A. Mazuronis: kas yra pasiūlyta, tai ne mokesčių reforma, o jų didinimas, siekiant gauti RRF lėšas

A. Mazuronis: kas yra pasiūlyta, tai ne mokesčių reforma, o jų didinimas, siekiant gauti RRF lėšas


Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis tvirtina, kad Finansų ministerijos pristatytas mokestinių pokyčių paketas yra ne reforma, o mokesčių didinimas. Pasak jo, rezultatų iš to nesitikima, o reforma skirta tam, kad būtų greičiau išmokėtos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF fondo) lėšos.


„Turime pseudo mokesčių reformą, kuri kažkam kelia juoką, kažkam pyktį. Mano nuomone, tai nėra jokia reforma, tai mokesčių padidinimas, bet galime apie tai diskutuoti, jeigu kažkas dar iš jos nori kažką išgimdyti. Kaip aš suprantu, iš to, ką girdžiu dabar, niekas jokių rezultatų iš jos nesitiki. Reforma tik varnelės uždėjimas Europos Komisijai, kad greičiau būtų išmokėtos RRF fondo lėšos, kurios yra sustabdytos“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis.


„Tai nėra mokesčių reforma, tai mokesčių didinimas, įvedant nekilnojamo turto mokestį ir nesprendžiant sisteminių mokesčių sistemoje esančių klausimų, į kuriuos eilę metų tarptautinės institucijos rodo pirštu. Yra disbalansas tarp darbo jėgos apmokestinimo ir tarp kapitalo apmokestinimo“, – aiškino jis.

REKLAMA


„Darbietis“ teigė, kad mokestiniais pakeitimais yra siekiama padidinti mokesčius vidurinei klasei, žmonėms dirbantiems pagal individualią veiklą, o tiems, kurie gauna didžiausias pajamas, mokesčio tarifas yra mažinamas. Jis taip pat netiki, kad mokesčių reforma parlamente bus priimta.


„Iš to, ką matau iš Vyriausybės pateiktų pasiūlymų, nėra siekiama spręsti sisteminių mokesčių dalykų, bet siekiama padidinti mokesčius vidurinei klasei, tiems kurie turi paskolas, augina vaikus, dirba pagal darbo sutartis arba pagal individualią veiklą, o tiems žmonėms, kurie uždirba didžiausias pajamas, jiems priešingai, yra mažinamas mokesčio tarifas. Man atrodo tai yra tam tikras iškritimas iš mėnulio“, – sakė parlamentaras.


„Manau, kad jos (mokesčių reformos) išvis nepriims. Ir tada klausimas, kam dėl 150 mln. eurų efekto reikia taip įaudrinti visą visuomenę, kur galutiniame rezultate mokestinių pakeitimų net nebus“, – pažymėjo Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA


Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.


Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.


Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.


Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)