Konservatoriai nemato galimybių V. Semeškai prisijungti prie NSGK

Konservatoriai nemato galimybių V. Semeškai prisijungti prie NSGK


Nors Kristijono Bartoševičiaus vietą Seime užėmęs buvęs krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška viliasi prisijungti prie Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) bei būti „tarpine grandimi tarp ministerijos ir Seimo“, vis tik, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma tikina – šiuo metu laisvų vietų komitete nėra.


Pasak jo, galimybės V. Semeškai dirbti NSGK atsivertų tik tuo atveju, jei vienas iš esamų komiteto narių sutiktų pereiti į kitą komitetą. Tuo tarpu NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas patikino, kad šiuo metu signalų, jog nariai norėtų užleisti savo vietą, nėra. Politikas pabrėžia, kad dabartinėje komandoje pokyčiai nereikalingi.


J. Razma: papildomą narį nukreipti į NSGK galimybės nėra


Antradienį Seimo nario mandatą gavęs buvęs krašto apsaugos viceministras V. Semeška patikino, kad savo darbą matytų NSKG. Visgi, politikas neslėpė, kad oficialių susitikimų su konservatorių frakcijos vadovybe dar nebuvo, todėl V. Semeška negalėjo pasakyti, ar NSGK komitete jam jau yra ruošiama vieta. 

REKLAMA


J. Razma pažymi, kad šiuo metu atsilaisvinusi vieta yra tik Kultūros komitete, tad, jei V. Semeška norėtų prisijungti prie NSGK, komitetuose turėtų įvykti permainos.


„Sudėtinga frakcijos narių norus išpildyti dėl komitetų, nes labai turime kruopščiai žiūrėti valdančiųjų ir opozicijos balansą komitetuose. Šiuo atveju NSKG komiteto narių skaičių neturime iš ko didinti, kad galėtume narį pakviesti, bet gal jis sutartų su kuriuo nors dabartiniu komiteto nariu, kad jis sutiktų pasikeisti ir pereiti į kitą komitetą“, – teigė J. Razma.


„Šiaip atsilaisvinusi vieta yra Kultūros komitete, bet aš nesakau, kad naujas Seimo narys būtinai į tą patį komitetą turi eiti. Peržiūrėsime visų komitetų situaciją ir galimi platesni pakeitimai – galbūt kažkas iš kito komiteto pereis į Kultūros komitetą ir galbūt dar keli pasikeitimai gali padėti rasti sprendimą, kad naujas Seimo narys jaustųsi kuo komfortiškiau... Bet dar vieną narį nukreipti į NSGK aš nelabai matyčiau galimybės“, – pridūrė jis.

REKLAMA


J. Razma pabrėžia, kad šiuo metu tai yra vienintelė galimybė ir, atkreipia dėmesį jis, ne visada atsiranda būdų save realizuoti, nes turi būti išlaikytas pozicijos ir opozicijos balansas.


„Suprantama, kad buvęs krašto apsaugos viceministras turi sukaupęs tam tikrą patirtį ir tikriausiai būtent tame komitete galėtų save realizuoti, bet, kaip minėjau, ne visada galimybės geriausiai savirealizacijai gali būti išpildomos dėl būtent to pakankamo pozicijos ir opozicijos balanso“, – pažymėjo jis.


L. Kasčiūnas: komandos keitimai tikrai šiuo metu nėra reikalingi


Tuo tarpu NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas tikina, kad signalų iš komiteto narių dėl noro pereiti į kitą komitetą jis negirdėjęs.


„Nėra jokių ženklų, kad mano komanda norėtų kažkaip keistis komitete“, – situaciją aiškino politikas, kartu pridurdamas, kad šiuo metu pokyčiai komandoje taip pat nėra reikalingi.


„Mes esame trise TS-LKD gynybos komitete, savo komandos narius vertinu labai aukštai, tiek buvusį kariuomenės vadą Arvydą Pocių, jo patirtį, tiek mūsų karo studijų profesorių Valdą Rakutį, dirbame kaip labai gerai komanda ir tikrai noriu, kad ši komanda liktų. Taip ir atsakyčiau – mes stipri komanda ir komitetas nėra Krašto apsaugos ministerijos dekoracija, tai yra parlamentinė kontrolė“, – pabrėžė parlamentaras.


L. Kasčiūno teigimu, jei V. Semeška norėtų prisijungti į komandą, vienintelis kelias – keisti kvotas.



„Tai kažkokie komandos keitimai tikrai šiuo metu nėra reikalingi. Jei frakcija nuspręs keisti kvotas komitetuose, tada kitas reikalas, atsiranda įvairios galimybės. Bet šiai minutei, prie dabartinių kvotų, mano komanda yra stipri, aš ja didžiuojuosi“, – pridūrė jis.


E. Gentvilas: kalbėsime valdančiųjų gretose, bet tai konservatorių sprendimas


Kita vertus, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, diskusijos dėl V. Semeškos prisijungimo į NSGK valdančiųjų gretose turėtų vykti. Vis tik, pabrėžia jis, tai yra konservatorių sprendimas.


„Aš nestumdau frakcijos narių, jie pasirenka, kuriame komitete būti. Antras dalykas, akivaizdžiai yra susiklosčiusi situacija, kad Semeška nori eiti į tą komitetą, bet nėra vietų... Tai nežinau, kaip baigsis, kalbėsime valdančiųjų gretose, kaip daryti, bet ponas Semeška yra ir platesnio profilio politikas. Tai, kad padirbo KAM, natūralu, jog nori eiti į NSGK. Bet pirmiausia yra konservatorių sprendimas“, – teigė E. Gentvilas.


Trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) V. Semeškai oficialiai įteikė Seimo nario pažymėjimą. Iki pernai gruodžio V. Semeška ėjo viceministro pareigas Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) ir vadovavo dvišalei Vokietijos ir Lietuvos darbo grupei dėl brigados dislokavimo.


Tuo metu tarp KAM ir NSGK narių netrūko įvairių trinčių. Prieš paliekant viceministro pareigas, viešojoje erdvėje buvo pasklidusi informacija apie tai, jog uždarame NSGK, Prezidentūros, Vyriausybės bei KAM posėdyje V. Semeška suabejojo Gitano Nausėdos ir Olafo Scholzo komunikato turiniu.


Reaguodamas į tai, V. Semeška užsiminė, kad į spaudą nutekėjus informacijai iš uždarų politikų posėdžių, saugumo tarnybos turėtų įvertinti NSGK narių patikimumą.


Visgi, dabar paklaustas, ar įsivaizduoja bendrą darbą su NSGK pirmininku Laurynu Kasčiūnu ir kitais parlamentarais, V. Semeška pažymėjo, jog norėtų „būti tarpinė grandis tarp ministerijos ir Seimo“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)