A. Mazuronis: didžiausia šios Vyriausybės problema, kad premjerė dirba bent už penkis ministrus

A. Mazuronis: didžiausia šios Vyriausybės problema, kad premjerė dirba bent už penkis ministrus


Gruodžio 11 d. premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujamas Ministrų Kabinetas pasieks pusiaukelę – Vyriausybei liks vos du metai darbo. Vertindamas pirmąją kadencijos dalį, Seimo opozicinės Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis tikina, kad ši Vyriausybė yra silpna ir dirba chaotiškai. Be to, tęsė jis, situaciją komplikuoja ir I. Šimonytės laikysena – anot „darbiečio“, savo autoritetu premjerė „karštligiškai dengia keleto nekompetentingų ministrų pozicijas“.


„Silpna, pasimetusi, besiblaškanti tarp krizinių situacijų. Didžioji dalis ministrų yra tokie, kurie bijo prisiimti politinę lyderystę, todėl, kaip jau ne kartą esu sakęs, tų dviejų metų eigoje, pakartosiu tą patį – mano nuomone, didžiausia problema, kad Ministrė Pirmininkė dirba bent už penkis šios Vyriausybės ministrus, kurie tiesiog neprisiima atsakomybės, nedaro tų veiksmų, kurie yra būtini jiems daryti“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė parlamento vicepirmininkas.


Be to, pažymėjo A. Mazuronis, konservatorių, liberalų ir „laisviečių“ koalicijos Vyriausybė nevykdo ir savo programos. Pasak politiko, planuotos struktūrinės reformos nėra įgyvendinamos, o likus porai metų kadencijos bei artėjant savivaldos rinkimams, abejotina, ar pokyčiai įvyks. „Auksinis momentas reformų darymui yra praleistas“, pabrėžė parlamentaras.

REKLAMA


„Buvo šnekama apie sveikatos sektoriaus struktūrinę reformą – nematome jokių sisteminių veiksmų. Buvo šnekama apie švietimo sistemos struktūrinę reformą – matome kažkokius padrikus veiksmus, kurie į bendrą vaizdą nesusiveda. Buvo pačioje kadencijos pradžioje įkurta darbo grupė prie Finansų ministerijos mokestinės sistemos peržiūrai, įvairiausių išimčių, kurių Lietuvoje yra labai daug, ir to gyvulių ūkio panaikinimui (...) – jokių rezultatų po dviejų su virš metų. Nei tos darbo grupės, nei aplamai kažkokių rezultatų mokestinės sistemos reformoje nematome“, – Ministrų Kabinetą kritikavo Darbo partijos lyderis.


A. Mazuronis pripažino, kad ši Vyriausybė dirba neįprastomis sąlygomis ir susidūrė su ne viena krize. Ir nors dalį jų pavyko suvaldyti, parlamentaras tvirtina – iššūkiai įveikti ne ministerijų, o parlamento dėka. Pavyzdžiui, pažymėjo „darbietis“, neteisėtos migracijos krizė, jo manymu, buvo suvaldyta ne Vidaus reikalų ministerijos ir jos vadovės Agnės Bilotaitės, bet Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) ir jo pirmininko Lauryno Kasčiūno pastangomis.

REKLAMA


Nesutarimai valdančiojoje koalicijoje – akivaizdūs


Kalbėdamas apie Seimo daugumą, A. Mazuronis pastebėjo, kad nesutarimai tarp koalicijos partnerių – akivaizdūs. Ir nors šią savaitę iš jų gretų pasitraukė buvęs konservatorius, Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, situacija tarp partnerių kaito gerokai anksčiau.


„Jau valdančiųjų tas tvarumas, nepriklausomai nuo Mykolo Majausko situacijos, pastarąjį mėnesį akivaizdžiai posėdžių salėje matosi – iš to, kaip koalicijos partneriai tarpusavyje bendrauja posėdžių salėje, kokiais žvilgsniais nulydi vieni kitų replikas. Galų gale, tas pats lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio balsavimas – praktiškai visa Laisvės frakcija irgi parėmė šitą iniciatyvą“, – įtampas tarp valdančiųjų iliustravo jis.


Koalicijai sumažėjus dar vienu, A. Mazuronis neabejoja, kad didieji koalicijos partneriai – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija – ruošiasi galimiems scenarijams ir planuoja, kaip reikės elgtis su galimai maištaujančiais kolegomis.


„Akivaizdu, kad nesutarimai koalicijoje yra dideli. Akivaizdu, kad didieji koalicijos partneriai galvoja, kas būtų, jeigu būtų. Jeigu situacija pasidarytų sunkiai valdoma ir jeigu kažkurie mažieji koalicijos partneriai sugalvotų trenkti durimis, pasakę – arba rytoj balsuojate už mūsų partnerystes ir narkotikus, arba mes trenkiame durimis“, – tvirtino A. Mazuronis.


„Tie procesai vyksta ir tie procesai visada yra lydimi pakankamai nemažų, didelių ir matomų emocijų“, – pridūrė jis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)





Daugiau >>