M. Statulevičius: Astravo AE paleidimas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkai įtakos nedaro

M. Statulevičius: Astravo AE paleidimas Lietuvos nekilnojamojo turto rinkai įtakos nedaro


Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas Mindaugas Statulevičius sako, kad Astravo atominės elektrinės statybos Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinkai įtakos kol kas nedaro.


„Nepastebėjome, kad (Astravo AE – ELTA) darytų kažkokią įtaką. Visgi vadovaujamės bendrąją valstybės saugumo politika. Be abejo, tai yra tam tikra grėsmė, bet ji yra valdoma. Ir NT sektorius, nors atkreipė į tai dėmesį, bet tai tikrai nėra veiksnys, kuris darytų įtaką NT kainoms, ar skatintų apsispręsti keltis iš miestų, kurie yra arčiau Astravo elektrinės. Iš Vilniaus, sakykime, juk niekas nebėga toliau gyventi. Žmonės žino, žmonės vertina tai, bet nei kainose, nei žmonių poelgiuose įsigyjant NT tai neatsispindi“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo M. Statulevičius.


„Litgrid“ Sistemos valdymo centre lapkričio 3 d. užfiksuoti duomenys, rodantys elektros gamybą AE.


M. Statulevičius apie biurų rinką: didelių pokyčių trumpuoju laikotarpiu nebus


Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius sako, kad dėl COVID-19 pandemijos didelių pokyčių biurų rinkoje artimiausiu laikotarpiu nebus.

REKLAMA


„Apie tai yra labai daug diskusijų ir skirtingų nuomonių. Nuo pat pavasario teko stebėti užsienio šalių patirtis ir kalbėti su mūsų NT vystytojais ir nuomininkais, kaip tai pakeis jų darbo aplinką ir principus, ar viskas dabar taip ir bus, kad visi dirbsime per nuotolį.


Trumpai atsakant, tai esminių, didelių pokyčių trumpuoju laikotarpiu nebus. Aišku, žmonės prisitaiko savo namus darbui nuotoliniu būdu, technologijas, apie kurias anksčiau nepagalvodavo. Bet biuras, kaip vieta, ji nepraranda savo poreikio“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo M. Statulevičius.


Anot jo, kai kurių profesijų atstovams darbas bendroje erdvėje yra būtinas.


„Matome, kad dabar komandos dirba pamainomis, kad mažiau žmonių būtų biure, bet erdvės poreikis išliko. Galbūt mažiau reikia susitikimo kambarių, daromi susitikimai nuotoliniu būdu, bet žmonėms susiburti, bendrauti, kad ir didesniu atstumu, bet būti bendroje socialinėje erdvėje kai kurioms profesijoms yra išskirtinai būtina“, – sakė jis.

REKLAMA


M. Statulevičius: išlieka tikimybė, kad NT kainos gali ūgtelėti


Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius neatmeta, kad nekilnojamojo turto (NT) kainos dėl objektyvių priežasčių gali išaugti.


„Nuo 2021 metų atsiranda tam tikri reguliaciniai pokyčiai ir teisinėje bazėje, nauji statomi pastatai turės būti aukštesnės energinės klasės, atsiranda prievolė mokėti infrastruktūros mokesčius savivaldybėse. Taip pat išlieka neaiški valstybinės žemės nuomos politika – neaišku, kiek reikės valstybei primokėti už tai, kad projektai vystomi valstybinėje žemėje“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė M. Statulevičius.


„Daug dedamųjų yra, kurios darys spaudimą pačiai kainos sudėčiai, produkto sukūrimo procesui. Išlieka tikimybė, kad NT kainos gali šiek tiek ir ūgtelėti dėl objektyvių faktorių nuo kitų metų pradžios ar vidurio“, – pridūrė M. Statulevičius.


Jo teigimu, pirmojo karantino metu tam tikrų ūkio sektorių aktyvumas buvo sulėtėjęs, tačiau atsistatė pakankamai greitai ir NT kainoms praktiškai neturėjo jokios įtakos.


„Galbūt buvo pavieniai projektai, pavieniai sandoriai, kurie fiksavo kainų pokyčius į mažesnę pusę, bet jeigu žiūrime bendrą statistiką, praėjus beveik pusei metų nuo pirmojo karantino, matome, kad vidutinės kainos net ir ūgtelėjo“, – sakė asociacijos vadovas.


Praėjusią savaitę Registrų centras pranešė, kad šiemet per dešimt mėnesių bendras Lietuvoje įregistruotų NT pirkimo-pardavimo sandorių skaičius siekė 104,8 tūkst. ir buvo 2 proc. mažesnis nei pernai sausio-spalio mėnesiais, kai sudarė 106,5 tūkst. Per spalį įregistruota 14,4 tūkst. NT sandorių – 21 proc. daugiau nei 2019 metų spalį ir 13,5 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)