G. Kirkilas: Lietuvos delegacijos vizitas į Baltarusiją planuojamas kitą savaitę

G. Kirkilas: Lietuvos delegacijos vizitas į Baltarusiją planuojamas kitą savaitę


Europos reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas, ketinantis vadovauti į Baltarusiją vyksiančiai Lietuvos delegacijai, teigia, kad vizitas į kaimyninę šalį yra planuojamas jau kitą savaitę. Politikas taip pat informuoja, kad delegacija bando ieškoti būdų vizito metu susitikti su Baltarusijos faktiniais valdžios atstovais, tačiau pripažįsta, kad tai padaryti gali būti sudėtinga.


„Mes planuojame išvykti kitą savaitę, kaip tik šiandien Europos reikalų komitete priimsime sprendimą. Mums, aišku, reikalinga darbotvarkė, čia ne vien tik pasivažinėjimas“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė G. Kirkilas.


„Man jokių pijarų nereikia – nuvažiuoti prie sienos, grįžti atgal ir po to priekaištauti, kad mūsų neįleido. Mes bandome ieškoti variantų bent jau susitikti su vienais ar kitais valdžios atstovais, tai būtų labai svarbu. Tada, aišku, būtų prasmė atvykti“, – pridūrė jis.


Visgi Europos reikalų komiteto pirmininkas akcentuoja, kad situacija sudėtinga, nes Lietuva nepripažino Baltarusijos valdžios. Visgi, pasak G. Kirkilo, delegacija Baltarusijoje bandytų susitikti su oficialiais atstovais, kurie galėtų perduoti politikų siunčiamas žinias.

REKLAMA


„Iš tikrųjų situacija yra pakankamai sudėtinga, nes mes esame nepripažinę parlamento, jų vadinamas Senatas nėra rinktas, bet bent jau kažkokie oficialūs žmonės, kurie vienaip ar kitaip mūsų žinias galėtų perduoti“, – pripažino G. Kirkilas.


„Žinios labai aiškios: rezoliucija, kad nepripažįstame rinkimų, kad pasisakome prieš prievartą ir kad kviečiame sėstis prie derybų stalo su dabar jau, kaip žinote, sukurtu Nacionaliniu komitetu“, – pridūrė jis, akcentuodamas, kad Seimo priimta rezoliucija jau antradienį buvo išversta į baltarusių kalbą.


Politikas taip pat neatmeta galimybės, kad realus vizitas į Baltarusiją galėtų įvykti tada, kai režimas bus priverstas derėtis.


Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu. Seimo pritarimo sulaukusiame dokumente Europos Sąjunga ir Lietuvos Vyriausybė taip pat raginamos priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Parlamentarai siūlo asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei perteklinį smurtą prieš taikius protestuotojus Baltarusijoje, įšaldyti lėšas bei taikyti draudimus atvykti į ES šalis.

REKLAMA


V. Tomaševskis sukritikavo L. Linkevičiaus laikyseną Baltarusijos atžvilgiu: atkertamas kelias dialogui


Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis kritikuoja užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus poziciją Baltarusijos atžvilgiu. Pasak europarlamentaro, griežta laikysena užkerta kelią dialogui ir konfliktinės situacijos sprendimui.


„Susidaro toks įspūdis, kad griežtesni pareiškimai, kaip užsienio reikalų ministro, praktiškai atkerta kelią dialogui“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Tomaševskis.


Politiko teigimu, kur kas vangiau nei Lietuva apie sankcijas bei atsaką prievartą prieš taikius protestuotojus naudojusiam Baltarusijos režimui kalbanti ES tą greičiausiai daro tikslingai.  


„ES greičiausiai supranta, kad eskalavimas konflikto nepriveda prie pozityvių rezultatų. Todėl kviečiama dialogui“, – teigė politikas.


Paprašytas patikslinti, ar, jo manymu, Lietuvos laikysena Baltarusijos atžvilgiu yra per griežta, V. Tomaševskis pabrėžė, kad kalba tik apie konkrečių asmenų laikyseną. Kita vertus, tęsė LLRA-KŠS lyderis, formuojant poziciją Baltarusijos, kuri jau antrą savaitę išgyvena politinę krizę, atžvilgiu būtina įvertinti ekonominius aspektus.


„Aš esu patyręs politikas, tad gerai žinau, kad sudeginti tiltus galima labai greitai, o atstatyti – nelabai išeina. Kad nebūtų taip, kad mes eskaluodami konfliktą prarasime ekonomine prasme. Mes juk artimiausi kaimynai“, – tvirtino jis ir būgštavo, kad antradienį Seimo nelegitimiu prezidentu paskelbto Aliaksandro Lukašenkos režimas gali nutraukti baltarusiškų krovinių per Klaipėdos uostą gabenimą.



„40 proc. krovinių yra baltarusiški. Jeigu jie nukreips į Latviją – tai mūsų BVP sumažės keletą procentų. Mūsų žmonės negaus pajamų“, – LRT radijui pabrėžė jis.


Nors V. Tomaševskis tikino manąs, kad Baltarusijoje pažeidžiamos žmogaus teisės, valdžios naudota prievarta ir smurtas prieš taikius protestuotojus yra svarbus veiksnys formuojant poziciją šios šalies atžvilgiu, kartu jis pabrėžė ir tai, kad negalima neįvertinti kitų faktorių. Jo teigimu, žiūrėti į ateitį ir į tai, kaip išeiti iš kilusio konflikto.


„Konflikto eskalavimas neprisideda prie išėjimo iš konflikto“, – teigė jis ir tvirtino manąs, kad situaciją spręsti reikia evoliuciniu, bet ne revoliuciniu būdu.


„Yra du keliai: revoliucinis ir evoliucinis. Aš pasisakau už evoliucinį, kadangi gerai žinau, kad revoliucinis kelia priveda prie neigiamų pasekmių“, – apibendrino V. Tomaševskis.


Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis A. Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu. Seimo pritarimo sulaukusiame dokumente Europos Sąjunga ir Lietuvos Vyriausybė taip pat raginamos priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Parlamentarai siūlo asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei perteklinį smurtą prieš taikius protestuotojus Baltarusijoje, įšaldyti lėšas bei taikyti draudimus atvykti į ES šalis.


Neramumai Baltarusijoje kilo po to, kai buvo paskelbta, jog A. Lukašenka per vykusius prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Kilę protestai buvo malšinami pasitelkus prievartą. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)