L. Linkevičiaus reakcija į E. Macrono pasisakymus: dialogas su Rusija geriau nei jo nebuvimas

L. Linkevičiaus reakcija į E. Macrono pasisakymus: dialogas su Rusija geriau nei jo nebuvimas


Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sureagavo į Lietuvoje oficialaus vizito atvykusio Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasisakymą, esą dialogas su Rusija yra būtinas norint, kad Europa galėtų jaustis saugesnė. Ministras sutinka, kad dialogas yra su Rusija yra geriau nei jo nebuvimas, tačiau akcentuoja, kad kol kas teigiamų ženklų, jog dialogas su Maskva klostytųsi – nėra.


„Tai pasakydamas prezidentas Macronas nori pabrėžti, kad jie neturi kažkokių iliuzijų ir neturi kažkokių įsivaizduojamų tikslų, jie tiesiog mano, kad būtent dialogas yra vienintelis kelias daryti įtaką, pakeisti poziciją. Tai su tuo tikrai reikia sutikti“, – LRT radijui teigė L. Linkevičius, akcentuodamas, kad labai daug kas priklauso ir nuo to, kokiais principais yra vadovaujamasi dialoge ir kokių tikslų norima pasiekti.


„Pats dialogas, aišku, yra geriau nei jo nebuvimas, tik reikia žinoti, ką tuo dialogu reikia pasiekti“, – teigė jis.


Visgi ministras pripažįsta, kad kol kas nėra jokių teigiamų ženklų, kad dialogas su Rusija klostytųsi. Kaip pavyzdį L. Linkevičius primena Sakartvelo teritorijų okupaciją, Krymo aneksiją, agresiją Donbase, Rusijos vaidmenį situacijoje Baltarusijoje, Aleksejaus Navalno apnuodijimo istoriją.

REKLAMA


„Norint perkrauti santykius, ką ir prezidentas Macronas ne kartą minėjo, negalima pamiršti to, kur yra pažeista tarptautinė teisė, kur yra pažeistos šalių teisės, suverenitetas, teritorinis vientisumas, nes Rusija gal ir norėtų viską pamiršti, pradėti nuo balto, švaraus popieriaus lapo ir įtvirtinti tai, kas buvo neteisėta“, – akcentavo užsienio reikalų ministras.


„Pats dialogas yra svarbus, nes kaip kitaip perduoti žinią, daryti įtaką situacijai? Matome, kad tai nepadeda, vadinasi, reikia kažką daryti kitaip, vadinasi, kad mūsų pozicija galbūt nepakankamai principinga“, – pridūrė jis.


Pirmadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda teigė, kad Prancūzija palaikys skaidrų dialogą su Rusija. Pasak jo, norint taikos Europoje, reikia bendradarbiauti ir su kaimynine Rusija.


Anot jo, turėdama dialogą su Rusija, Europa gali jaustis saugesnė. Kita vertus, Prancūzijos prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuva turi skaudžią istorinę atmintį su Rusija. Todėl, pasak jo, jis suprantąs ir Lietuvos poziciją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)