G. Paluckas: valdantieji prasilenkė su logika

G. Paluckas: valdantieji prasilenkė su logika


Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad valdančiųjų keliami klausimai dėl Konstitucinio Teismo (K) pirmininko Dainiaus Žalimo darbo teisėtumo prasilenkia tiek su teisine valstybe, tiek su paprasta politine logika. G. Paluckas teigia, kad esminė valdančiųjų problema – kad jie nepritarė siūlomoms KT teisėjų kandidatūroms Seime ir dabar ieško sprendimo, kaip iš šios situacijos išeiti, kaltindami kitus.


„Tai prasilenkia su teisinės valstybės principais, su politine ir apskritai racionalia logika. Pirmas dalykas, klausimas dėl Konstitucinio Teismo teisėjų paskyrimo buvo marinuojamas Teisės ir teisėtvarkos komitete. Po to Seimas pats priėmė sprendimą atmesti visus kandidatus. Tai iš to kyla visos tos teisinės pasekmės, kad štai D. Žalimas toliau pirmininkauja ir nėra naujų teisėjų, ir nėra naujų pirmininko rinkimų. Tai aš net nesuprantu, kaip tai gali apskritai elgtis, kuomet pats sukuri problemą ir pats šauki, kad yra problema, ir tos problemos sukūrimu kaltini visus kitus aplink. Tai yra nebrandūs, nelogiški, politiniai žaidimai prieš rinkimus, siekiant siaurų politinių tikslų. Nepripažįstama jokių klaidų, nepripažįstama padarytų savo veiksmų pasekmių ir tiesiog bandoma perkelti tą atsakomybę visiems, išskyrus save. Man tai yra akivaizdus atsakomybės vengimas dėl sukurtos situacijos“, – Eltai teigė G. Paluckas.

REKLAMA


Jo teigimu, valdantieji taip bando išvengti atsakomybės dėl savo padarytų klaidų.


„Seimas priėmė tokį sprendimą – nepaskirti siūlomų kandidatūrų. Juk KT teisėjų siūlomos kandidatūros galėjo būti pakeistos, jeigu tos kandidatūros nebūtų buvusios marinuojamos Teisės ir teisėtvarkos komitete, neteikiant išvadų. Tai juk galėjo tris kartus priminėt sprendimus ir keisti kandidatus. Iš karto pažiūrėjai, jei netinka, pasakai: ačiū, prezidente, ačiū, Seimo pirmininke, duokite kitas kandidatūras, nes šios netinka. Tai kur problema? O dabar tempiamas laikas ir sukuriama problema, tada jau sakai: žiūrėkite yra problema ir dėl jos yra kitas kaltas. Va čia tai yra aukštasis, blogąja prasme, pilotažas, kaip galima sugriauti bet kokį pasitikėjimą logiška ir pozityvia politika“, – sakė LSDP lyderis.


Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad Agnės Širinskienės vadovauta komisija buvo sudaryta pažeidžiant Konstituciją ir kad jos išvados yra neteisėtos.

REKLAMA


Valdantieji antradienį pranešė apie kreipimąsi į šalies vadovą Gitaną Nausėdą, atkreipdami dėmesį, kad, jų nuomone, pasikeitus KT įstatymui, D. Žalimo įgaliojimai „negalėjo būti pratęsti.“ Tuo metu prezidento G. Nausėdos patarėjas Antanas Bubnelis sako, kad šalies vadovui nekyla abejonių dėl KT veiklos ir nepriklausomumo. Kartu pabrėžė, kad institucijos neturi stumti viena kitos į krizę, o kilus abejonėms, išaiškinimo reikėtų kreiptis tiesiogiai.


Balandžio 21 d. Seimas nepaskyrė naujų trijų Konstitucinio Teismo teisėjų.


Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis siūlė Ingridos Danėlienės kandidatūrą į KT teisėjos pareigas. Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė Algio Norkūno bei Giedrės Lastauskienės kandidatūras. Parlamentas taip pat atmetė ir G. Nausėdos teiktą Sigitos Rudėnaitės kandidatūrą į Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininkes. Parlamentas ne tik nepaskyrė S. Rudėnaitės į AT pirmininkes, bet ir atleido ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės.


G. Paluckas atsakė į R. Karbauskio kritiką LSDP: jis skrieja toli nuo realybės


Paklaustas, kaip vertina „valstiečių“ lyderio teiginius, kad LSDP artėjančių rinkimų nelaimės, G. Paluckas teigė, kad tai spręs rinkėjai, o ne Ramūnas Karbauskis. Taip pat G. Paluckas atkreipė dėmesį, kad R. Karbauskis jau ruošiasi artėjantiems rinkimams bei bando manipuliuoti rinkėjais.  


„Jis gyvena susikurtoje realybėje ir dažnai iš jos neišeina. Tai čia jau jo problema, ir aš nesiruošiu diskutuoti. O kalbant apie tai, kas ką rinkimuose laimės, tai, pirmiausia, yra du dalykai, tai sprendžia rinkėjai, o ne G. Paluckas ar R. Karbauskis. Ir jei aš neklystu, nuo 2016 m. R. Karbauskis jau laimėjo visus rinkimus, kuriuose jis dalyvavo“, – Eltai sakė G. Paluckas.



G. Paluckas mano, kad rinkėjai jau pavargo nuo politinių rietenų, todėl R. Karbauskio komentarų apie LSDP nekomentuos.


„Aš nesiveršiu į tas purvo drabstymo varžybas su R. Karbauskiu, nes tai beviltiškas užsiėmimas. Aš tiesiog noriu kitokios politinės kultūros, kur rungtųsi idėjos, kur rungtųsi argumentai ir būtų reaguojama į realybę bei faktus, o ne kuriama alternatyvi realybė su savo įsivaizdavimais spjaunant į faktus. Čia varžovų R. Karbauskis tikrai neturi. Tai jo yra lyga, ir tegul jis tuo užsiima vienas. Aš turiu kitas užduotis ir manau, kad visuomenė yra pasiilgus kultūringos ir normalios politikos, kur oponentai yra vertinami ir gerbiami, bet išlaikant savo argumentuotas pozicijas bei ieškoma kompromisų. O manipuliacijų ir tokias baimės emocijas žadinantis politikavimas tiesiog nėra mūsų žanras“, – sakė jis.


„Manau, taip mėginama manipuliuoti rinkėjų nuomonėmis, supratimu ir mėginama parodyti, kad neva balsuoti už socialdemokratus tai yra tas pats, kas balsuoti už konservatorius.  Mano galva, taip sakyti yra tikra neetiška, bet kare – kaip kare, artėja rinkimai. Manau, kad ateityje dar ne tokių idėjų išspinduliuos, mėgindami pridengti savo neįgyvendinamų pažadų krūvą“, – sakė jis.


Paklaustas, jei vis dėlto po rinkimų socialdemokratams tektų formuoti valdančiąją koaliciją, ar į partnerius kviestų LVŽS, G. Paluckas teigė, kad spręs pagal rinkėjų balsus.


„Kaip bebūtų keista, koalicijas formuoja rinkėjai. Kaip išdalino tuos mandatus, kaip jie balsavo ir iš to ir matosi, ką jie nori matyti valdžioje ir su kuo reikia kalbėtis. Svarbiausia, yra programinės nuostatos ir idėjos. Save laikau emociškai subalansuotu žmogumi ir galiu, matydamas teisingus ir gerus siūlymus, nesiveldamas į asmeniškumus, antipatijas bei simpatijas, gebėti dirbti ir stengtis spręsti žmonių problemas. Tam, žinoma, reikia papildomų pastangų ir kantrybės, kuomet kažkas klijuoja etiketes ir spjaudosi, drabstosi kažkuo. Bet dabar yra tokia politinė realybė ir tokia politinė kultūra. Per 4 metus valdantieji sugebėjo titaniškomis pastangomis štai tokią politinę kultūrą įdiegti. Aš tikiuosi, kad ateinantis laikotarpis bus gerokai švaresnis ir gražesnis“, – sakė G. Paluckas.


„Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio teigimu, po Seimo rinkimų dėl to, kas formuos valdančiąją koaliciją, rungsis dvi partijos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD). Pasak jo, nėra jokių šansų, kad Gintauto Palucko vadovaujami socialdemokratai galėtų laimėti artėjančius rinkimus. Geriausiu atveju, pasak R. Karbauskio, LSDP galėtų pasisiūlyti tapti tik mažaisiais partneriais konservatoriams. LVŽS lyderis taip pat patikino, kad LSDP tikrai nesiderėtų su LVŽS, nes, pasak jo, LSDP niekada nebuvo politinės kairės partija. R. Karbauskis neslėpė socialdemokratus matantis tiesiog kaip liberalus ir konservatorių satelitus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)