Finansų ministerija nusprendė – PVM lengvatos nebeliks

Finansų ministerija nusprendė – PVM lengvatos nebeliks


Nors diskusijos apie galimą PVM lengvatos pratęsimą Lietuvoje veikiančios viešojo maitinimo įstaigoms trunka nuo pavasario, vakar finansų ministrė Gintarė Skaistė visus nustebino paskelbdama nuosprendį – lengvatos taikymas pratęstas nebus.


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija teigia, kad kategoriškas ministrės teiginys atrodo kaip spaudimas Seimo nariams, o pateikiami argumentai – nelogiški. 


Ministerijos aiškinimu, PVM lengvata buvo laikina parama verslui, nukentėjusiam nuo pandemijos, todėl jos nebereikia, nes šiuo metu restoranai išgyvena pakilimą. Teigiama, kad viešojo maitinimo įmonių veiklos pelnas pernai augo beveik 24 proc., palyginti su 2019 metais.


LVRA teigia nustebusi dėl manipuliacijų skaičiais, matomais viešose diskusijose. Finansų ministerija nutyli, kad skaičiuojant sektoriaus pelną, naudojami tik sėkmingo restoranų verslo skaičiai, nes neatitikę valdžios kriterijų – paramos negavo. Bet to, savo pačių suteiktą paramą, kuri, beje, buvo skirta ir darbuotojams, Vyriausybė įkalkuliavo į augančias įmonių apyvartas ir pelnus, kuriuos dabar rodo kaip visuotinio klestėjimo įrodymą.

REKLAMA


„Ministrė kažkodėl nutyli, kad po pandemijos augančias apyvartas lydi auganti skolų kupra, šiuo metu siekianti 55 mln. eurų ir kartais didėjančios sąnaudos. Vakarykštis pareiškimas prieštarauja ir toms diskusijoms, kurios jau ne vieną mėnesį vyksta Seimo komitetuose, Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje. Netgi Lietuvos banko pozicija pastaruoju metu keičiasi lengvatos naudai, todėl nesuprantame, ko siekia Finansų ministerija“, – sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.


Finansų ministrė taip pat pareiškė, kad sunkumų patiriantys restoranai galės tikėtis mokesčių atidėjimo, teigdama, jog to turėtų užtekti kompensuoti kas ketvirtį dviženkliais skaičiais kylančias sąnaudas. Tačiau sektorius primena, jog mokesčius ir taip buvo žadama atidėti penkerių metų laikotarpiui. Energetikos apokalipsė prasidėjo tik dabar, todėl reikia peržiūrėti verslo perspektyvas ir būdus jam padėti.

REKLAMA


„Ne veltui 22 iš 27 ES šalių taiko PVM lengvatas restoranams ir taikys jas toliau. Viso pasaulio maitinimo sektoriaus specialistai sako, kad prireiks mažiausiai 2 ar 3 metų atsigauti po pandemijos ir energetikos išteklių krizės. Žmonės tik ką nustojo maitintis degalinėse, o dabar ir vėl teks atsigręžti į parduotuvių kulinarijos skyrius“, – sakė restoranų tinklo „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.


Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas vietoj įprasto 21 proc. maitinimo įmonėms įvestas antrąjį praėjusių metų pusmetį, padedant restoranams, kavinėms išgyventi dėl koronaviruso pandemijos įvestus ribojimus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)