikę COVID-19 testą.


Be to, minėtiems asmenims bus leidžiama bendrauti didesnėmis grupėmis, o dirbantiems valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje, dirbti darbo vietoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>