G. Skaistė apie VERT pateiktus skaičiavimus: lėšų elektros ir dujų kainų kompensacijoms tikrai pakaks

G. Skaistė apie VERT pateiktus skaičiavimus: lėšų elektros ir dujų kainų kompensacijoms tikrai pakaks


Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad 2023 metams numatytų 714 mln. eurų kompensacijų elektros ir dujų kainoms tikrai pakaks. Anot jos, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pateiktas raštas paremtas informacija, kuri neturėtų būti laikoma aktuali.


„Tuo tarpu VERT raštas kalba ir apie 2022 metų įsipareigojimus, kurie yra tikrai didesni. Tai yra todėl, kad VERT pradžioje metų, kuomet buvo rengiamas biudžeto patikslinimas, kuris buvo pristatytas balandžio mėnesį, tuo metu rinkos kainų tendencijos atrodė visiškai kitokios, prognozės buvo gerokai pesimistiškesnės. Todėl įsipareigojimai už 2022 metus tikrai yra didesni“, – teigia G. Skaistė.


Ministrė pridėjo, kad 2022 metais susidariusios kompensacijų sumos bus padengiamos iš 2022 m. biudžeto, įtraukiant ir skolinimosi galimybę, tad 2023 metams pinigų kompensacijoms tikrai turėtų užtekti.


„Tos lėšos yra numatytos Vyriausybės teisėje skolintis kompensuojant susikaupusias kainas. Tai bus padaryta gruodžio pradžioje Vyriausybės nutarimu. Tokiu atveju bus eliminuojami visi susikaupę įsipareigojimai. 2023 metams viskas vyksta taip, kaip buvo susiplanuota“, – patikslino ji.

REKLAMA


2023 m. biudžete dujų ir elektros kainų dalies kompensavimui gyventojams numatyta 812 mln. eurų. Finansų ministrė Gintarė Skaistė praėjusią savaitę Seime teigė, jog realiai tam reikės 98 mln. eurų mažiau, negu tikėtasi anksčiau.


Lapkričio 28 dieną Valstybinės energetikos reguliavimo taryba pateikė raštą, kuriame buvo teigiama, kad pirmąjį kitų metų pusmetį kompensavimui reikėtų 369 mln. eurų, bet kartu su lėšomis, kurias tiekėjams dėl kainų skirtumų būtina padengti už 2022 metus, bendra kompensacijų suma pirmąjį 2023-ųjų pusmetį siektų 719 mln. eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)