G. Nausėda dėl galimo ekonomikos lėtėjimo: šiuo metu prognozuoti yra ganėtinai sudėtingas užsiėmimas

G. Nausėda dėl galimo ekonomikos lėtėjimo: šiuo metu prognozuoti yra ganėtinai sudėtingas užsiėmimas


Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šiuo metu prognozuoti, kiek smuks Lietuvos ekonomika dėl koronaviruso protrūkio, yra sudėtinga.


„Šiuo metu prognozuoti ir dar prognozuoti su skaičiais po kablelio yra ganėtinai sudėtingas užsiėmimas. Dabar, kai įsijungia psichologijos veiksniai, kai tikrai nematyti, kada tiksliai pasibaigs koronaviruso protrūkio banga, nes prognozės net ir medikų yra ganėtinai skirtingos, tai taip padaryti yra sudėtinga“, – interviu DELFI sakė G. Nausėda.


Pasak prezidento, Finansų ministerijos prognozė apie galimą ekonomikos nuosmukį yra pagrįsta.


„Pagaliau ir pagrindinės mūsų rinkos arba pagrindinės ES valstybės nuosmukio niekaip negalės išvengti, bet visa tai yra paskaičiuota neįvertinant to teigiamo impulso, kurį turėtų suteikti ekonomikos rėmimo planas. Šiandien kalbėčiau ne tiek apie konkrečius skaičius, kiek apie būtinybę tam tikromis aktyviomis priemonėmis sušvelninti ekonomikos smukimą“, – sakė prezidentas.


G. Nausėdos teigimu, nedarbo lygis gali padidėti ypač, tų sektorių sąskaita, kurie patiria tiesioginę įtaką dėl koronaviruso protrūkio.

REKLAMA


„Jeigu šis protrūkis nesitęs ilgiau, manau, kad netrukus galėsime grįžti prie normalaus eksporto režimo į tas valstybes, kuriose esame pasirengę ir šiuo metu vis dar normaliai eksportuojame, tada bus lengviau.


Kiek žinau, Finansų ministerija neprognozuoja, kad atlyginimai pradės absoliučiai mažėti, ir tai yra pagrįsta tuo faktu, kad eilę metų gyvenome įtemptos darbo rinkos sąlygomis ir dabar tie keletas mėnesių negali sukelti milžiniško nedarbo ar atlyginimų mažėjimo, taip paprastai nebūna“, – interviu DELFI teigė G. Nausėda.


Finansų ministerija penktadienį atnaujino ekonomikos prognozes. Ministerija numato, kad, jei viruso protrūkis bus suvaldytas pirmą šių metų pusmetį, ekonomikos nuosmukis galėtų siekti nuo 1,3 proc. iki 2,8 proc.


Šiais metais prognozuojama vidutinė metinė infliacija – 1,8 proc., 2021 metais – 2 proc. Nedarbo lygis šiemet turėtų pakilti iki 8,1 proc., tačiau kitąmet turėtų stabilizuotis ir nukristi iki 7,3 proc.

REKLAMA


Finansų ministerija pakoregavo vidutinio darbo užmokesčio augimo prognozes. Šiemet augimas turėtų siekti 5,6 proc., kitais metais augimas taip pat numatomas mažesnis – 3,9 proc.


Eksportas šiemet turėtų lėtėti ir metinis pokytis siekti -2,4 proc., tačiau kitų metų eksporto prognozę Finansų ministerija palieka tą pačią – numatomas 3,4 proc. augimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)