M. Statulevičius: biurai didžiąja dalimi bus užpildyti, tiesiog tam reikės daugiau laiko

M. Statulevičius: biurai didžiąja dalimi bus užpildyti, tiesiog tam reikės daugiau laiko


Lietuvos bankui praėjusią savaitę paskelbus, kad daugėja nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyvių, pastebinčių per didelę biurų pasiūlą Kaune ir Klaipėdoje, Lietuvos NT plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius sako tikįs, kad biurai didžiąja dalimi bus užpildyti, tačiau tam prireiks daugiau laiko.


„Tikrai tikiu, kad biurai, kurie šiuo metu turi aukštesnius neužimtumo rodiklius, didžiąja dalimi užsipildys, tiesiog reikės ilgesnio laiko tarpo. (...) Galime stebėti rinkoje tam tikrų atvejų, kai (..) projektai bus parduodami tų kompanijų, kurios yra pasiskolinusios vystymui iš banko ir negali aptarnauti tų paskolų, bet kol kas situacija tokia, kad yra laukiama užsipildymo. Matome, kad aktyviai plečiasi Kauno laisvoji ekonominė zona, daliai gamybinių kompanijų reikia ir biuro patalpų“, – Žinių radijui“ pirmadienį sakė M. Statulevičius.


Pasak M. Statulevičiaus, Kaune į komercinio NT plėtrą galėjo būti investuota tikintis, kad į Vilnių ateinančios užsienio šalių kompanijos užpildys ir Kauno biurus.

REKLAMA


„Matyt, Kaunas (...) investavo į komercinio turto plėtrą su ta mintimi, kad užsienio šalių kompanijų banga, kuri ateina į Vilnių, taip pat užpildys ir Kauno biurus, taip pat kompanijos, kurios veikia senuose pastatuose, kelsis į naujus, bet matome, kad ta tendencija, kuri buvo labai akivaizdi Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje taip greitai neįvyko“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė M. Statulevičius.


Lietuvos banko apklausa rodo, kad pirmą pusmetį daugėjo NT rinkos dalyvių, pastebinčių per didelę biurų pasiūlą Kaune ir Klaipėdoje. Kad Kaune nuomojamų biurų pasiūla viršija paklausą, manė du iš trijų (63 proc.) Kauno NT rinką vertinusių respondentų, o Klaipėdoje biurų pasiūlos pertekliaus riziką įžvelgė 40 proc. apklaustųjų. Per pusmetį taip manančių vertintojų dalys šiuose miestuose padidėjo atitinkamai 13 ir 15 proc. p.


M. Statulevičius: matome nedidelį NT kainų augimą


Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius sako, kad kol kas NT kainos lieka stabilios, tačiau galima stebėti nedidelį jų augimą. Ekspertas taip pat tikina, kad mažai kas tikėjosi, jog situacija NT rinkoje šių metų rugsėjį, atsižvelgiant į pandemiją, bus tokia pati kaip prieš metus.

REKLAMA


„Žvelgiant iš kovo-balandžio mėnesio perspektyvų, buvo sunku tikėtis, kad jau rugsėjo mėnesį mes būsime sugrįžę į 2019 metų skaičius, jei kalbėsime apie NT pardavimus Vilniuje. (...) Tai paaiškinti galima keliais dalykais. Mūsų ekonomika nesugriuvo, matome, kad BVP sumažėjimas bus labai nežymus, o kai kurių ekonomistų prognozuojama, kad mes liksime teigiamoje pusėje. Užimtumas nekrito taip smarkiai (...), bankai, finansuodami NT pirkėjus, labai atsargiai juos vertino pavasarį ir vasaros pradžioje. Dabar užtikrintumo finansuojant yra daugiau, žmonės pasiskolinti gali taip pat, tikriausiai, kaip buvo prieš metus, nėra skaičiuojami papildomi rizikos faktoriai“, – „Žinių radijui“ kalbėjo M. Statulevičius.


LNTPA prezidentas teigė, kad nors kol kas NT kainos išlieka stabilios, galima numatyti jo augimą netolimoje ateityje.


„Būsto kainos liko stabilios, jos tikrai nekrito ir tam tikrą nedidelį augimą pamažu demonstruoja. Kainų augimas ateities perspektyvoje galėtų būti pirmiausia todėl, kad išliekant tokiam pirkėjų aktyvumui, pardavėjų aktyvumas yra šiek tiek sumažėjęs. Taip yra todėl, nes buvo priimti tam tikri sprendimai atidėti projektus, o juos atnaujinti reikia laiko, todėl tam tikra pasiūla, neparduotų butų skaičius Vilniuje šiuo metu yra sumažėjęs apie 10 proc., lyginant su skaičiais pernai. Tad žmogui pasirinkti būstą yra sąlyginai šiek tiek sunkiau“, – sakė M. Statulevičius.



„Imtis, iš ko renkamasi, yra šiek tiek mažesnė, ir tikrai gali likti mažesnė dar ateinantį vieną ar du ketvirčius. Todėl žmonės nedelsia, priima sprendimus, galbūt mažiau derasi, mažiau yra jautrūs kainai, nes nori įsigyti turtą, kuriame nori gyventi arba investuoti“, – pridūrė jis.


M. Statulevičius: viešbučiams kyla labai didelis spaudimas, ką daryti


Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius sako, kad viešbučiai šiuo metu yra įsprausti į kampą.


„Jei pažiūrėtume į viešbučių užimtumus Vilniaus mieste, tai iš keturių kambarių tik vienas kambarys užimtas šiuo metu. Viešbučiams tikrai labai didelis spaudimas, ką daryti – ar užsidaryti, ar veikti vegetaciniu režimu, tikintis valstybės pagalbos ar pokyčių epidemiologinėje situacijoje“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ kalbėjo M. Statulevičius.


„Periferija ir vietiniai gyventojai, vidinis turizmas Lietuvoje tikrai palaikė kurortinių miestų viešbučius, bet didmiesčiai, į kuriuos atvykdavo žmonės darbo tikslais, vykdavo renginiai, konferencijos, kurios dabar yra sumenkusios, tikrai gerokai kerta per užimtumą viešbučių“, – tęsė jis.


Anot M. Statulevičiaus, viešbučiai renkasi įvairias taktikas, kurios padėtų jiems išgyventi.


„Taktikos yra įvairios. Kai kurie viešbučiai, kurie pradėjo planus vystyti, juos sustabdė ar atidėjo statybas bent jau pusmečiui. Šiuo metu būtų labai rizikinga atidaryti naują viešbutį. Pasigirdo atvejų, kai viešbučiai siūlomi ilgalaikei nuomai. Kol kas tuo keliu eina prabangesni viešbučiai, kurie siūlo tam tikrą patirtį gyventi viešbutyje už pakankamai ženklią pinigų sumą. Paklausa, kad ir nedidelė, tokiems sprendimams yra“, – teigė jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)