A. Kubilius: A. Lukašenkos režimas laikosi, nes jaučia Kremliaus paramą

A. Kubilius: A. Lukašenkos režimas laikosi, nes jaučia Kremliaus paramą


Europarlamentaras Andrius Kubilius mano, kad faktinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimas laikosi dėl to, kad jaučia Kremliaus paramą. Visgi politikas įsitikinęs, kad Kremlius dėl situacijos Baltarusijoje yra patekęs į spąstus. A. Kubilius mano, kad, viena vertus, Kremliaus palaikymas Baltarusijos opozicijai galėtų paskatinti panašius demokratinius procesus Rusijoje. Kita vertus, politikas teigia, kad ilgalaikė Rusijos prezidento Vladimiro Putino parama A. Lukašenkai galimai Baltarusiją tik dar labiau priartintų prie Vakarų.


„Galima matyt, kad A. Lukašenka laikosi todėl, kad jaučia Kremliaus paramą. Aš darau tokias išvadas iš tų A. Lukašenkos ir V. Putino pokalbių ir A. Lukašenkos veiksmų“, – LRT radijui teigė A. Kubilius.


Europarlamentaras akcentuoja ir tai, kad Kremlius dėl situacijos Baltarusijoje yra patekęs į savotiškus strateginius spąstus.


„Tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra tam tikri spąstai Kremliui, kadangi su Baltarusijos opozicija, su Baltarusijos žmonėmis, kurie pasiekė rinkimuose pergalę, Kremliui nėra kaip eiti kartu, nes tai galėtų paskatinti ir tokius pat ar panašius procesus Rusijoje, rugsėjo viduryje joje bus svarbūs regioniniai rinkimai“, – savo nuomonę išsakė A. Kubilius.

REKLAMA


„O iš kitos pusės, jeigu V. Putinas ilgai rems A. Lukašenką, kuris Baltarusijos žmonių akyse yra tai, ką galima pavadinti toksiniu lyderiu, tai yra grėsmė, kad ir pats V. Putinas Baltarusijos žmonių akyse taps labai panašiu toksiniu lyderiu. Tai yra didelis strateginis iššūkis Kremliui ir V. Putinui, kaip nepastumti Baltarusijos žmonių nuo Rusijos link Vakarų, ką V. Putinas yra padaręs 2014 metais Ukrainoje“, – pažymėjo politikas.


Visgi A. Kubilius yra įsitikinęs, kad demokratinis procesas Baltarusijoje prasidėjęs, o A. Lukašenkos era baigiasi.


Demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo po rugpjūčio 9 d. vykusių prezidento rinkimų, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

REKLAMA


Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri tęsiasi iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, kurių metu keli žmonės žuvo ir buvo sulaikyti tūkstančiai, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.


A. Kubilius apie Latvijos premjero pareiškimą dėl Astravo AE: pozicija racionali ir suprantama


Latvijos premjerui antradienį pareiškus, kad šalis nebeprekiaus elektra su Baltarusija, jeigu bus paleista Astravo atominė elektrinė (AE), europarlamentaras Andrius Kubilius tokią poziciją vadina racionalia ir suprantama.


„Tas pareiškimas yra svarbus ir galima tik pasveikinti Latvijos vyriausybę su tokiu sprendimu, kokio Lietuva tikėjosi jau seniai. Panašų sprendimą jau žymiai anksčiau yra paskelbę estai, lygiai tokį pat sprendimą, gal net griežtesnį, yra paskelbusi Lenkija. (...) Latvių pozicija yra racionali, suprantama ir gerai, kad jie ją vakar paskelbė“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Kubilius.


Tiesa, jis teigė, kad jam ankstesnė Latvijos pozicija šiuo klausimu buvo „keistoka.“


„Pasižiūrėjus į elektros gamybos ir suvartojimo balansus, tai tarp Baltijos valstybių vienintelė Lietuva yra ryškiai deficitinė. Kai latviai anksčiau neatsisakydavo planų pirkti Astravo AE elektrą, tai visada keldavau klausimą (...), kam tą elektrą pirksite, jei planuojate pirkti tik tam, kad ją po to pardavinėtumėte Lietuvai“, – sakė A. Kubilius.



Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis antradienį teigė, kad sprendimas dėl elektros energijos prekybos su Baltarusija priimtas atsižvelgiant į įvykių raidą šioje šalyje.


Anot premjero, šiuo atveju Latvija galbūt prekiaus elektros energija su trečiosiomis šalimis, naudodamasi Latvijos ir Rusijos jungtimi.


„Mūsų sprendimas reiškia, kad per šią jungtį mes nepirksime elektros energijos iš Baltarusijos. Tai neatmeta galimybės, kad mes toliau prekiausime – pirksime ir parduosime – elektros energiją iš Rusijos, mes tik eliminuosime Baltarusijos elektros energiją per šią jungtį“, – pažymėjo jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>