Vyriausybė siūlys Seimui lengvatinį PVM tarifą viešbučiams palikti neribotai, restoranams – iki kitų metų vidurio

Vyriausybė siūlys Seimui lengvatinį PVM tarifą viešbučiams palikti neribotai, restoranams – iki kitų metų vidurio


Vyriausybė apsisprendė kartu su kitų metų biudžetu Seimui teikti siūlymą, kuriame lengvatinis 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas viešbučiams liktų neribotam laikui, o restoranams pratęstas iki kitų metų vidurio.


„Vyriausybė apsisprendė pateikti siūlymą nuimti terminą pridėtinės vertės mokesčio lengvatos viešbučiams, kadangi tas terminas buvo nustatytas praėjusios Vyriausybės.


Tiesą sakant, šios lengvatos laikinumui argumentų yra gana nedaug, todėl, kad viešbučiai yra ta veikla, kuri negali išskirti savo klientų pagal tai, ar jie yra užsienio verslo subjektai, ar galutiniai vartotojai, turi visiems taikyti pagal pridėtinės vertės mokesčio taisykles vienodą tarifą, neturint teisės į nulinį PVM tarifą, tai turi šiokį tokį konkurencinį nelogiškumą“, – penktadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė premjerė Ingrida Šimonytė.


„Ta lengvata kažkada buvo nustatyta, gana seniai, paskui 2017 m. tuometinė Vyriausybė nustatė jai terminą, kuris baigėsi šiais metais. Mes apsisprendėme, kad siūlysime tą terminą apskritai panaikinti ir daugiau prie šio klausimo negrįžti“, – pridūrė ji.

REKLAMA


Kalbėdama apie maitinimo paslaugas ministrė pirmininkė akcentavo, kad šiam sektoriui PVM lengvata yra laikina ir dėl jos laikinumo nuomonė nekinta.


„Kalbant apie maitinimo paslaugas, Vyriausybė sutarė, jog pasiūlys pratęsti šią lengvatą pusmečiui. Tam, kad maitinimo sektorius nepatirtų papildomo didesnio pokyčio sausį, kada, turbūt, turėsime didesnes elektros kainas ir kitas problemas. Tačiau darkart noriu pabrėžti, kad šita lengvata nustatyta kaip laikina, pati ją iniciavau kaip laikiną, toliau tos nuomonės laikausi“, – sakė I. Šimonytė.


Rugsėjo viduryje Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, kad ministerija neplanuoja pratęsti PVM lengvatos maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, kadangi ji buvo įvesta kaip laikina pagalbos priemonė per koronaviruso pandemiją.


Tačiau už lengvatos pratęsimą pasisakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė, taip pat Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

REKLAMA


Neterminuotą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms siūlančias pataisas dar liepos pabaigoje įregistravo būtent M. Majauskas ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.


Birželio pradžioje Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybei susitikus su maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių atstovais, viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad bus siūloma ir kitiems metams pratęsti 9 proc. lengvatinio PVM tarifo taikymą šiems sektoriams.


Laisvės frakcija rugsėjo mėnesį ragino Vyriausybę kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti ir PVM lengvatos viešbučiams ir restoranams pratęsimą. Projektą, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms, Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė registravo dar pavasarį.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)