V. Čmilytė-Nielsen: šioje Seimo kadencijoje sprendimų dėl pensinio amžiaus didinimo nebus priimama

V. Čmilytė-Nielsen: šioje Seimo kadencijoje sprendimų dėl pensinio amžiaus didinimo nebus priimama


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad šiuo metu nėra poreikio didinti pensinį amžių, o viešojoje erdvėje esančios kalbos, apie galimybę jį didinti iki 72-jų metų neturi nieko bendro su realybe. Pasak jos, šiuo metu yra kalbama tik apie numatytus 65-erius metus, ir tuo diskusija baigiasi.


„Manau, kad nėra tokio poreikio, bet kalbos apie pensinį amžių, turbūt reikėtų tiesiai pasakyti, jog tas skaičius 72, kuris dabar dažnai minimas, neturi nieko bendro su realybe. Nei poreikio, nei planų net teoriniame lygmenyje, net diskusijų lygmenyje nėra. Tas yra svarbu. Dabar kalbame apie 65-erius metus ir tuo diskusija baigiasi“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Parlamento vadovė pabrėžė, kad šiuo metu nėra poreikio didinti pensinį amžių apskritai, nei iki 72-jų, nei iki 67-ių metų ir šioje kadencijoje sprendimai dėl to priimami nebus. Tuo tarpu kas bus ateityje, anot jos, priklausys nuo situacijos.


„Dabar tokio poreikio nėra, šioje kadencijoje tokių sprendimų nebus priimama. Kaip bus ateityje, matysime pagal situaciją, bet dabar poreikio kalbėti apie pensinio amžiaus didinimą nėra ir minimi skaičiai, ypatingai kalbant apie 72, jie neturi nieko bendro su realybe“, – sakė politikė.

REKLAMA


Europos Komisija (EK) yra rekomendavusi iki 2040 m. Lietuvoje prailginti darbingo amžiaus trukmę iki 72 m.


Tačiau reaguodamas į viešojoje erdvėje diskutuojamą idėją ilginti pensinį amžių iki 72 metų, EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega tvirtina, jog tokio reikalavimo ar net pasiūlymo nėra. Pasak jo, šis diskursas, tai neteisingos EK konsultacinio dokumento interpretacijos rezultatas. Dokumento, kuris jo teigimu, neturi jokios politinės galios ir pensinio amžiaus ilginimą pateikia tik kaip pavyzdį.


Tuo tarpu prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtina, kad šiuo metu nėra laikas sprendimui didinti pensinį amžių Lietuvoje iki 72-jų metų. Pasak jos, reikia didesnį dėmesį skirti sveiko gyvenimo trukmės rodikliui ir jo didinimui, o pensijų sistema negali būti konstruojama neatsižvelgiant į vyresnio amžiaus žmonių sveikatą ir sveikatos politikos efektyvumą.


Galiausiai politikams ir ekspertams diskutuojant dėl galimo pensinio amžiaus ilginimo iki 72 metų, opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad tai daroma ne laiku ir ne vietoje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)