A. Mazuronis piktinasi valdančiųjų iniciatyvomis dėl šauktinių: reikia išdiskutuoti komitetuose, o tik po to teikti projektus

A. Mazuronis piktinasi valdančiųjų iniciatyvomis dėl šauktinių: reikia išdiskutuoti komitetuose, o tik po to teikti projektus


Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis kritikuoja valdančiųjų pristatytą šauktinių tarnybos pertvarką, kurioje numatoma privalomąją tarnybą trumpinti iki pusės metų, o šauktinių skaičių didinti iki 5 tūkstančių. Politikas neslepia, kad dalis į viešumą iškilusių diskusijų – tarp jų ir klausimas dėl visuotinio šaukimo – nebuvo aptartos ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK).


„Blogai, kad tokie klausimai yra teikiami be kažkokio prieš tai aptarimo. Tie dalykai nėra užfiksuoti politinių partijų susitarime dėl saugumo. Ir konservatoriai, ir Krašto apsaugos ministerija puikiai žino, kad dėl visuotinio šaukimo, kur link jie eina, nėra politinio sutarimo. Todėl būtent to punkto ir nėra nacionaliniame susitarime“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė Darbo partijos pirmininkas.


A. Mazuronio nuomone, kalbant apie krašto saugumą, visų pirma klausimai turėtų būti aptarti komitetuose, o tik tuomet keliauti į Seimą.


„Ir čia tas bandymas stumti buldozeriu, kuris vėl gi, mano nuomone, kad tokia filosofija, ypatingai tokiose jautriose srityse kaip krašto apsauga, kaip krašto saugumas. Tai diskusija – pirma ateini į komitetą, išdiskutuoji, po to pateiki projektus, o ne atvirkščiai“, – sakė jis.

REKLAMA


Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių.


Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai. A. Anušauskas sako, tai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)