G. Nausėda pateikė trijų punktų planą krizei Baltarusijoje spręsti

G. Nausėda pateikė trijų punktų planą krizei Baltarusijoje spręsti


Prezidentas Gitanas Nausėda įvardino tris priemones, kurių būtų galima imtis, siekiant suvaldyti neramumus, kilusius po prezidento rinkimų Baltarusijoje.


„Situacija Baltarusijoje toliau kelia nerimą. Toliau liejasi kraujas, toliau persekiojami žmonės, sodinami į kalėjimą žurnalistai. Mes, kaip kaimyninė valstybė, kartu su kitomis regiono valstybėmis ieškome būdų, kaip išspręsti šią krizę“, – spaudos konferenciją trečiadienį šalia Prezidentūros surengęs teigė G. Nausėda.


Pasak prezidento, jis kartu su Latvijos bei Lenkijos lyderiai siūlo trijų punktų planą, kuris galėtų tapti pagrindu, stabilizuojant situaciją Baltarusijoje.


„Noriu pateikti trijų punktų planą, kuris galėtų tapti preliudija, regiono prezidentų tarpininkavimu išsprendžiant politinę krizę Baltarusijoje“, – teigė G. Nausėda ir įvardino tris su Latvijos ir Lenkijos prezidentais aptartas priemones.


„Pirma, Baltarusijos valdžios institucijos nutraukia prievartos naudojimą prieš savo piliečius ir deeskaluoja situaciją. Antra, Baltarusijos valdžia paleidžia suimtuosius, kurie skaičiuojami tūkstančiais, visus protesto dalyvius, kurie iki šiol patyrė represijas. Trečias punktas, Baltarusijos institucijos atnaujina dialogą su savo pilietine visuomene. Tinkamas sprendimas šia kryptimi galėtų būti tam tikros nacionalinės tarybos formavimas iš valdžios ir pilietinis visuomenės atstovų, kurios tikslas būtų ieškoti sprendimų išeiti iš krizės“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA


„Jei šie punktai būtų tinkami diskusijai pradėti, tiek Latvijos prezidentas, tiek Lenkijos prezidentas žiūri palankiai į šią iniciatyvą ir sutiktų tarpininkauti kartu su manimi deeskaluojant situaciją ir krizę Baltarusijoje“, – apibendrino G. Nausėda.


Ar pasisiūlymas tarpininkauti bus priimtas Baltarusijoje – dar nėra aišku  


Prezidentas pripažino, kad bent jau kol kas Baltarusijos pusei ši iniciatyva nebuvo pristatyta. Tad ar pristatytas trijų punktų planas susilauks dėmesio kaimyninėje valstybėje, dar reikės išsiaiškinti.


„Kol kas mes kalbėjome tik su potencialais tarpininkais ir mediatoriais. Be abejo, mes pasistengsime užmegzti kontaktą su kitomis derybų pusėmis ir įvertinti tai, koks yra jų pasirengimas spręsti šį konfliktą“, – pabrėžė G. Nausėda.


Prezidento teigimu, regiono valstybių iniciatyva pradėti nuo derybų, o ne nuo baudžiamųjų sankcijų, yra teisinga.


„Aš manau, kad toks ir turėtų būti mūsų kelias – pradėti nuo sprendimo paieškos taikiuoju būdu ir stengtis, kad problema būtų išspręsta mažiausiai skausmingu būdu. Tačiau jei ši iniciatyva būtų sutikta neigiamai, – lieka visos kitos alternatyvos, apie kurias šiuo metu Lietuvoje ir ES yra diskutuojama. Kalbu apie sankcijas tiek europiniu lygiu, tiek nacionaliniu lygiu. Tokie problemos sprendimo būdai yra galimi“, – teigė G. Nausėda.

REKLAMA


Įtampa Baltarusijoje kilo po sekmadienį vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų. Jie baigėsi be netikėtumų – laimėtoju nedemokratiškais laikomuose rinkimuose paskelbtas jau ketvirtį amžiaus šalį valdantis Aliaksandras Lukašenka. Dėl to sekmadienio ir pirmadienio vakarais Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su teisėsauga.


Pagrindinė A. Lukašenkos oponentė Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atmetė oficialius rezultatus. Vėliau užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad jai dėl savo saugumo teko atvykti į Lietuvą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)