T. Povilauskas: pastaruosius penkis metus kyla dirbančių imigrantų ir į darbo rinką įtrauktų vyresnio amžiaus piliečių skaičiai

T. Povilauskas: pastaruosius penkis metus kyla dirbančių imigrantų ir į darbo rinką įtrauktų vyresnio amžiaus piliečių skaičiai


Ekonomistas Tadas Povilauskas teigia, kad nors viešojoje erdvėje dažnai išreiškiamos baimės dėl darbuotojų trukumo ir senstančios populiacijos poveikio darbo rinkai, ši problema nėra pasiekusi didelio masto.


Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje auga vyresnio amžiaus asmenų įtraukimas į darbo rinką ir vyksta darbingų jaunų žmonių imigracija į šalį.


„Kai pasižiūrime į skaičius, kiek yra dirbančių Lietuvoje vyresnių negu penkiasdešimt metų ar šešiasdešimties metų gyventojų, tai per pastaruosius penkerius metus labai pagerėję skaičiai. Mes, pagal užimtumo lygį, tokio amžiaus asmenų grupėse, esame labai arti Šiaurės šalių. Ir jeigu prisiminsime prieš dešimt ir penkiolika metų, kaip tik ir buvo kalbama, kad tokios Šiaurės šalys yra pavyzdys vyresnio amžiaus žmonių įtraukimui į darbo rinką“, – antradienį Laisvės TV laidoje „Kalba ekspertas“ sakė T. Povilauskas.


„Aš aišku dar nekalbu apie pensininkų įtraukimą į darbo rinką“, – pridėjo jis.


Ekonomistas taip pat paminėjo, kad per paskutinius penkis metus taip pat matomi išaugę imigracijos į Lietuvą mastai, dėl ko šalyje po truputį daugėja ir jaunų, darbingo amžiaus asmenų.

REKLAMA


„Situaciją taip pat gerina jau penkerius metus gerėjanti imigracija, o per tą procesą turime šiek tiek daugiau jaunesnio amžiaus žmonių. Tai turbūt žiūrint į Vakarų šalių pavyzdžius, tai kelias kuriuo toliau bus einama“, – paminėjo T. Povilauskas.


Visgi, specialistas taip pat pripažino, kad vidutinis dirbančiojo asmens amžius laiku bėgant galimai ir toliau didės ir tai gali tapti šalies problema ateityje.


„Bet taip, žiūrint į priekį, dirbančiojo mediana toliau didės. Taip, tai bus verslo iššūkis, mūsų valdžiai iššūkis, nors čia labiau dėl pensijos ir dėl socialinės politikos“, – teigė jis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)