G. Nausėda: norėčiau, kad mūsų sankcijų griežtumas Rusijai būtų didesnis

G. Nausėda: norėčiau, kad mūsų sankcijų griežtumas Rusijai būtų didesnis


Įsigaliojus aštuntajam Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai paketui, Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad norėtų, jog pritaikytos priemonės valstybei agresorei būtų griežtesnės. Todėl, jo teigimu, reikia dėti visas pastangos, kad ateityje būtų nusitaikyta į Rusijai ypač skaudžius sektorius.


„Be pačios kovos Ukrainoje, sankcijos yra tas instrumentas, kuriuo mes galime paveikti režimą. Taip, aš galbūt norėčiau, kad mūsų sankcijų griežtumas būtų didesnis, kad mes jas įgyvendintume greičiau, bet dažnai 27 valstybių sandraugoje pasiekti konsensusą būną tikrai gana sudėtinga“, – žurnalistams Prahoje ketvirtadienį sakė G. Nausėda.


„Bet kuriuo atveju, dėsime visas pastangas, kad sankcijos būtų tęsiamos ir jos apimtų tikrai skaudžius Rusijai sektorius: bankai, deimantai, sankcionuojamų asmenų išplėtimas“, – teigė prezidentas.


Šiame kontekste jis išskyrė ir Rusijos bendrovę Rosatom. Anot jo, šiai Rusijos energetikos milžinei skiriamas per mažas dėmesys taikant sankcijas.

REKLAMA


„Rosatomo vaidmuo šiandien yra pernelyg menkai įvertintas tiek provokuojant Zaporižės atominę tragediją, tiek, mes matome, kas vyksta pastaruoju metu Astrave. Visiškai nebesilaikoma jokių saugumo reikalavimų“, – pažymėjo G. Nausėda.


Prezidentūra kritiškai sureagavo į tai, kaip sankcijas įvertino G. Landsbergis


Panašiai sankcijas trečiadienį įvertino ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jis, ES šalims tariantis dėl 8-ojo sankcijų paketo, pareiškė, kad nauji ribojimai Maskvai yra silpni, tačiau „geriau negu nieko“.


Kritiškai į šią pastabą sureagavo prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė. Prezidento patarėja iškėlė klausimą, o ką pats užsienio reikalų ministras padarė, kad šis sankcijų Rusijai paketas būtų stipresnis.


„Jeigu kažkas vertina, kad jis per silpnas, tai klausimas tada, o ką padarėte, kad būtų stipresnis. Ir čia klausimas tam pačiam užsienio reikalų ministrui, ką jis konkrečiai padarė, kad tos sankcijos būtų stipresnės“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė ji.

REKLAMA


Ketvirtadienį įsigaliojo aštuntasis Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketas, kuris šiai šaliai pritaikytas dėl jos įvykdytos neteisėtos keturių Ukrainos sričių aneksijos.


Naujuoju sankcijų paketu išplėsti Maskvai taikomi prekybos ribojimai, taip pat įvestos sankcijos dar kelioms dešimtims asmenų. Baudžiamosios priemonės įsigaliojo apie jas paskelbus ES oficialiajame leidinyje.


Tarp naujausių sankcijų taip pat minimos rusiškos naftos kainų „lubos“, tačiau jos pradės galioti, kai dėl visų detalių susitars Didžiojo septyneto (G7) šalys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)