I. Šimonytė: R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai privalo būti įvertinti

Žygimantas Gedvila/BNS


Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai turi būti įvertinti, todėl, akcentuoja politikė, kiti valstybei svarbūs klausimai netrukdo inicijuoti apkaltos procedūrą.


„Man atrodo, kad tokie dalykai kaip atviras antisemitizmas nėra paskutinis dalykas svarbumo eilėje“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.


„Visus kitus svarbius dalykus stengiamasi spręsti ir tie dalykai tikrai netrukdo politiškai įvertinti tai, ką pastaruoju metu daro šitas ponas“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.


Ar maždaug metus dar dirbsiančiam Seimui pavyks apkaltos būdu pašalinti R. Žemaitaitį – premjerė nesiryžo prognozuoti.


„Išankstinių nuomonių nenorėčiau reikšti, nes tas ponas yra tas ponas, kuris paskui su ta mano išankstine nuomone lakstys po visus savo feisbukus ir rašys dar daugiau visokiausių kliedesių. Aš nesileisiu į detales. Pirmiausiai turi būti komisija, tada turi būt kreipimasis į Konstitucinį Teismą. Visa tai turi įvykti statuto ir Konstitucijos numatyta tvarka“, – teigė premjerė. 


„Nesakau, kad tai nėra neįmanoma. Visos procedūros privalo būti atliktos. Kai jos bus atliktos, tada ir matysime, kiek laiko užtruks komisijos darbas“, – apibendrino I. Šimonytė.

REKLAMA


Valdantieji antradienį vyksiančiame Seimo posėdyje ketina pateikti projektą dėl apkaltos antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui R. Žemaitaičiui.


Rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.


Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.


R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.


Opozicija nepalaiko apkaltos R. Žemaitaičiui


Seimo opozicija smerkia antisemitinius parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus, tačiau neketina palaikyti valdančiųjų inicijuojamos apkaltos procedūros. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis neatmeta galimybės, kad ši valdančiųjų inciatyva gali duoti pagrindą naujai radikaliai R. Žemaitaičio partijai.

REKLAMA


„Šitas paskubėtas veiksmas, kurį daro valdantieji, tiesiog kuria naują politikos „auką“ Lietuvoje ir ta politikos „auka“ šį procesą išnaudos tolesniems savo veiksmams. Ir iš esmės valdančiųjų rankomis gali būti pagimdyta dar viena radikali partija, kuri bus atvesta į Seimą“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.


Nors politikas akcentavo, kad jo vadovaujama partija smerkia R. Žemaitaičio antisemitinius pasisakymus, tačiau, pasak jo, valdančiųjų iniciatyva remiasi labiau politiniais, o ne teisiniais motyvais.


„Tai net ir grubiausius arba šlykščiausius pasisakymus skleidžiantis Seimo narys turi būti įvertintas atliekant teisines procedūras. Šiandieną matau šį procesą daugiau politinį, susietą su tuo, kad tiesiog nėra kuo užpildyt darbotvarkę“, – pabrėžė jis.


Panašios pozicijos laikosi iš Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija, kurios seniūnė Aušrinė Norkienė mano, kad apkalta R. Žemaitaičiui valdantieji bando dangstyti savo neveiklumą.


„Frakcijoje vertiname pasisakymus kritiškai, tai grynai kaip politiko etikos klausimai ir tai nėra tas klausimas, dėl kurio turėtume šiandieną dalyvauti komisijos sudaryme“, – žurnalistams sakė A. Norkienė.


„Valstybėje yra daug problemų ir jų nereikia dangstyti šiuo apkaltos procesu“, – taip pat pažymėjo ji.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)